Døende Brexit kan utvide krisen

Boris Johnson i et arkivfoto fra 2016. Scanpix/AFP.
Boris Johnson i et arkivfoto fra 2016. Scanpix/AFP. Foto: Oli Scarff / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

To britiske statsråder, Brexit-forhandler David Davis og utenriksminister Boris Johnson, trakk seg fra regjeringen i begynnelsen av denne uken. Den politiske krisen i London gjelder livet i Storbritannia etter at britene har fulgt befalingen fra folkeavstemningen i juni 2016, om å trekke Storbritannia (og Nord-Irland) ut av EU.

Valgkampplakat fra folkeavstemningen sommeren 2016. Scanpix/AFP. Foto: Ben Stansall / AFP
Valgkampplakat fra folkeavstemningen sommeren 2016. Scanpix/AFP. Foto: Ben Stansall / AFP

Det er uklart om Brexit-optimismen etter folkeavstemningen i 2016 er død, eller bare dødende, men den politiske krisen som har oppstått er i seg selv alvorlig nok. Det gjelder ikke minst for oss i andre europeiske nasjoner med historiske relasjoner til Storbritannia, og med ønsker om fortsatt å være en del av et handlekraftig og mest mulig samlet Europa.

Krisen i den britiske regjeringen har sitt utgangspunkt i uenighet om innholdet i avtalen som skal ligge til grunn for britenes liv etter Brexit, og utenfor det europeiske fellesskap. Kort fortalt skyldes den at statsminister Theresa May ønsker å beholde flest mulig av fordelene ved et EU-medlemskap, selv om britene har bestemt seg for å bryte med unionen.

May aksepterer folkets vilje i folkeavstemningen, men hun vil at britene skal beholde sin plass i en europeisk tollunion med tollfrihet på handel mellom EU-landene og Storbritannia. Hun mener at det viktigste for britene er å stenge grensene slik at det ville bli slutt på fri ferdsel av mennesker mellom EU og Storbritannia.

Ledet utbryterne

Utenriksminister Boris Johnson leder den delen av regjeringspartiet som ønsker et klart og tydelig brudd med EU, og verken ønsker eller tror det er mulig å få til en mellomløsning basert på «ja, takk, begge deler.»

Konsekvensen av regjeringskrisen i London kan i beste fall bli at forhandlingene mellom regjeringen i London og EU-administrasjonen i Brussel må starte forfra igjen. I verste fall må Theresa May oppgi sitt forsett og gi plass til en annen statsminister med en regjering som har en mer realistisk tilnærming til livet i et Storbritannia utenfor EU.

Det var på et møte på statsministerens landsted Chequers, 65 km nordvest for London, før helgen at regjeringen utarbeidet en plan for regjeringens håndtering av forhandlingene med EU framover. Det var en optimistisk plan og baserer seg på det som gjerne kalles «myk Brexit» med færrest mulig ulemper for britisk økonomi, i motsetning til «hard Brexit», hvor britene i praksis vil bli et «utenforland» i Europa. Britene må nå starte på et helt nytt sett forhandlinger for å dekke de alternativene som gjenstår, eventuelt sette i gang nye forhandlingene med EU med blanke ark.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Theresa May i en av mange debatter om Brexit i parlamentet, 9. juli 2018. Mays regjering imploderte samme dag da utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis forlot skuta. Scanpix/AFP.
Theresa May i en av mange debatter om Brexit i parlamentet, 9. juli 2018. Mays regjering imploderte samme dag da utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis forlot skuta. Scanpix/AFP.

Brexit-optimistenes fallitt?

Mange optimistiske Brexit-tilhengere hadde trodd Storbritannia som et mektig land utenfor EU ville kunne ha betydelig forhandlingskraft, og forhandle seg fram til en ideell løsning, som å oppnå for eksempel en global spesialavtale om tollfri handel med andre ledende, engelsktalende land som USA, Canada og Australia. Optimistene tenkte seg at britene kunne beholde mesteparten av det EU-avtalen koster dem og i stedet bruke midlene til for eksempel å styrke det britiske helse- og sosialsystemet.

Det er litt vanskelig å se hva den ambisiøse tidligere utenriksminister og før det, borgermester i London, Boris Johnson kan forsøke å oppnå. Kanskje han tror at han kan få det britiske folket bak seg i et klarere brudd med EU, uten måtte bry seg med kompliserte og langsomme utredninger av tekniske og praktiske vanskeligheter i forhandlinger om internasjonal handel? Og kanskje han vil utfordre statsminister Theresa May i kampen om statsministerposisjonen?

En dalende stjerne

Boris Johnson vil i tilfelle trolig ha overvurdert sin posisjon. Han er en dyktig debattant med vittige replikker, og han var trolig den som «vant» folkeavstemningen som endte med britisk utmeldelse av EU – kalt Brexit. Men så har hans stjerne falt betydelig. Bare 50 prosent av de som stemmer på det konservative partiet oppfatter Boris som kompetent, noe som er lavest blant fem kandidater britiske medier ser som Theresa Mays mest sannsynsynlige etterfølger – hvis hun nå må trekke seg fra statsministerjobben.

