Det må kanskje en kvinne til

USAs president, Donald Trump, møter krevdende motstand fra Nancy Pelosi.
USAs president, Donald Trump, møter krevdende motstand fra Nancy Pelosi. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Noen menn er sterke fordi der står kvinner bak dem. Andre viser svakhet hvis der står kvinner mot dem. I konflikten med sin politiske motstander Nancy Pelosi har også Donald Trump vist tegn til svakhet, skriver vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Donald Trump er en person som gjerne får det som han vil. Både i forretningslivet som eiendomsutvikler og i privatlivet slik han beskriver sitt forhold til kvinner, har han fått det slik han har ønsket.

Attpå til fikk han det som han ville da han i 2016 forsøkte seg som politiker og satset på å bli innvalgt til kanskje verdens viktigste posisjon, USAs president.

Men da han satset all sin prestisje på å få den amerikanske stat til å bevilge 5,7 milliarder dollar til å bygge en mur langs USAs grense mot Mexico for å holde immigranter fra Sør- og Mellom-Amerika ute fra USA, etter først å ha lovet at Mexico ville betale for muren, da møtte han sin overmann – eller overkvinne.

Det var den 78 år gamle kongressrepresentanten Nancy Pelosi, demokratenes nyvalgte leder i Representantenes Hus. Hvis noe skulle skje med presidenten og visepresidenten, er det Pelosi som overtar som president. Hun er den høyest rangerte kvinne noensinne i det amerikanske politiske system.

Slik mediene beskriver forholdet mellom Trump og Pelosi, har det vært harde tak. Trump «lovet» sine velgere under valgkampen at han vil bygge muren, uten å undersøke godt nok om velgerne ønsket dette. Han sjekket heller ikke hva Kongressen mente om hans ønske, selv om det er Kongressen ansvar å ta stilling til ekstraordinære bevilgninger.

Pelosi er flertallets leder i Representantenes Hus, som er en del av Kongressen, og hun ønsker definitivt ikke noe mur. I tillegg er hun både mektig nok og modig nok til å nekte Trump penger til en mur mot Mexico.

Som et mottrekk truet Trump med å bruke presidentens rett i ekstraordinære tilfeller til å stenge utbetaling av midler til deler av statsadministrasjonen (government shut down), i et omfang så stort at 800.000 statstjenestekvinner og -menn ville miste jobbene sine. Egentlig ville de ikke miste jobbene sine, men de mistet lønna – slik at hvis de tross stengningen gikk på jobben som vanlig, ville de måtte jobbe uten lønn. Og da holdt de fleste seg hjemme.

Det synes nå som om Trump ikke hadde noen plan B – for hva han ville gjøre hvis Pelosi ikke ga etter – og han stengte deler av statsadministrasjonen. Hvordan skulle han få åpnet den igjen – uten å tape ansikt blant kjernevelgerne sine?

Trumps stengning av statlig virksomhet varte i 35 dager og var den lengste stengning av deler av den statlige virksomhet i amerikanske historie.

Ironisk nok kostet nedstengningen ca. 10 milliarder dollar – for å forhindre en utgift på 5,7 milliarder.

Blant det som ble avlyst var presidentens tradisjonelle tale om «rikets tilstand», som skulle vært holdt den 29. januar i år. Pelosi nektet presidenten å få bruke Kongressen som ramme for talen om rikets tilstand, fordi hun regnet med at det ville bli en av Trumps ordinære taler, full av selvforherligende overdrivelser og flatterende halv- og usannheter. Det syntes ikke Pelosi passet seg i en tid da han hadde stanset vesentlige deler av statsadministrasjonen.

Til slutt var det Trump som måtte gi seg og åpnet de stengte arbeidsplassene etter mer enn en måned. Han understreket imidlertid at det var løsning bare for tre uker – angivelig i hovedsak for å forhandle fram en avtale. Men hittil har presidenten fastholdt sitt krav om å få bevilget 5,7 milliarder dollar til muren mot Mexico. Hva slags avtale Pelosi vil godta, er foreløpig uvisst.

Slik det ser ut fra utsiden, har Trump aldri hatt noen klar plan for hva slags mur han vil bygge og hvordan han skal finansiere den.

Det kan se ut som om Trumps distanse fra realitetene og hans lettvinte forhold til fakta har vært en fordel for ham ved at han kan beskrive hvilken som helst situasjon med sin personlige form for overbevisning – slik at mange nok velgere kunne godta beskrivelsen.

Pelosi visste at stengningen ville skade Trumps og det republikanske partis anseelse mer enn hennes egen og demokratenes anseelse. For hun hadde mange støttespillere i statlige organer som ville bidra til å fortelle at Trump tok feil – og at hun hadde rett.

Et nærliggende eksempel er flygeledernes organisasjon som i stadig større grad ble berørte og snart ville lamme sivil lufttrafikk. En annen upopulær nedstengning var en begynnende lammelse av den statlige sikkerhetsadministrasjon som ble opprettet etter terrorangrepet mot USA den 11. september 2001.

