Meny

Migrasjon og riksrett i USAs valgkamp

De få dagene som nå er igjen før mellomvalget i USA, blir full av rikspolitiske saker som debattens bølger står høyt om. Blant temaene er presidentens motstand mot migrasjon og om Trump kan bli stilt for riksrett. Foto: AP / NTB scanpix.
De få dagene som nå er igjen før mellomvalget i USA, blir full av rikspolitiske saker som debattens bølger står høyt om. Blant temaene er presidentens motstand mot migrasjon og om Trump kan bli stilt for riksrett. Foto: AP / NTB scanpix.

Presidenten påvirker valgkampen sterkt selv om han ikke er på valg, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Mellomvalget i USA nærmer seg, og det gjør også en karavane av flyktninger fra Mellom-Amerika på vei nordover til USAs grense mot Mexico. Det har gitt president Donald Trump ammunisjon til det han oppfatter som sitt skarpeste skyts for å forhindre at republikanerne skal miste kontrollen over Senatet eller Representantenes Hus – eller begge deler: Konservative amerikanske velgeres frykt for innvandrere sørfra.

Startet i Honduras

Men det er bare en del av det totale kompleks av interessante politiske saker som velgerne skal ta stilling til ved mellomvalget – tirsdag den 6. november i år, midtveis mellom presidentvalget i 2016 og det neste presidentvalget i 2020.

For å ta flyktningekaravanen først: Dette er den foreløpig siste – og kanskje den største – gruppen av flyktninger som har samlet seg for bedre å kunne motstå farer, sult og elendighet på flykt fra uro og terror i deres hjemland Honduras.

Les også: Stor analyse: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?

Karavanen skal ha startet ved at 200 flyktninger samlet seg i San Pedro Sula i det nordlige Honduras som er kjent for sitt høye voldsnivå for å kunne stå sterkere i mot mulige overfall av bander på vei nordover.

Ifølge New York Times skal karavanen nå ha samlet 4000 mennesker, der de nå er på vei gjennom Guatemala i retning av grensen mot Mexico.
Mange hundre tusener av migranter har flyktet nordover fra Sentral-Amerika i de senere årene. Noen av dem har som mål å søke asyl i Mexico, men de fleste av deltagerne ønsker å finne en tryggere og bedre tilværelse for seg selv og sine barn i USA – ikke mye annerledes enn da immigrantene i 1800- og 1900-tallet reiste til USA – inkludert ca. 800.000 fra Norge – for å skape en bedre og tryggere framtid for seg selv og sine familier.

Trump følger nøye med

President Trump som følger nyhetssendingene på TV meget nøye, har gjort det klart at han vil stanse U-hjelpen til Guatemala, Honduras og El Salvador, samtidig som han vil få stengt grensen mellom USA og Mexico hvis regjeringene i de sentral-amerikanske land ikke greier å få stanset karavanen.

På Twitter ba Trump på det sterkeste om at Mexico stanser det han kaller «onslaught» (slakt eller massangrep) i forbindelse med karavanen.

– Og hvis de ikke klarer det, vil jeg sende inn amerikanske militære styrker og stenge vår sørlige grense, skrev Trump på Twitter.

Les kommentaren: Mye står på spill for Trump i november

Kampen mot ulovlig migrasjon

President Trump har kampen mot ulovlig migrasjon som en sentral del av sitt handlingsprogram som president, hvor han har lovet å gjøre immigrasjonsloven strengere og vanskeligere å omgå, samtidig som han sier at han vil bygge en mur langs grensen mot Mexico.

Han sa i valgkampen at han ville tvinge Mexico til å betale for muren, men han har ennå ikke klart å finansiere den.

Trumps sterke kritikk av immigranter var en viktig del av den politikken han lovet å følge og som var sterkt delaktig i hans seier.

Foran mellomvalget i november har Trump med dette funnet en viktig sak som han allerede har begynt å bruke for å aktivisere den konservative base blant velgerne, primært republikanerne.

Motstander tok DNA-test

Som en sideordnet sak til Trumps konservative bases motstand mot immigrasjonen inn i USA, har ledende republikanere grepet fatt i en mulig fremtidig demokratisk presidentkandidat, nåværende senator Elizabeth Warren. Hun blir betraktet som en mulig presidentkandidat for demokratene i 2020. Trump har gjennom nedlatende omtale og sterk kritikk begynte å kalle henne for «pocahontas». Pocahontas (født 1596) var en indiansk kvinne, datter av indianerhøvdingen Powhatan, og i en velkjent historisk fabel reddet hun livet til hvite amerikanere som var tatt til fange av indianere i det som ble delstaten Virginia.

Les også: Amerikanere flest gir Trump dårlig karakter

Dette medførte at Elizabeth Warren frivillig fikk tatt en DNA-test, hvor det kom fram at hun hadde en ørliten andel indiansk blod i årene – ifølge avisen Boston Globe, 1/1024.