Væpnet politi utenfor den amerikanske ambassadørens London-residens tirsdag. USAs president Trump møter dronningen og statsminister May når han kommer til landet. torsdag. Scanpix/AFP.
Væpnet politi utenfor den amerikanske ambassadørens London-residens tirsdag. USAs president Trump møter dronningen og statsminister May når han kommer til landet. torsdag. Scanpix/AFP.

Ved et nyvalg i Storbritannia vil lederen for det største opposisjonspartiet Labour, Jeremy Cobryn, også være en interessant kandidat, etter at han mer enn en gang uttrykt skepsis til fortsatt britisk medlemskap i NATO.

Krisen utspiller seg på et tidspunkt da den vestlige forsvarsalliansen NATO står foran en av sine største utfordringer i fredstid.

Les også: Trumps splitt og hersk undervurderer Europa grovt

Trump: – Venter å møte et land i kaos

Om bare noen timer kommer USAs uberegnelige president Donald Trump til NATO-toppmøtet i Brussel, før han reiser til Storbritannia til sitt første møte med den britiske regjering siden han tiltrådte i 2017. Etter få dager i Storbritannia reiser Trump videre til Helsinki hvor han skal møte den russiske president Vladimir Putin.

Når Theresa May møter Trump, vil han blant annet bli orientert av henne om forgiftningen av Dawn Sturgess, den britiske kvinnen som døde av nervegassen som tidligere hadde forgiftet dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter. Alt skjedde på britisk jord, og giften spres til russisk-produsert nervegass fra den kalde krigens dager. Russerne tilbakeviser påstanden om at de har ansvar for nervegassen, og dermed forgiftningen.

Ved avreise fra Washington tirsdag roste Trump en annen av sine «venner», nettopp Boris Johnson, noe som neppe vil gjøre møtet mellom de to lederne mer vennlig. Den amerikanske presidenten benyttet før avreise også anledningen til å si at han i Storbritannia ventet «å finne et land i kaos.»

La oss for en gangs skyld bruke Donald Trumps ord: «We’ll see what happens».

USAs president Donald Trump og den britiske statsministeren Theresa May ved et tidligere møte i Det hvite hus, januar 2017. Scanpix/Reuters. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
USAs president Donald Trump og den britiske statsministeren Theresa May ved et tidligere møte i Det hvite hus, januar 2017. Scanpix/Reuters. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09 Danmark til topps med sterk hjemmeseier19:32 Grunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31 Rasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33 Hotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40 Politiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15 Brødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55 Poengdeling for Vålerenga og Røa16:50 Braktap for Amazon Grimstad16:47 Sandviken seiret hjemme mot Fart16:43 Demonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33 17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59 Kvik Halden fortsatte seiersrekken15:55 Moe Wold ble matchvinner for LSK15:54 LSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51 Klepp ydmyket Stabæk15:25 Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04 Fløya ydmyket Kaupanger14:54 Knusende seier for Trondheims-Ørn14:50 Columbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42 Fire drept i skyteepisode i New York14:23 Skøytestjerne påkjørt av bil14:21 Strandheim ble helten for Hønefoss BK14:11 Jeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland
Siste nytt
21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania20:09SportDanmark til topps med sterk hjemmeseier19:32PolitikkGrunnlovsmann med «frampek» mot Trump: – Riksrett for å gjøre seg motbydelig19:31Helse og livsstilRasisme kan også gå den andre veien. Det må vi snakke om18:33VerdenHotell kollapset i New Orleans – Minst én død17:40NorgePolitiet undersøker rasistisk motiv etter angrep på kirkeasylanter på Hønefoss17:15NorgeBrødre i retten tiltalt for to drapsforsøk i Oslo16:55SportPoengdeling for Vålerenga og Røa16:50SportBraktap for Amazon Grimstad16:47SportSandviken seiret hjemme mot Fart16:43NorgeDemonstrasjoner mot Tyrkias offensiv i Syria i flere norske byer16:33Norge17-åring risikerer fengselsstraff for falsk nødmelding15:59SportKvik Halden fortsatte seiersrekken15:55SportMoe Wold ble matchvinner for LSK15:54SportLSK la press på Vålerenga i gullkampen15:51SportKlepp ydmyket Stabæk15:25VerdenTyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere15:04SportFløya ydmyket Kaupanger14:54SportKnusende seier for Trondheims-Ørn14:50Helse og livsstilColumbus blir feiret som en helt: Soldatene slaktet barn og gravide kvinner14:42VerdenFire drept i skyteepisode i New York14:23SportSkøytestjerne påkjørt av bil14:21SportStrandheim ble helten for Hønefoss BK14:11NorgeJeger fløyet til sykehus etter fallulykke i Hordaland
Populært