Emilie Enger Mehl er en «basic bitch»

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mens hun svarte på spørsmål om trusselvurderingene og hvordan politiet forbereder seg til Pride 2024.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl mens hun svarte på spørsmål om trusselvurderingene og hvordan politiet forbereder seg til Pride 2024. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil egentlig ikke skrive dette, men det er for flaut til at jeg klarer å holde meg.

Stemmer: Inga Vinje Engvik
Redaksjonssjef, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da justisminister Emilie Enger Mehl (30) ble utnevnt som statsråd i 2021 var det mange som reagerte på hennes unge alder og manglende erfaring. Hun var da med sine 28 år en av de yngste statsrådene gjennom tidene, og den yngste justisministeren i historien. I tillegg var hun bare advokatfullmektig.

Jeg husker at noen rett etter utnevnelsen poengterte at man for å bli høyesterettsdommer i Norge må være over 30 år, men at man som øverste leder for all justis i Norge tydeligvis kunne være yngre.

Etter snart tre (turbulente) år med Støre-regjeringen er fasit likevel at Mehl er en av få statsråder som har stått støtt gjennom hele perioden. Mehl har klart seg uten skandaler og styrt skuta stødig frem til nå. Det ser ut til at kritikk preller av henne, og hun gjør generelt en god figur, men hun er en «basic bitch».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om hun er justisminister, noe som på ingen måte er alminnelig, forteller Instagram-profilen hennes en annen historie. Med vintage-filter, fe-emojier og kleine «mysete» selvportretter virker det som om justisministeren vår prøver å være hvilken som helst annen 30-åring som bare «lever livet med de beste jentene».

Mellom politiske innlegg om voldsofre og Stortingets-åpning, er altså Mehl på Taylor Swift-konsert i cowgirl-antrekk og på (tilsynelatende) romantisk kulturferie i Paris.

Og skal hun ikke få lov til det? Jo da, men må hun vise det på sin åpne Instagram-profil med nesten 100.000 følgere?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hun er som en ekte Elle Woods i «Lovlig Blond», og det er jo på mange måter kult det.

Jeg er egentlig litt ambivalent til å skrive dette. Mye fordi det er viktig for meg å heie frem andre unge kvinner som vil opp og frem. I tillegg er det også noe som er appellerende med at en «basic bitch» som Mehl også kan være politiker og statsråd. Hun er som en ekte Elle Woods i «Lovlig Blond», og det er jo på mange måter kult det. At hun i tillegg representerer Senterpartiet, og ikke et mer «fiffete» parti som for eksempel Høyre, gjør det egentlig ekstra gøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er at jeg blir flau.

Jeg tror jeg først og fremst blir flau fordi det fremstår som om hun prøver så hardt. Det fremstår rett og slett som om justisministeren ønsker denne oppmerksomheten og anerkjennelsen for andre ting enn politikken, og bruker sin offisielle Instagram-konto for å få det. Jeg blir flau fordi det er med å støtte opp under alle stereotypier knyttet til unge kvinner. Jeg blir altså flau fordi det hele rett og slett skriker «basic bitch».

Jeg vil bare presisere at jeg hadde synes det var like flaut om Andreas Bjelland Eriksen (32) innimellom seriøse Instagram-innlegg om klima og miljø, hadde postet innlegg med «gutta», alle i matchende beige antrekk, solbriller og Gucci-veske.

Men jeg vet nok om teamene rundt statsrådene våre til å vite at de gjør lite offentlig uten at en kommunikasjonssjef er involvert. Trolig er Mehls Instagram bare en del av en strategi.

Jeg håper i alle fall det. Det funker bare ikke for meg.