Stemmer
Comeback for kronen? Derfor kan Norges valuta være blant vinnerne i en urolig verden
Med sterk økonomisk vekst og solide offentlige finanser har Norge mange av de kvalitetene som globale investorer nå i økende grad vil søke.

(Denne kronikken ble først publisert av Finansavisen).
Etter mange år med svekkelse og skepsis viser den norske kronen omsider tegn til styrke. Siden «Liberation Day» den 2. april har kronen hentet inn store deler av fallet mot euroen og er nå styrket også mot dollaren.
Investorer vurderer nå i større grad valutaer og markeder med sterkere fundamentale forhold – som Norge.
Selv om finansmarkedene fortsatt preges av geopolitisk uro og økonomisk usikkerhet, er det flere forhold som peker i retning av et forsiktig comeback for den norske valutaen.
Sterke stasfinanser
Den amerikanske dollaren har, helt siden Bretton Woods-avtalen i 1944, vært verdens ubestridte reservevaluta. Men i 2025 har nye utviklingstrekk begynt å utfordre denne posisjonen. Politisk usikkerhet, kombinert med bekymringer om at gjeldsveksten i USA ikke lenger er bærekraftig, og økende diskusjon om de-dollarisering, har svekket tilliten til dollaren.
Kombinasjonen av stigende gjeld, lavere renteforventninger og svakere vekstutsikter gjør at globale investorer i økende grad ser mot alternative markeder – inkludert mindre valutaer som den norske kronen.
På rentesiden står Norge også i en særstilling.
Dollaren har svekket seg raskere enn ventet, og det er økende tvil om dens langsiktige posisjon som verdens ledende transaksjons- og reservevaluta. Selv om en full de-dollarisering virker usannsynlig på kort sikt, bidrar markedsbekymringer til at kapital i økende grad kan flyttes mot alternative markeder. Investorer vurderer nå i større grad valutaer og markeder med sterkere fundamentale forhold – som Norge.
Mens flere økonomier i Europa og Asia fortsatt sliter med etterdønningene av tidligere handelsforstyrrelser og svak vekst, har Norge holdt stø kurs. Høy sysselsetting, sterk lønnsvekst og stabile eksportinntekter – til tross for svingninger i oljeprisen – gir kronen bred støtte. Landets sterke statsfinanser og store utlandsformue gir Norge et konkurransefortrinn i urolige tider.
I en særstilling
På rentesiden står Norge også i en særstilling. Der Den europeiske sentralbanken (ESB) trolig vil kutte styringsrenten til 1,75 prosent for å støtte vekst og inflasjon, har Norges Bank signalisert en strammere linje. Dermed øker rentedifferansen i Norges favør – en viktig driver for valutainvesteringer. Et høyere norsk rentenivå tiltrekker seg kapital og styrker kronekursens posisjon i det internasjonale valutabildet.
Samtidig kan de globale valutadriverne være i ferd med å endres. Den brede dollarsvekkelsen etter maktskiftet i USA har skapt et nytt bakteppe, der kronen – i kraft av å være en råvare- og trolig også en trygghetsdrevet valuta – får ny relevans. Spesielt i en verden der flere aktører trolig vil redusere eksponeringen mot dollar, kan kronen spille en større rolle i globale porteføljer.
Et nytt kronesterkt regime kommer imidlertid ikke uten forbehold. Det globale markedet er fortsatt sårbart, og risikoen for tilbakeslag er reell. Tre faktorer peker seg ut:
- Amerikansk pengepolitikk: En feilvurdering fra Federal Reserve – enten i form av for kraftige rentekutt eller utilstrekkelig respons på inflasjon – kan destabilisere markedene og føre til ny kapitalflukt.
- Handelskonflikter: Økt proteksjonisme og nye tollsatser kan svekke norsk eksport og dermed også valutakursen.
- Oljeprisen: Et kraftig fall i oljeprisen vil svekke Norges handelsbalanse og samtidig redusere etterspørselen etter kroner.
Gradvis
Til tross for disse risikofaktorene vurderer vi at kronen har potensial til å styrke seg ytterligere. Dette vil trolig skje gradvis, og utviklingen vil være avhengig av global risikovilje, råvarepriser og forventninger til pengepolitikken. Historisk har kronekursen vist seg å være følsom for skift i markedsstemningen, og dette vil også prege utviklingen fremover.
Med sterk økonomisk vekst og solide offentlige finanser har Norge mange av de kvalitetene som globale investorer nå i økende grad søker. Det gjør kronen til en mulig vinner i en verden med økende behov for diversifisering.
Et comeback er i emning – og kronen kan nok en gang markere seg som en sterk valuta i en urolig verden.
Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den.