Stemmer
Finansiering av forsvar: Norge er ikke fremst i feltet
Et tettere offentlig-privat samarbeid og nye finansieringsmodeller må komme på plass også i Norge.

(Dette debattinnlegget ble først publisert av Finansavisen).
Den nye sikkerhetsdebatten handler i stor grad om større budsjetter og produksjonskapasitet, noe som er naturlig og viktig. Vi må samtidig erkjenne at krigføringen i Europa i dag er høyteknologisk og i rask endring. Fremvoksende, disruptive teknologier må utvikles og produseres for å møte fremtidens behov.
Vi må derfor utvide fokus fra kvantitet til kvalitet i disse leveransene – og på hvordan vi kan sørge for at Norge kan ta en betydelig del av verdiskapingen og sysselsettingen i denne nye industrien i årene som kommer.
Norge har et godt utgangspunkt innen offshore, romfart, droner og andre felt. Noen bedrifter leverer i dag til både sivil og militær sektor (dual use) mens flere ønsker å omstille seg for komme inn i dette markedet. Denne ambisjonen er viktig både industrielt og økonomisk for Norge.
Det trengs nye eierfond med investeringsmandater tilpasset de unike behovene og mulighetene i denne industrien
Rask innovasjon, omstilling og vekst vil kreve betydelig ny kapital. Her har Norge og resten av Europa mye å ta igjen. Lave private investeringer i innovative selskaper har i årevis vært en akilleshæl i europeisk økonomi, slik blant annet Draghi -rapporten påpeker. Kun 4 prosent av europeiske venture-investeringer gikk til forsvars-startups før Ukraina-krigen, men økte til 10 prosent i fjor, ifølge Wall Street Journal.
Samtidig er USAs finansieringsmarked for tidligfase, venture- og private equity-investeringer innen forsvarssektoren langt større enn i Europa, anslagsvis 40 milliarder dollar i fjor alene.
Hvor skal vi hente denne kapitalen? Noe av svaret finnes på børs, og fondsforvaltere jobber med å sette opp dedikerte aksjefond innenfor denne næringen. Men 99,8 prosent av norske bedrifter er ikke børsnotert og må få investeringer gjennom andre kanaler som direkte private investorer eller via private eierfond. Her kan det ligge en betydelig oppside for investorene siden de børsnoterte selskapene allerede har hatt en stor verdioppgang.
- Les også i Finansavisen: Supersterk ordreinngang gir ny toppnotering
Private eierfond (venturefond, private equity- eller oppkjøpsfond) er spesialister på finansiering av innovasjon og vekst – som er de aktuelle behovene i den fremvoksende forsvarsindustrien. Mange eierfond i Norge har et nordisk fokus og bygger bro mellom kapitaleiere og innovative vekstbedrifter i vår region. Dette er vesentlig også fra et sikkerhetsperspektiv: forvalterne skal være medeiere i bedrifter med sensitive patenter og teknologier.
Skal eierfond i Norge lykkes med å mobilisere beløpene som kreves i til den norske delen av denne europeiske fremtidsindustrien, kreves noen grep:
- Det trengs nye eierfond med investeringsmandater tilpasset de unike behovene og mulighetene i denne industrien. I likhet med fondsforvaltere på kontinentet er flere forvaltere i Norge i gang med å se på mulighetene til å etablere nye «deep tech»- og «dual use»-fond også her.
- Neste steg er å øke kapitaltilgangen til de samme fondene. Det handler om å gjøre Norge til en mer attraktiv og forutsigbar investeringsdestinasjon helt generelt, men i tillegg fjerne ESG-hindringer som gjør at både private og offentlige kapitaleiere, inkludert pensjonsfond, kan velge å delta i slike investeringer. Politiske signaler om ønskeligheten av disse investeringene er viktig: endringer i langsiktige investeringsmandater tar tid å gjennomføre.
- Les også i Finansavisen: Hentet over 4 mrd.: – Uroen skaper muligheter
Kapitalmobiliseringen til denne sektoren pågår nå for fullt i Europa, men Norge er dessverre ikke fremst i feltet. Den britiske forsvarsministeren henstilte nylig til venturekapital-investorer om å være med og finansiere Storbritannias forsvarsindustri. Danmark har opprettet et nytt offentlig-privat akseleratorfond for unge forsvarsbedrifter. Estland, Ukraina og flere andre land deltar i Darkstar-alliansen som finansierer oppstartsbedrifter innen forsvarsteknologi.
Skal bedrifter i Norge kunne konkurrere og hente kapital på lik linje med andre europeiske land, må vi sikre god kapitaltilgang for norske vekstselskaper i denne sektoren, og samtidig søke å etablere et tettere offentlig-privat samarbeid om industribygging og finansiering for norsk forsvar og sikkerhet. Og det raskt.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.