Moxnes hadde kledd litt større åpenhet

Bjørnar Moxnes var tilbake på Stortinget onsdag.
Bjørnar Moxnes var tilbake på Stortinget onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan virke forståelig når tyveritatte Bjørnar Moxnes nekter å svare på spørsmål om egen helse. Men skylder han oss ikke egentlig en forklaring?

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag var tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes tilbake på jobb på Stortinget, der han sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen. 42-åringen ble sykmeldt etter at det ble kjent at han hadde blitt tatt for i alt fem nye tyverier, alle fra en dagligvarehandel i Oslo i oktober og november.

«Det er skikkelig vanskelig å innrømme for meg selv og alle andre at jeg har et psykisk helseproblem. Men det både vil – og skal – jeg gjøre noe med. Det får jeg også hjelp til », sa Moxnes til VG idet han ble sykmeldt 13. november.

Det er også omtrent alt han har sagt om det helsemessige ved saken.

Den offentlige historien om Moxnes sitt problem med å ta ting som ikke er hans, startet i juni. Da ble Moxnes fersket og bøtelagt for tyveri av et par solbriller på Gardermoen, og ble siden byttet ut som partileder med Marie Sneve Martinussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er han altså tilbake på Stortinget for andre gang etter tyveriepisoder. Men hvordan det går med ham får vi egentlig ikke vite. For på Facebook skriver den erfarne politikeren dette:

«Som stortingsrepresentant vil jeg fokusere på det jeg er valgt inn på Stortinget for å gjøre, og jeg kommer derfor ikke til å svare mediene på eventuelle helserelaterte spørsmål utover det jeg allerede har fortalt».

Det høres kanskje rimelig ut. Men det er noe ved dette utsagnet og denne avgjørelsen som skurrer.

Det er ikke mediene eller journalisten som skal ha disse svarene, for seg selv – det er offentligheten.

Det ene er formuleringen «jeg kommer derfor ikke til å svare mediene». I dette ligger det en slags antydning om mediene som noen grafsende karakterer, som spør og graver om personlige saker de ikke har noe med for å mette sin tabloide og pengegriske natur. Men det er ikke mediene eller journalisten som skal ha disse svarene, for seg selv – det er offentligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er vesentlig for tilliten til politikere at de viser åpenhet når forhold som er i stand til å svekke tilliten kommer frem. Hvordan går det med hjelpen han sa han skulle få? I hvilken grad er det fremgang, i hvilken grad føler han at han har kontroll over sin egen psykiske helsetilstand? Hvor lenge tror han at han vil trenge hjelp?

Det er ikke noe krav at Moxnes må være åpen om egen helse, men det ville vært klokt om han gjorde det. Ikke minst for politikeren Moxnes selv.

Opinionens fordømmelse fra i sommer gikk omtrent på timen over til sympati da Moxnes i november formulerte at han slet psykisk. Denne forståelsen og medfølelsen forteller noe pent om nordmenn flest. Vi heier på at han skal få bukt med problemene sine. At han skal jobbe seg gjennom dette og bli frisk.

Det er direkte dumt av Moxnes ikke å gi tilbake. Åpenhet ville kledd ham nå.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).