Ved starten av nedstengningen slo Trump fast at han tok ansvaret, fordi han trodde at stemningen for å opprette en mur var langt mer positiv enn den viste seg å være – ikke minst når de ulempene Trump ikke kunne ha tenkt på begynte å åpenbare seg.

Stengningen slo kraftig imot Trump – og han måtte gi seg, i hvert fall foreløpig.

Nancy Pelosis suksess i den politiske dragkampen mot Trump kan ha vært medvirkende til at det nå har meldt seg en rekke kvinnelige politikere som kan tenke seg å utfordre Trump ved neste valg. Det kan bli så mange som fem kvinnelige kandidater på den demokratiske siden for å utfordre Donald Trump ved valget i 2020.

Kirsten Gillibrand, demokrat fra New York, var den første kvinnen som lanserte sitt kandidatur til presidentvalget i USA i 2020. Foto: Brian Snyder / Reuters
Kirsten Gillibrand, demokrat fra New York, var den første kvinnen som lanserte sitt kandidatur til presidentvalget i USA i 2020. Foto: Brian Snyder / Reuters

Den første som meldte sitt kandidatur til å utfordre Trump var senator Kirsten Gillibrand fra New York. Det skjedde 15. januar Hun ble valgt inn som senator fra New York i 2009. Hun har gjort en merkesak av å beskytte kvinner mot seksuelle overgrep, spesielt i forsvaret.

Deretter meldte senator Kamala Harris seg. Hun kjører fram sin erfaring fra påtalemyndigheten i California. Hun har en etnisk bakgrunn fra India og Sørøst Asia, og hun var aktor og senere justisminister i delstaten California.
Senator Elizabeth Warren kastet seg inn i valgkampen den 31. desember i fjor ved å erklære at hun har opprettet en komité som skal hjelpe henne til å vurdere sin satsing. Hun har allerede startet sin valgkamp i to delstater, Iowa og New Hampshire, som skal holde tidlige primærvalg blant medlemmene av det demokratiske partiet. Før hun ble valgt inn i Senatet i 2013, underviste hun ved Harvard Law School. Warren har bygget opp en kompetanse på nasjonaløkonomiske spørsmål og spesielt forbrukerrettigheter og det ansvar «big business» har overfor sine kunder og brukere.

Selv om det er mange kvinner blant kandidatene, er det dermed åpenbart at det det er langt fra bare kvinnepolitiske spørsmål som engasjerer kandidatene.

I tillegg skriver den britiske avisen Guardian at ytterligere to kvinnelige politikere vurderer å delta i presidentvalgkampen i 2020. Det er Tulsi Gabbard, en 37-år gammel lokalpolitiker fra Hawaii, og delstatssenator Amy Klobuchar fra Minnesota.

Som kjent skapte Hillary Clinton historie i 2016 ved å bli den første kvinnelige presidentkandidat for et av de store partiene i USA. Trump vant valget, men det amerikanske justisdepartement har siden valgresultatet ble kjent i november 2016, etterforsket om Trump fikk hjelp til å vinne av russiske agenter. Hvis det skulle være tilfelle, ville det være et ulovlig samarbeid, og Trump kan miste retten til å fortsette som president.

Inntil videre vil Trump være den sannsynlige kandidaten for det republikanske partiet. Men det er ikke dermed sagt at han helt sikkert vil vinne.

Det er voksende misnøye med ham innen partiet, ikke minst etter hans krav om en mur mot Mexico og det som er oppfattet som et klart nederlag i konflikten med Pelosi.

Tross det sterke kvinnelige innslaget på demokratisk side, er partiveteranen og tidligere visepresident Joe Biden fortsatt den mest sannsynlige presidentkandidaten til å utfordre Trump i 2020. Ifølge meningsmålingene er han ønsket som kandidat av hele 76 president av partiets velgere, mens bare 12 prosent enten er negative eller likegyldige, eller de ikke kjenner til hans kandidatur.

Tidligere visepresident under Obama, Joe Biden, er demokratenes favoritt til presidentvalget i 2020. Foto: Yuri Gripas / Reuters/NTB Scanpix
Tidligere visepresident under Obama, Joe Biden, er demokratenes favoritt til presidentvalget i 2020. Foto: Yuri Gripas / Reuters/NTB Scanpix

Biden er imidlertid 76 år, og hvis han skulle bli demokratenes kandidat, vil han bli 78 år gammel når han eventuelt skulle tiltre. Og han er en typisk representant for den hvite middelklasse, hvilket svekker ham innen store velgergrupper som afro- og latinamerikanere.

Hvis Trump unngår riksrett og andre katastrofer som gjør ham uaktuell ved valget i 2020, er det ikke urimelig å tro at en kvinne – men ikke nødvendigvis Nancy Pelosi – vil være en sterk motkandidat for Donald Trump i 2020.

Les mer om mur-konflikten:

Trump heller mot unntakstilstand

Trump gjenåpner offentlig sektor uten løfte om penger til Mexico-mur

Forutså et 60 år gammelt westerndrama Trump og muren?

Trump: – En humanitær krise og sikkerhetskrise ved grensen

Demokrater varsler rettslige skritt hvis Trump omgår Kongressen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid
Siste nytt
02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet23:34VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid
Populært