En av de republikanske valgkampleder, Michael Ahrens, har sagt til New York Times at Facebook-meldingen om at Elizabeth Warren har en andel indiansk blod i årene, var delt 7000 ganger på Facebook.

Formelt tok Trump avstand fra saken, selv om det var han som var hovedårsaken til at DNA-prøve var gjennomført.

Roste voldsdømt kandidat

Samtidig er det strid om også Trumps gjenopptakelse av episoden i staten Montana fra valgkampen i 2016, da den republikanske kandidaten til å få plass i Representantenes Hus, Greg Gianforte, ble dømt for å ha antastet en journalist, Ben Jacobs, fra den britiske avisen the Guardian. Trump var nylig tilbake i Montana på et valgkampmøte, hvor han var full av ros om Gianforte.

– Enhver mann som kan slå en annen mann i gulvet, er min mann, sa Trump.

En av CNNs kommentatorer, Jeffrey Toobin, bemerket etterpå at samtidig som Trump hyller en mann som kan slå en annen mann til jorden, forsøker han så godt han kan å bagatellisere et mord på en journalist i Tyrkia.

– Hvis ord betyr noe, så kan de kanskje si noe om en persons karakter, sa Toobin.

Spørsmål om riksrettssak

I en annen valgkampsak fra USA siste uke, ba CNN to kandidater om å stille til debatt: Den ene var den kjente republikanske senator Ted Cruz, den andre var demokratenes nye kandidat til å bli senator fra Texas, Beto O’Rourke, som i dag er medlem av Representantenes hus. Folkemøtet gikk på direktesendt TV. Ted Cruz meldte imidlertid avbud, så O´Rourke så demokraten fikk all oppmerksomhet.

Han fikk imidlertid gode spørsmål fra salen og måtte først forklare sitt noe uvanlige navn. Han fikk forklart at han var «ektefødt amerikaner», som hadde fått navnet av sine like amerikanske foreldre.

Les kommentaren: «Trumps svarteste dag hittil»

Han fikk også spørsmål om han som medlem av Representantenes hus ville kunne stemme for at det ble reist riksrettssak mot president Trump. Som kjent må det godkjennes av mer enn halvparten av Representanthusets medlemmer for at riksrettssak skal kunne reises.

– Ja, svarte han på direkten og begrunnet det med to forhold: En del av en mulig sak mot Trump gjelder mistanken om ulovlig samarbeid med russiske agenter under valgkampen mot Hillary Clinton i 2016.

Han fortalte at han hadde fulgt nøye med i prosessen rundt etterforskningen, og han mente at det var grunnlag for tvil. Det andre forholdet han la vekt på, var at Trump kan ha forsøkt å forhindre normal og rettferdig saksgang og etterforskning, ved at presidenten våren 2017 avskjediget sjefen for FBI, James Comey, som da var midt oppe i saken.

Unge O’Rourke fikk dermed ikke bare all oppmerksomhet, men han satte også fokus på den store saken som hittil ikke har vært spesielt mye i fokus foran mellomvalget, men hvor Trumps person og hans handlinger dominerer den politiske debatten – selv om presidenten selv ikke er på valg.

Vi får igjen si som Trump: We’ll see what happens. Spennende blir det i hvert fall.

