Migrasjon og riksrett i USAs valgkamp

De få dagene som nå er igjen før mellomvalget i USA, blir full av rikspolitiske saker som debattens bølger står høyt om. Blant temaene er presidentens motstand mot migrasjon og om Trump kan bli stilt for riksrett. Foto: AP / NTB scanpix.
De få dagene som nå er igjen før mellomvalget i USA, blir full av rikspolitiske saker som debattens bølger står høyt om. Blant temaene er presidentens motstand mot migrasjon og om Trump kan bli stilt for riksrett. Foto: AP / NTB scanpix.

Presidenten påvirker valgkampen sterkt selv om han ikke er på valg, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Mellomvalget i USA nærmer seg, og det gjør også en karavane av flyktninger fra Mellom-Amerika på vei nordover til USAs grense mot Mexico. Det har gitt president Donald Trump ammunisjon til det han oppfatter som sitt skarpeste skyts for å forhindre at republikanerne skal miste kontrollen over Senatet eller Representantenes Hus – eller begge deler: Konservative amerikanske velgeres frykt for innvandrere sørfra.

Startet i Honduras

Men det er bare en del av det totale kompleks av interessante politiske saker som velgerne skal ta stilling til ved mellomvalget – tirsdag den 6. november i år, midtveis mellom presidentvalget i 2016 og det neste presidentvalget i 2020.

For å ta flyktningekaravanen først: Dette er den foreløpig siste – og kanskje den største – gruppen av flyktninger som har samlet seg for bedre å kunne motstå farer, sult og elendighet på flykt fra uro og terror i deres hjemland Honduras.

Les også: Stor analyse: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump?

Karavanen skal ha startet ved at 200 flyktninger samlet seg i San Pedro Sula i det nordlige Honduras som er kjent for sitt høye voldsnivå for å kunne stå sterkere i mot mulige overfall av bander på vei nordover.

Ifølge New York Times skal karavanen nå ha samlet 4000 mennesker, der de nå er på vei gjennom Guatemala i retning av grensen mot Mexico.
Mange hundre tusener av migranter har flyktet nordover fra Sentral-Amerika i de senere årene. Noen av dem har som mål å søke asyl i Mexico, men de fleste av deltagerne ønsker å finne en tryggere og bedre tilværelse for seg selv og sine barn i USA – ikke mye annerledes enn da immigrantene i 1800- og 1900-tallet reiste til USA – inkludert ca. 800.000 fra Norge – for å skape en bedre og tryggere framtid for seg selv og sine familier.

Trump følger nøye med

President Trump som følger nyhetssendingene på TV meget nøye, har gjort det klart at han vil stanse U-hjelpen til Guatemala, Honduras og El Salvador, samtidig som han vil få stengt grensen mellom USA og Mexico hvis regjeringene i de sentral-amerikanske land ikke greier å få stanset karavanen.

På Twitter ba Trump på det sterkeste om at Mexico stanser det han kaller «onslaught» (slakt eller massangrep) i forbindelse med karavanen.

– Og hvis de ikke klarer det, vil jeg sende inn amerikanske militære styrker og stenge vår sørlige grense, skrev Trump på Twitter.

Les kommentaren: Mye står på spill for Trump i november

Kampen mot ulovlig migrasjon

President Trump har kampen mot ulovlig migrasjon som en sentral del av sitt handlingsprogram som president, hvor han har lovet å gjøre immigrasjonsloven strengere og vanskeligere å omgå, samtidig som han sier at han vil bygge en mur langs grensen mot Mexico.

Han sa i valgkampen at han ville tvinge Mexico til å betale for muren, men han har ennå ikke klart å finansiere den.

Trumps sterke kritikk av immigranter var en viktig del av den politikken han lovet å følge og som var sterkt delaktig i hans seier.

Foran mellomvalget i november har Trump med dette funnet en viktig sak som han allerede har begynt å bruke for å aktivisere den konservative base blant velgerne, primært republikanerne.

