Ja til vernepliktstjeneste for alle

Det foreslås å få tilbake det gamle pliktåret for landets 19-åringer. Bildet viser førstegangstjeneste-soldater ved Skjold militærleir i Troms, deriblant prinsesse Ingrid Alexandra, tildigere i vinter.
Det foreslås å få tilbake det gamle pliktåret for landets 19-åringer. Bildet viser førstegangstjeneste-soldater ved Skjold militærleir i Troms, deriblant prinsesse Ingrid Alexandra, tildigere i vinter. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke noe overgrep å måtte gi et år av livet til landet sitt.

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minnet er kort noen ganger. Historieløsheten uendelig.

Som når Nettavisens Gunnar Stavrum slakter forslaget fra Stavanger Arbeiderparti og gruppeleder Dag Mossige om å gjeninnføre verneplikten.

For det første bruker ikke Stavrum begrepet gjeninnføre, slik det er gjort i alle nyhetssaker om forslaget, og gjennomgående debatten rundt det. I stedet presenterer han forslaget som en snedig måte å utnytte unge mennesker til gratis arbeidskraft på. Noe totalitært og nærmest uhørt.

Det er en drøy fortegnelse. Sannheten er jo at det var slik vi hadde tidligere, i flere hundre år. Så ble alt så fredelig utover på 90-tallet. I 2012 ble siviltjenesten – alternativet for dem som av ulike grunner ikke ville eller kunne avtjene militær førstegangstjeneste – avskaffet.

Fra 2015 omfattet den allmenne verneplikten, som førstegangstjenesten er en del av, også kvinner, men det ble ikke ansett som nødvendig med særlig mange rekrutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi var i en tid med stor fredstro for fremtiden.

Mens alle gutter, som ikke enten hadde helseutfordringer eller samvittighetsgrunner, måtte avtjene ett år i grønt da jeg var 19 år, i 1991, er det gradvis blitt færre ungdommer avtjener militær verneplikt i Norge. Nå er nivået 9000 per kull, pluss 500 til sivilforsvaret. Det er ikke store styrken.

Ideen med allmenn plikt er å gjøre det likt for alle. Det er ikke kontroversielt. Det er helt vanlig.

Forslaget fra Stavanger Arbeiderparti innebærer at 19-åringene våre først blir tilbudt militær førstegangstjeneste. Som et alternativ foreslås samfunnstjeneste, omtrent slik det var med den gamle siviltjenesteordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanskelig å forstå hvordan Nettavisens redaktør greier hisse seg som opp over dette forslaget. Men han gjør det. Han blir rett ut usaklig.

«Et bedre forslag er at alle som støtter et slikt totalitært forslag selv stiller seg i køen for å ta et ubetalt pliktår for laget », skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og:

«Mitt motforslag er enkelt: Gi alle landets 67-åringer et ubetalt pliktår i samfunnets tjeneste, og ta med forslagsstiller Dag Mossige i samme slengen. Arbeid i jordbruket og på sykehjem har vært nevnt. Lønnen er fri kost og losji og cirka 6.500 kroner i måneden».

Ja, for dét er gjennomførbart! Og ønskelig! En gjeng gladgutter (og -jenter) i sine gylne år, snublende rundt i sykehuskorridorer og plundende med glidelåsen på fjøsdressen, mens de tilegner seg kompetanse hverken de eller samfunnet trenger at de har.

Ideen med mer førstegangstjeneste er flere soldater. Ideen med allmenn plikt er å gjøre det likt for alle. Det er ikke kontroversielt. Det er helt vanlig. Og det er ett år. Israeleske jenter må avtjene to år. Guttene åtte måneder mer.

Jeg skal ærlig innrømme at min førstegangstjeneste ikke oppleves som mye mer enn slitsom og bortkastet. Men jeg lærte mye, opplevde mye, ble mer selvstendig og fikk venner for livet. Jeg ville aldri vært den foruten. Og vi hadde ikke jenter der engang.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).