Når en dame som tjener 5,7 millioner kroner i året skal fortelle hvordan vanlige folk har det

Hilde Tonne, her foran en gallamiddag på Slottet tidligere denne måneden, mener folk må betale det det strømmen koster og slutte å klage.
Hilde Tonne, her foran en gallamiddag på Slottet tidligere denne måneden, mener folk må betale det det strømmen koster og slutte å klage. Foto: Ørn E. Borgen / Pool / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statnetts konsernsjef Hilde Tonne refser og latterliggjør de som betaler lønna hennes. Sympatisk.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilde Tonne (58) presiserer overfor Nettavisens «Stavrum & Eikeland» at det er en politisk beslutning, men sier at hun «håper» strømstøtte-ordningen «fases ut etter hvert».

Hun mener nordmenn må betale det strømmen koster, slik at vi skjønner at «energi virkelig, virkelig, virkelig koster».

«Vi har ekstremt god råd, som har råd til la være å ta inn over oss hva energi faktisk koster », sier Tonne til «Stavrum & Eikeland».

Og:

«Så er vi litt lei oss fordi det koster mye mer på hytta. Det er liksom så langt det strekker seg. Jeg blir litt matt av det. Jeg reiser mye rundt i Europa og er mye nede i Brussel. Der får vi så hatten passer. Vi er et land hvor folk forventer at energi er gratis, så er det ikke det lenger».

Det er så man nesten ikke tror det som kommer ut av munnen hennes.

Hun er «matt» av oss?! Vi er «litt lei oss» for at det koster mer for strømmen på hytta!!? Hva er dette for himmelropende vrangsyn?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hun er ikke i posisjon til å fortelle hvordan det er å være en helt vanlig nordmann med helt vanlig inntekt.

Nei, strømstøtte-ordningen er forskjellene mellom at jentungen får satse på alpint og ikke, mellom ferietur i påsken og ikke, mellom å måtte selge drømmeboligen eller ikke, mellom et verdig matbudsjett og ikke, mellom en hverdag som går opp og en som ikke gjør det. Dét er det strømstøtte-ordningen betyr.

Hilde Tonne tjente i 2022, det siste året vi foreløpig har tall for, 5,7 millioner kroner. Av dem var 5,3 millioner fastlønn. Tallene er hentet fra Statnetts egen Godtgjørelsesrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er ikke i posisjon til å fortelle hvordan det er å være en helt vanlig nordmann med helt vanlig inntekt, langt mindre hvordan det er å være en fattig nordmann. De har ingen hyttestrøm å klage over.

Så er det den skamløse frekkheten i det å sitte og heve mange millioner i gasje fra staten, og samtidig refse og latterliggjøre de folka som er staten, og betaler lønna hennes, alle vi som betaler skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonne må gjerne mene hva hun vil om strømpriser og strømstøtte, men hun får ikke lov å refse vanlige slitere i dette landet som fikk problemer da utenlandskablene til Tyskland (2020) og Storbritannia (2021) doblet overføringskapasiteten vår for strøm til Europa, og sendte strømprisene til himmels. Folk som strever selv med strømstøtte.

Hilde Tonne burde heller takke for millionene. De er egentlig våre.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).