Motstander tok DNA-test

Som en sideordnet sak til Trumps konservative bases motstand mot immigrasjonen inn i USA, har ledende republikanere grepet fatt i en mulig fremtidig demokratisk presidentkandidat, nåværende senator Elizabeth Warren. Hun blir betraktet som en mulig presidentkandidat for demokratene i 2020. Trump har gjennom nedlatende omtale og sterk kritikk begynte å kalle henne for «pocahontas». Pocahontas (født 1596) var en indiansk kvinne, datter av indianerhøvdingen Powhatan, og i en velkjent historisk fabel reddet hun livet til hvite amerikanere som var tatt til fange av indianere i det som ble delstaten Virginia.

Les også: Amerikanere flest gir Trump dårlig karakter

Dette medførte at Elizabeth Warren frivillig fikk tatt en DNA-test, hvor det kom fram at hun hadde en ørliten andel indiansk blod i årene – ifølge avisen Boston Globe, 1/1024.

En av de republikanske valgkampleder, Michael Ahrens, har sagt til New York Times at Facebook-meldingen om at Elizabeth Warren har en andel indiansk blod i årene, var delt 7000 ganger på Facebook.

Formelt tok Trump avstand fra saken, selv om det var han som var hovedårsaken til at DNA-prøve var gjennomført.

Roste voldsdømt kandidat

Samtidig er det strid om også Trumps gjenopptakelse av episoden i staten Montana fra valgkampen i 2016, da den republikanske kandidaten til å få plass i Representantenes Hus, Greg Gianforte, ble dømt for å ha antastet en journalist, Ben Jacobs, fra den britiske avisen the Guardian. Trump var nylig tilbake i Montana på et valgkampmøte, hvor han var full av ros om Gianforte.

– Enhver mann som kan slå en annen mann i gulvet, er min mann, sa Trump.

En av CNNs kommentatorer, Jeffrey Toobin, bemerket etterpå at samtidig som Trump hyller en mann som kan slå en annen mann til jorden, forsøker han så godt han kan å bagatellisere et mord på en journalist i Tyrkia.

– Hvis ord betyr noe, så kan de kanskje si noe om en persons karakter, sa Toobin.

Spørsmål om riksrettssak

I en annen valgkampsak fra USA siste uke, ba CNN to kandidater om å stille til debatt: Den ene var den kjente republikanske senator Ted Cruz, den andre var demokratenes nye kandidat til å bli senator fra Texas, Beto O’Rourke, som i dag er medlem av Representantenes hus. Folkemøtet gikk på direktesendt TV. Ted Cruz meldte imidlertid avbud, så O´Rourke så demokraten fikk all oppmerksomhet.

Han fikk imidlertid gode spørsmål fra salen og måtte først forklare sitt noe uvanlige navn. Han fikk forklart at han var «ektefødt amerikaner», som hadde fått navnet av sine like amerikanske foreldre.

Les kommentaren: «Trumps svarteste dag hittil»

Han fikk også spørsmål om han som medlem av Representantenes hus ville kunne stemme for at det ble reist riksrettssak mot president Trump. Som kjent må det godkjennes av mer enn halvparten av Representanthusets medlemmer for at riksrettssak skal kunne reises.

– Ja, svarte han på direkten og begrunnet det med to forhold: En del av en mulig sak mot Trump gjelder mistanken om ulovlig samarbeid med russiske agenter under valgkampen mot Hillary Clinton i 2016.

Han fortalte at han hadde fulgt nøye med i prosessen rundt etterforskningen, og han mente at det var grunnlag for tvil. Det andre forholdet han la vekt på, var at Trump kan ha forsøkt å forhindre normal og rettferdig saksgang og etterforskning, ved at presidenten våren 2017 avskjediget sjefen for FBI, James Comey, som da var midt oppe i saken.

Unge O’Rourke fikk dermed ikke bare all oppmerksomhet, men han satte også fokus på den store saken som hittil ikke har vært spesielt mye i fokus foran mellomvalget, men hvor Trumps person og hans handlinger dominerer den politiske debatten – selv om presidenten selv ikke er på valg.

Vi får igjen si som Trump: We’ll see what happens. Spennende blir det i hvert fall.

Stor analyse: Hvorfor er mellomvalget kritisk for Trump? Se video:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Siste nytt
05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Populært