EU advarer: Nå er 13 populære greske øyer «mørkerøde»

<p dir="ltr">Forekomsten av nye coronatilfeller på flere av de mest populære greske øyene, som vakre Santorini, er nå over 500 per 100.000 innbyggere. Det kvalifiserer til mørkerød corona-klassifisering.</p>
Forekomsten av nye coronatilfeller på flere av de mest populære greske øyene, som vakre Santorini, er nå over 500 per 100.000 innbyggere. Det kvalifiserer til mørkerød corona-klassifisering. Foto: Apollo

Noen av Hellas aller viktigste feriemål for utenlandske turister; Mykonos, Santorini og Rhodos, er nå farget røde. Det samme gjelder ti andre greske øyer i Egeerhavet.

Det er den europeiske antiinfeksjonsmyndigheten som nå har gitt øyene den mest alvorlige graderingen for coronarisiko.

Reiser du til en av disse øyene nå, er risikoen for å bli smittet høyere enn på lenge.

Ios, Zakynthos, Tinos, Lefkada, Paros og Rhodos i faresonen

De 13 øyene som nå er pekt ut ligger i området som kalles De egeiske øyer, en øygruppe i Egeerhavet med fastlandet til Hellas i vest og Tyrkia i øst.

Flere øyer er på grensen til å havne i samme kategori, advarer den greske viseministeren for samfunnssikkerhet, Nikos Hardalias.

– Noen øyer er bare et skritt unna restriksjoner, sier Hardalias ifølge Reuters. Dette gjelder blant annet øyene Ios, Zakynthos, Tinos, Lefkada, Paros og Rhodos.

Kreta er allerede klassifisert som rød.

Fraråder alle unødvendig reiser

Forekomsten av nye coronatilfeller er nå over 500 per 100.000 innbyggere på flere av øyene. Det kvalifiserer til mørkerød gradering.

Derfor frarådes nå alle unødvendig reiser til og fra de populære øyene.

EU har utarbeidet den såkalte ECDC-klassifiseringen for å identifisere høyrisikoområder og hjelpe EU-land med å bestemme seg for hvilke reiseråd de skal gi.

Økonomisk katastrofe

Tilstrømningen til Hellas har økt kraftig i hele sommer, men nå forventer greske myndigheter at turistene vil avvente situasjonen før de bestiller nye feriereiser hit.

Turisme utgjør en svært viktig del av inntektene til gresk næringsliv, og mange lokalsamfunn har gjort seg helt avhengig av turistnæringen. Derfor har pandemien vært en økonomisk katastrofe for mange grekere.

Italia og Østerrike blir oransje

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har nedgradert Italia og Østerrike fra grønt til oransje på smittekartet. Det kan bety at reisende fra disse landene som skal til Norge må i karantene, melder NTB.

Ankommer du Norge fra et oransje land, må du ha attest på negativ test før innreise og fylle ut et innreiseregistreringsskjema. Deretter må du testes på grensen og gå i karantene.

Karantenekravene gjelder ikke for fullvaksinerte.

Personvernpolicy