Meny

Det må kanskje en kvinne til

USAs president, Donald Trump, møter krevdende motstand fra Nancy Pelosi. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Noen menn er sterke fordi der står kvinner bak dem. Andre viser svakhet hvis der står kvinner mot dem. I konflikten med sin politiske motstander Nancy Pelosi har også Donald Trump vist tegn til svakhet, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Donald Trump er en person som gjerne får det som han vil. Både i forretningslivet som eiendomsutvikler og i privatlivet slik han beskriver sitt forhold til kvinner, har han fått det slik han har ønsket.

Attpå til fikk han det som han ville da han i 2016 forsøkte seg som politiker og satset på å bli innvalgt til kanskje verdens viktigste posisjon, USAs president.

Men da han satset all sin prestisje på å få den amerikanske stat til å bevilge 5,7 milliarder dollar til å bygge en mur langs USAs grense mot Mexico for å holde immigranter fra Sør- og Mellom-Amerika ute fra USA, etter først å ha lovet at Mexico ville betale for muren, da møtte han sin overmann – eller overkvinne.

Det var den 78 år gamle kongressrepresentanten Nancy Pelosi, demokratenes nyvalgte leder i Representantenes Hus. Hvis noe skulle skje med presidenten og visepresidenten, er det Pelosi som overtar som president. Hun er den høyest rangerte kvinne noensinne i det amerikanske politiske system.

Slik mediene beskriver forholdet mellom Trump og Pelosi, har det vært harde tak. Trump «lovet» sine velgere under valgkampen at han vil bygge muren, uten å undersøke godt nok om velgerne ønsket dette. Han sjekket heller ikke hva Kongressen mente om hans ønske, selv om det er Kongressen ansvar å ta stilling til ekstraordinære bevilgninger.

Pelosi er flertallets leder i Representantenes Hus, som er en del av Kongressen, og hun ønsker definitivt ikke noe mur. I tillegg er hun både mektig nok og modig nok til å nekte Trump penger til en mur mot Mexico.

Som et mottrekk truet Trump med å bruke presidentens rett i ekstraordinære tilfeller til å stenge utbetaling av midler til deler av statsadministrasjonen (government shut down), i et omfang så stort at 800.000 statstjenestekvinner og -menn ville miste jobbene sine. Egentlig ville de ikke miste jobbene sine, men de mistet lønna – slik at hvis de tross stengningen gikk på jobben som vanlig, ville de måtte jobbe uten lønn. Og da holdt de fleste seg hjemme.

Det synes nå som om Trump ikke hadde noen plan B – for hva han ville gjøre hvis Pelosi ikke ga etter – og han stengte deler av statsadministrasjonen. Hvordan skulle han få åpnet den igjen – uten å tape ansikt blant kjernevelgerne sine?

Trumps stengning av statlig virksomhet varte i 35 dager og var den lengste stengning av deler av den statlige virksomhet i amerikanske historie.

Ironisk nok kostet nedstengningen ca. 10 milliarder dollar – for å forhindre en utgift på 5,7 milliarder.

Blant det som ble avlyst var presidentens tradisjonelle tale om «rikets tilstand», som skulle vært holdt den 29. januar i år. Pelosi nektet presidenten å få bruke Kongressen som ramme for talen om rikets tilstand, fordi hun regnet med at det ville bli en av Trumps ordinære taler, full av selvforherligende overdrivelser og flatterende halv- og usannheter. Det syntes ikke Pelosi passet seg i en tid da han hadde stanset vesentlige deler av statsadministrasjonen.

Til slutt var det Trump som måtte gi seg og åpnet de stengte arbeidsplassene etter mer enn en måned. Han understreket imidlertid at det var løsning bare for tre uker – angivelig i hovedsak for å forhandle fram en avtale. Men hittil har presidenten fastholdt sitt krav om å få bevilget 5,7 milliarder dollar til muren mot Mexico. Hva slags avtale Pelosi vil godta, er foreløpig uvisst.

Slik det ser ut fra utsiden, har Trump aldri hatt noen klar plan for hva slags mur han vil bygge og hvordan han skal finansiere den.

Det kan se ut som om Trumps distanse fra realitetene og hans lettvinte forhold til fakta har vært en fordel for ham ved at han kan beskrive hvilken som helst situasjon med sin personlige form for overbevisning – slik at mange nok velgere kunne godta beskrivelsen.

Pelosi visste at stengningen ville skade Trumps og det republikanske partis anseelse mer enn hennes egen og demokratenes anseelse. For hun hadde mange støttespillere i statlige organer som ville bidra til å fortelle at Trump tok feil – og at hun hadde rett.

Et nærliggende eksempel er flygeledernes organisasjon som i stadig større grad ble berørte og snart ville lamme sivil lufttrafikk. En annen upopulær nedstengning var en begynnende lammelse av den statlige sikkerhetsadministrasjon som ble opprettet etter terrorangrepet mot USA den 11. september 2001.

