Døende Brexit kan utvide krisen

Boris Johnson i et arkivfoto fra 2016. Scanpix/AFP.
Boris Johnson i et arkivfoto fra 2016. Scanpix/AFP. Foto: Oli Scarff / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

To britiske statsråder, Brexit-forhandler David Davis og utenriksminister Boris Johnson, trakk seg fra regjeringen i begynnelsen av denne uken. Den politiske krisen i London gjelder livet i Storbritannia etter at britene har fulgt befalingen fra folkeavstemningen i juni 2016, om å trekke Storbritannia (og Nord-Irland) ut av EU.

Valgkampplakat fra folkeavstemningen sommeren 2016. Scanpix/AFP. Foto: Ben Stansall / AFP
Valgkampplakat fra folkeavstemningen sommeren 2016. Scanpix/AFP. Foto: Ben Stansall / AFP

Det er uklart om Brexit-optimismen etter folkeavstemningen i 2016 er død, eller bare dødende, men den politiske krisen som har oppstått er i seg selv alvorlig nok. Det gjelder ikke minst for oss i andre europeiske nasjoner med historiske relasjoner til Storbritannia, og med ønsker om fortsatt å være en del av et handlekraftig og mest mulig samlet Europa.

Krisen i den britiske regjeringen har sitt utgangspunkt i uenighet om innholdet i avtalen som skal ligge til grunn for britenes liv etter Brexit, og utenfor det europeiske fellesskap. Kort fortalt skyldes den at statsminister Theresa May ønsker å beholde flest mulig av fordelene ved et EU-medlemskap, selv om britene har bestemt seg for å bryte med unionen.

May aksepterer folkets vilje i folkeavstemningen, men hun vil at britene skal beholde sin plass i en europeisk tollunion med tollfrihet på handel mellom EU-landene og Storbritannia. Hun mener at det viktigste for britene er å stenge grensene slik at det ville bli slutt på fri ferdsel av mennesker mellom EU og Storbritannia.

Ledet utbryterne

Utenriksminister Boris Johnson leder den delen av regjeringspartiet som ønsker et klart og tydelig brudd med EU, og verken ønsker eller tror det er mulig å få til en mellomløsning basert på «ja, takk, begge deler.»

Konsekvensen av regjeringskrisen i London kan i beste fall bli at forhandlingene mellom regjeringen i London og EU-administrasjonen i Brussel må starte forfra igjen. I verste fall må Theresa May oppgi sitt forsett og gi plass til en annen statsminister med en regjering som har en mer realistisk tilnærming til livet i et Storbritannia utenfor EU.

Det var på et møte på statsministerens landsted Chequers, 65 km nordvest for London, før helgen at regjeringen utarbeidet en plan for regjeringens håndtering av forhandlingene med EU framover. Det var en optimistisk plan og baserer seg på det som gjerne kalles «myk Brexit» med færrest mulig ulemper for britisk økonomi, i motsetning til «hard Brexit», hvor britene i praksis vil bli et «utenforland» i Europa. Britene må nå starte på et helt nytt sett forhandlinger for å dekke de alternativene som gjenstår, eventuelt sette i gang nye forhandlingene med EU med blanke ark.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Theresa May i en av mange debatter om Brexit i parlamentet, 9. juli 2018. Mays regjering imploderte samme dag da utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis forlot skuta. Scanpix/AFP.
Theresa May i en av mange debatter om Brexit i parlamentet, 9. juli 2018. Mays regjering imploderte samme dag da utenriksminister Boris Johnson og Brexit-minister David Davis forlot skuta. Scanpix/AFP.

Brexit-optimistenes fallitt?

Mange optimistiske Brexit-tilhengere hadde trodd Storbritannia som et mektig land utenfor EU ville kunne ha betydelig forhandlingskraft, og forhandle seg fram til en ideell løsning, som å oppnå for eksempel en global spesialavtale om tollfri handel med andre ledende, engelsktalende land som USA, Canada og Australia. Optimistene tenkte seg at britene kunne beholde mesteparten av det EU-avtalen koster dem og i stedet bruke midlene til for eksempel å styrke det britiske helse- og sosialsystemet.

Det er litt vanskelig å se hva den ambisiøse tidligere utenriksminister og før det, borgermester i London, Boris Johnson kan forsøke å oppnå. Kanskje han tror at han kan få det britiske folket bak seg i et klarere brudd med EU, uten måtte bry seg med kompliserte og langsomme utredninger av tekniske og praktiske vanskeligheter i forhandlinger om internasjonal handel? Og kanskje han vil utfordre statsminister Theresa May i kampen om statsministerposisjonen?

En dalende stjerne

Boris Johnson vil i tilfelle trolig ha overvurdert sin posisjon. Han er en dyktig debattant med vittige replikker, og han var trolig den som «vant» folkeavstemningen som endte med britisk utmeldelse av EU – kalt Brexit. Men så har hans stjerne falt betydelig. Bare 50 prosent av de som stemmer på det konservative partiet oppfatter Boris som kompetent, noe som er lavest blant fem kandidater britiske medier ser som Theresa Mays mest sannsynsynlige etterfølger – hvis hun nå må trekke seg fra statsministerjobben.

Væpnet politi utenfor den amerikanske ambassadørens London-residens tirsdag. USAs president Trump møter dronningen og statsminister May når han kommer til landet. torsdag. Scanpix/AFP.
Væpnet politi utenfor den amerikanske ambassadørens London-residens tirsdag. USAs president Trump møter dronningen og statsminister May når han kommer til landet. torsdag. Scanpix/AFP.

Ved et nyvalg i Storbritannia vil lederen for det største opposisjonspartiet Labour, Jeremy Cobryn, også være en interessant kandidat, etter at han mer enn en gang uttrykt skepsis til fortsatt britisk medlemskap i NATO.

Krisen utspiller seg på et tidspunkt da den vestlige forsvarsalliansen NATO står foran en av sine største utfordringer i fredstid.

Les også: Trumps splitt og hersk undervurderer Europa grovt

Trump: – Venter å møte et land i kaos

Om bare noen timer kommer USAs uberegnelige president Donald Trump til NATO-toppmøtet i Brussel, før han reiser til Storbritannia til sitt første møte med den britiske regjering siden han tiltrådte i 2017. Etter få dager i Storbritannia reiser Trump videre til Helsinki hvor han skal møte den russiske president Vladimir Putin.

Når Theresa May møter Trump, vil han blant annet bli orientert av henne om forgiftningen av Dawn Sturgess, den britiske kvinnen som døde av nervegassen som tidligere hadde forgiftet dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter. Alt skjedde på britisk jord, og giften spres til russisk-produsert nervegass fra den kalde krigens dager. Russerne tilbakeviser påstanden om at de har ansvar for nervegassen, og dermed forgiftningen.

Ved avreise fra Washington tirsdag roste Trump en annen av sine «venner», nettopp Boris Johnson, noe som neppe vil gjøre møtet mellom de to lederne mer vennlig. Den amerikanske presidenten benyttet før avreise også anledningen til å si at han i Storbritannia ventet «å finne et land i kaos.»

La oss for en gangs skyld bruke Donald Trumps ord: «We’ll see what happens».

USAs president Donald Trump og den britiske statsministeren Theresa May ved et tidligere møte i Det hvite hus, januar 2017. Scanpix/Reuters. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
USAs president Donald Trump og den britiske statsministeren Theresa May ved et tidligere møte i Det hvite hus, januar 2017. Scanpix/Reuters. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Therese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon
Siste nytt
12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportTherese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon
Populært