Stor analyse: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump? Se video:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:02 Syklist til sykehus med ambulanse11:00 50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet10:44 Uavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21 Norsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21 Flere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15 Politibetjentens råd for en trygg båtferie10:09 Neymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00 Rekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55 Gjøvik stasjon er stengt09:55 Over 35 døde i flom i India09:42 Tufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13 De hjemløse som forsvinner fra systemet08:59 Advarer mot ulovlige sparkesykler08:38 Sørlandsbanen fortsatt stengt08:38 Jordskjelv i havet nordvest for Australia07:59 Dødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26 Høyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00 Stoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19 Titusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50 Dette skjer i dag05:49 Skepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36 Mann truet politiet med kniv i Tromsø03:51 Tromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24 Barry har nådd land som en tropisk storm02:51 Mann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08 Rekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23 Det britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08 Cuba gjeninnfører statsministerordningen00:57 Fortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter00:09 Hovland et stykke bak, men kan avansere23:30 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20 Fellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19 Spania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54 Lampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30 Bologna-treneren lider av leukemi21:27 Nå er det alvor mellom USA og Iran20:47 Gutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27 Ødegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26 Frankrike oppretter militær romkommando19:55 Tøff motstander for Ruud i Båstad19:23 Forsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18 Mol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49 Storbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42 Fryktens sommer18:38 Solskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25 Minst tolv døde i flom og jordskred i India17:51 Belgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37 Ekstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34 Rosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10 Kan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43 Kvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01 De fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30 Nordmann hardt skadd på Malta14:58 Mann tiltalt for drap i Drammen14:55 Tusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38 Her gir politiet flest «tissebøter»13:29 Borch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28 Tre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21 Brann ved sporet på Rørosbanen12:49 SOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49 18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56 Johnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52 Hovland videre etter andre runde i Illinois11:50 Over 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41 Westvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06 Minst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01 Brann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50 Helvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38 Minst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33 Y-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30 Kvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09 Gunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00 Sitter på verdier for over 85 milliarder09:30 Blodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17 Diomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00 Variert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34 Tog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21 17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31 Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27 Newzealendere leverer inn våpen mot penger06:50 Millionoverskudd for restemat-app06:17 Visepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:22 Helsesykepleier legger kondomer i skogen05:16 Mer enn 4.000 Heathrow-ansatte varsler streik04:47 Transkvinne måtte sone med menn – nektes erstatning04:13 Mueller-høringer utsatt til 24. juli04:13 Sp mener Babcock bør ta regningen for ambulanseflyproblemer03:45 Ulovlig mobilbruk i trafikken bekymrer politiet03:36 Tyrkias kjøp av S-400 forverrer forholdet til USA02:41 Importert plantesykdom angriper norske trær02:26 Fire personer fra arrestert iransk oljeskip løslatt02:13 Trump ber høyesterett om Pentagon-midler til grensemur02:02 Kvinne døde etter trafikkulykke i Møre og Romsdal01:11 Kronprins Haakon har kommet lenger nord enn Nansen01:03 Togtrafikken på Gjøvikbanen stanset på grunn av skogbrann
Siste nytt
11:02NorgeSyklist til sykehus med ambulanse11:00Norge50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet10:44NorgeUavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21SportNorsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21Helse og livsstilFlere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15NorgePolitibetjentens råd for en trygg båtferie10:09SportNeymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00NorgeRekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55NorgeGjøvik stasjon er stengt09:55VerdenOver 35 døde i flom i India09:42SportTufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13Helse og livsstilDe hjemløse som forsvinner fra systemet08:59NorgeAdvarer mot ulovlige sparkesykler08:38NorgeSørlandsbanen fortsatt stengt08:38VerdenJordskjelv i havet nordvest for Australia07:59VerdenDødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26NorgeHøyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00VerdenStoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19VerdenTitusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenSkepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36NorgeMann truet politiet med kniv i Tromsø03:51NorgeTromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24VerdenBarry har nådd land som en tropisk storm02:51NorgeMann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08NorgeRekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23VerdenDet britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08VerdenCuba gjeninnfører statsministerordningen00:57NorgeFortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter00:09SportHovland et stykke bak, men kan avansere23:30SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20NorgeFellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19VerdenSpania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54SportLampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30SportBologna-treneren lider av leukemi21:27PolitikkNå er det alvor mellom USA og Iran20:47NorgeGutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27SportØdegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26VerdenFrankrike oppretter militær romkommando19:55SportTøff motstander for Ruud i Båstad19:23NorgeForsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18SportMol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49VerdenStorbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42Helse og livsstilFryktens sommer18:38SportSolskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25VerdenMinst tolv døde i flom og jordskred i India17:51SportBelgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37VerdenEkstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34SportRosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10Helse og livsstilKan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43NorgeKvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01PolitikkDe fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30VerdenNordmann hardt skadd på Malta14:58NorgeMann tiltalt for drap i Drammen14:55VerdenTusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38NorgeHer gir politiet flest «tissebøter»13:29SportBorch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28VerdenTre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21NorgeBrann ved sporet på Rørosbanen12:49VerdenSOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49Norge18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56PengerJohnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52SportHovland videre etter andre runde i Illinois11:50VerdenOver 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41SportWestvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06VerdenMinst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01NorgeBrann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50VerdenHelvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38VerdenMinst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33NorgeY-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30NorgeKvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09SportGunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00PengerSitter på verdier for over 85 milliarder09:30SportBlodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17SportDiomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00NorgeVariert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34NorgeTog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21Penger17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31Helse og livsstilNorske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27VerdenNewzealendere leverer inn våpen mot penger06:50PengerMillionoverskudd for restemat-app06:17VerdenVisepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:22Helse og livsstilHelsesykepleier legger kondomer i skogen05:16ReiseMer enn 4.000 Heathrow-ansatte varsler streik04:47NorgeTranskvinne måtte sone med menn – nektes erstatning04:13VerdenMueller-høringer utsatt til 24. juli04:13NorgeSp mener Babcock bør ta regningen for ambulanseflyproblemer03:45MotorUlovlig mobilbruk i trafikken bekymrer politiet03:36VerdenTyrkias kjøp av S-400 forverrer forholdet til USA02:41NorgeImportert plantesykdom angriper norske trær02:26VerdenFire personer fra arrestert iransk oljeskip løslatt02:13VerdenTrump ber høyesterett om Pentagon-midler til grensemur02:02NorgeKvinne døde etter trafikkulykke i Møre og Romsdal01:11NorgeKronprins Haakon har kommet lenger nord enn Nansen01:03NorgeTogtrafikken på Gjøvikbanen stanset på grunn av skogbrann
Populært