Eksperter tror coronakrisen vil ta livet av de største passasjerflyene

Tre jumbojeter parkert ved Frankfurt Lufthavn i forbindelse med coronapandemien. Eksperter tror flytypen muligens aldri vil fly igjen. Foto: AP / NTB scanpix.
Tre jumbojeter parkert ved Frankfurt Lufthavn i forbindelse med coronapandemien. Eksperter tror flytypen muligens aldri vil fly igjen. Foto: AP / NTB scanpix.

Den globale etterspørselen etter flyreiser er på bunn. Det kan bety et farvel til luftens giganter som Airbus A380 og Boeing 747. 

Den pågående coronapandemien har ført til stengte grenser og flyplasser, innstilte flyavganger og null etterspørsel etter reiser. Det har bragt flybransjen inn i sin verste krise gjennom tidene, der flere store selskaper har satt over 90 prosent av sine fly på bakken.

Les også: Lufthansa setter 90 prosent av flyene på bakken

Luftfartsekspert Andrew Charlton tror noen av flytypene vil forbli på bakken, selv når coronapandemien er over.

– Vi får aldri se et 747-fly i luften igjen. Og de neste A380-flyene kommer til å ha Emirates malt på siden, sier Charlton til nettstedet Airlinerwatch.

Trenden går nemlig mot færre og mindre fly.

Det kan bety et takk og farvel til luftens største giganter.

Les også: Norwegian ser ikke for seg normal drift før i 2022

I dag er det 110 Airbus A380-fly som er i drift. Det tilsvarende tallet for Boeing 747 er 356, skriver danske Jyllandsposten.

Et av flyselskapene som parkerer sine største fly er tyske Lufthansa. De tror det vil ta flere måneder før reiserestriksjonene lettes, og flere år før den globale etterspørselen etter flyreiser er tilbake på nivået før pandemien.

Les også: SAS forlenger Eurobonus-statusen med 12 måneder