Streik skaper uro: Norwegian og SAS frykter sommerkaos

Reisende står i kø ved sikkerhetskontrollen på Heathrow flyplass i London, juni 2022. Illustrasjonsfoto.
Reisende står i kø ved sikkerhetskontrollen på Heathrow flyplass i London, juni 2022. Illustrasjonsfoto. Foto: Frank Augstein / AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene blir oppfordret til å komme fram til en løsnings så snart som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksjoner og streiker blant flygeledere i Danmark og Frankrike skaper forstyrrelser i flytrafikken, og fører til bekymring blant flyselskapene Norwegian og SAS , skriver Flysmart24.

I Danmark fører en aksjon blant flygeledere til problemer ved Københavns hovedflyplass, Kastrup. Dette har allerede medført betydelige forstyrrelser i flytrafikken.

Parallelt har flygeledere i Frankrike iverksatt aksjoner i protest mot den omstridte pensjonsreformen, og det ser ikke ut til å være noen umiddelbar løsning på konflikten.

I Norge er både Norwegian og SAS bekymret for konsekvensene av disse aksjonene, og frykter for sommertrafikken hvis problemene ikke blir løst.

Flere kanselleringer

Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian, uttrykker bekymring for at disse problemene kan fortsette utover sommeren:

Køkaos på flyplassen kan sette en demper på feriestemningen i sommer. Illustrasjonsfoto. Foto: Paparacy / Shutterstock / NTB
Køkaos på flyplassen kan sette en demper på feriestemningen i sommer. Illustrasjonsfoto. Foto: Paparacy / Shutterstock / NTB

– Utfordringen er at vi har en streik i Paris, som vi merker. Og vi har en situasjon med flygelederne i København, som bekymrer oss. Det kan skape problemer, sier han til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tone Sund, pressesjef i SAS, bekrefter overfor Flysmart24 at situasjonen rundt de franske og danske flygelederne har skapt utfordringer for passasjerene, med store forsinkelser og mange kanselleringer siden april.

Hun påpeker at mange av selskapets passasjerer allerede har blitt påvirket av konfliktene, med noen som har mistet forbindelser og blitt nødt til å overnatte på hotell.

Store konsekvenser

Tone Sund forteller videre at om situasjonen fortsetter, vil det ikke bare påføre flyselskapene unødvendige utgifter, men også ha store konsekvenser for samfunnet for øvrig.

Sund oppfordrer alle parter, inkludert eierne, til å finne en løsning så snart som mulig:

– Det er helt klart kostbart for flyselskapene, men det er fremfor alt våre passasjerer som lider av dette problemet. Vi appellerer til alle parter, inkludert eierne, i fellesskap og snarest å finne en fremforhandlet løsning som er bærekraftig på lang sikt, sier Sund.

Flyselskapene ønsker å unngå en ny problemfylt sommer, lik den de opplevde i fjor, da personellmangel på flyplassene i Amsterdam og London Heathrow førte til store trafikkproblemer gjennom hele sommeren.