Ved starten av nedstengningen slo Trump fast at han tok ansvaret, fordi han trodde at stemningen for å opprette en mur var langt mer positiv enn den viste seg å være – ikke minst når de ulempene Trump ikke kunne ha tenkt på begynte å åpenbare seg.

Stengningen slo kraftig imot Trump – og han måtte gi seg, i hvert fall foreløpig.

Nancy Pelosis suksess i den politiske dragkampen mot Trump kan ha vært medvirkende til at det nå har meldt seg en rekke kvinnelige politikere som kan tenke seg å utfordre Trump ved neste valg. Det kan bli så mange som fem kvinnelige kandidater på den demokratiske siden for å utfordre Donald Trump ved valget i 2020.

Kirsten Gillibrand, demokrat fra New York, var den første kvinnen som lanserte sitt kandidatur til presidentvalget i USA i 2020. Foto: Brian Snyder / Reuters

Den første som meldte sitt kandidatur til å utfordre Trump var senator Kirsten Gillibrand fra New York. Det skjedde 15. januar Hun ble valgt inn som senator fra New York i 2009. Hun har gjort en merkesak av å beskytte kvinner mot seksuelle overgrep, spesielt i forsvaret.

Deretter meldte senator Kamala Harris seg. Hun kjører fram sin erfaring fra påtalemyndigheten i California. Hun har en etnisk bakgrunn fra India og Sørøst Asia, og hun var aktor og senere justisminister i delstaten California.
Senator Elizabeth Warren kastet seg inn i valgkampen den 31. desember i fjor ved å erklære at hun har opprettet en komité som skal hjelpe henne til å vurdere sin satsing. Hun har allerede startet sin valgkamp i to delstater, Iowa og New Hampshire, som skal holde tidlige primærvalg blant medlemmene av det demokratiske partiet. Før hun ble valgt inn i Senatet i 2013, underviste hun ved Harvard Law School. Warren har bygget opp en kompetanse på nasjonaløkonomiske spørsmål og spesielt forbrukerrettigheter og det ansvar «big business» har overfor sine kunder og brukere.

Selv om det er mange kvinner blant kandidatene, er det dermed åpenbart at det det er langt fra bare kvinnepolitiske spørsmål som engasjerer kandidatene.

I tillegg skriver den britiske avisen Guardian at ytterligere to kvinnelige politikere vurderer å delta i presidentvalgkampen i 2020. Det er Tulsi Gabbard, en 37-år gammel lokalpolitiker fra Hawaii, og delstatssenator Amy Klobuchar fra Minnesota.

Som kjent skapte Hillary Clinton historie i 2016 ved å bli den første kvinnelige presidentkandidat for et av de store partiene i USA. Trump vant valget, men det amerikanske justisdepartement har siden valgresultatet ble kjent i november 2016, etterforsket om Trump fikk hjelp til å vinne av russiske agenter. Hvis det skulle være tilfelle, ville det være et ulovlig samarbeid, og Trump kan miste retten til å fortsette som president.

Inntil videre vil Trump være den sannsynlige kandidaten for det republikanske partiet. Men det er ikke dermed sagt at han helt sikkert vil vinne.

Det er voksende misnøye med ham innen partiet, ikke minst etter hans krav om en mur mot Mexico og det som er oppfattet som et klart nederlag i konflikten med Pelosi.

Tross det sterke kvinnelige innslaget på demokratisk side, er partiveteranen og tidligere visepresident Joe Biden fortsatt den mest sannsynlige presidentkandidaten til å utfordre Trump i 2020. Ifølge meningsmålingene er han ønsket som kandidat av hele 76 president av partiets velgere, mens bare 12 prosent enten er negative eller likegyldige, eller de ikke kjenner til hans kandidatur.

Tidligere visepresident under Obama, Joe Biden, er demokratenes favoritt til presidentvalget i 2020. Foto: Yuri Gripas / Reuters/NTB Scanpix

Biden er imidlertid 76 år, og hvis han skulle bli demokratenes kandidat, vil han bli 78 år gammel når han eventuelt skulle tiltre. Og han er en typisk representant for den hvite middelklasse, hvilket svekker ham innen store velgergrupper som afro- og latinamerikanere.

Hvis Trump unngår riksrett og andre katastrofer som gjør ham uaktuell ved valget i 2020, er det ikke urimelig å tro at en kvinne – men ikke nødvendigvis Nancy Pelosi – vil være en sterk motkandidat for Donald Trump i 2020.

Les mer om mur-konflikten:

Trump heller mot unntakstilstand

Trump gjenåpner offentlig sektor uten løfte om penger til Mexico-mur

Forutså et 60 år gammelt westerndrama Trump og muren?

Trump: – En humanitær krise og sikkerhetskrise ved grensen

Demokrater varsler rettslige skritt hvis Trump omgår Kongressen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:29 Zuccarello klar for ny klubb04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:20 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43 Colombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep
Siste nytt
04:29SportZuccarello klar for ny klubb04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:20Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:43VerdenColombia: 285 såret ved grenseoverganger00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20TeknologiAdvarsel om globalt internettangrep
Populært