Forbudt med blyhagl på jakt

Fra 15. februar blir det ikke lenger lov å bruke blyhagl på rypejakt.
Fra 15. februar blir det ikke lenger lov å bruke blyhagl på rypejakt. Foto: Sigve Reiso/Naturarkivet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra i dag er det forbudt å bruke blyhagl som ammunisjon på jakt. Forbudet gjelder i og i nærheten av våtmark. Det betyr i praksis at jegere må bruke annen ammunisjon i nesten alle jaktsituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

JAKT: – Siden det er vanskelig å være sikker på om du befinner seg mer enn 100 meter fra våtmark til enhver tid, betyr forbudet at jegere normalt ikke vil kunne bruke blyhagl på jakt i skog og fjell heller, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Dagens forbud mot bruk av blyhagl, med unntak for enkelte arter, blir nå erstattet av et forbud mot å bruke blyhagl i og nær våtmark, uansett hvilken art du jakter på.

Bakgrunnen for regelendringen er at EU har vedtatt et forbud mot bruk av blyhagl i, og nærmere enn 100 meter fra, våtmark. I denne sammenhengen blir våtmark definert bredere enn det vi vanligvis tenker på når vi snakker om våtmark.

Dette gjør at det i praksis er forbudt å benytte blyhagl til skogs- og fjelljakt, sjøfugljakt i områder med grunn sjø, og alle former for jakt der jegeren er i bevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst som nå endres. Reglene blir de samme i Norge som i resten av EU/EØS-området.

Fra 15. februar i år er det forbud mot bruk av blyhagl under jakt i våtmarksområder. Foto: Torkel Skoglund
Fra 15. februar i år er det forbud mot bruk av blyhagl under jakt i våtmarksområder. Foto: Torkel Skoglund

Blyforbudet gjelder all jakt i våtmark

Forbudet gjelder både det å skyte med, og det å bære med seg blyhagl i eller innenfor 100 meter fra våtmark. Det gjelder både for jakt og på skytebaner.

En person som bærer med seg blyhagl i våtmark eller innenfor 100 meter fra våtmark, må selv dokumentere at hen ikke skal skyte med blyhagl i våtmark.

Om vinteren vil det være hva slags mark som ligger under snøen som avgjør om den defineres som våtmark. Ved jakt om vinteren vil det derfor være umulig å jakte lovlig med blyhagl, da jegeren ikke vil ha kontroll på om jaktern foregår i eller nærmere våtmark enn 100 meter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er våtmark

  • EU definerer våtmark i tråd med Ramsarkonvensjonen.
  • Våtmark regnes som et område med myr, torvmyr eller vann, naturlig eller kunstig, permanent eller midlertidig, med stillestående eller strømmende ferskvann, saltvann eller brakkvann.
  • Områder med marint vann med en dybde som ikke overstiger seks meter ved lavvann er også inkludert i definisjonen.

Nødvendig for å unngå skadevirkninger

Bly har mange alvorlige helseeffekter for mennesker og dyr.

– Basert på det vi vet om skadevirkningene av bly, er det riktig at blyammunisjon blir strengere regulert. Bly er svært helseskadelig og det finnes ingen trygg nedre grense for blyverdier i blodet, sier miljødirektør Ellen Hambro i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det europeiske kjemikaliebyrået Echa, slippes det ut store mengder bly i og utenfor våtmark i EU, som følge av jakt. I tillegg brukes mellom 10 og 20 tusen tonn bly til sportsskyting årlig.

Mellom to og tre millioner fugler i EU dør hvert år som følge av blyforgiftning etter inntak av bly. For en liten andefugl kan ett enkelt blyhagl være dødelig.