Australia: Bekymret for turismen etter flere haiangrep

Video: Det siste haiangrepet har fått australske myndigheter til å ta grep.

Det siste året har det inntruffet flere haiangrep i farvannet rundt Pinseøyene. Nå etterlyser reiselivsoperatører haipatrulje i luften for å bremse nedgangen i turistbesøket.

Whitsunday Islands, eller Pinseøyene som de heter på norsk, er en av de største og mest populære ferieområdene i Queensland i Australia, i samme farvann som Great Barrier Reef. Øygruppen består av 74 øyer i alle størrelser, de fleste ubebodde, og farvannet her anses som et dykke- og snorkleparadis med stor tiltrekningskraft på australske og utenlandske tilreisende.

Men det siste året har flere mennesker blir stygt skadet og drept i flere haiangrep. Tirsdag ble regionen rystet av to blodige angrep der en britisk turist fikk foten revet av, mens en annen brite fikk benet sitt maltraktert. Begge mennene er i 20-årene og var ute og snorklet da ulykken inntraff.

Tolvåring mistet benet

I fjor mistet en tolv år gammel jente det ene benet i et haiangrep i samme farvann, mens en mann døde av skadene han ble påført mens han var ute og badet. Nå mener reiselivsdirektøren på Pinseøyene at antallet tilreisende har falt det siste året, delvis som følge av angrepene.

De foreløpig siste tallene viser at internasjonale besøkende i regionen har falt mer enn seks prosent.

– Når jeg ser tilbake de siste 12 månedene, kan jeg absolutt si at det har hatt en viss innvirkning på industrien vår når det gjelder besøk, sier Tash Wheeler i et intervju med nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

– Reiselivsaktører søkte finansiering fra myndighetene for luftpatruljer over Pinseøyene som et midlertidig tiltak mens det forskes på haier i området, som tidligere har vært ansett som trygt for svømming, fortsetter hun.

Levende agn

Hvert år kommer flere titallsmillioner til australske strender for å bade, surfe og snorkle. Samtidig inntreffer sammenstøt mellom mennesker og hai ekstremt sjelden. Ifølge tall hentet inn av Sydney's Taronga Zoo, ble det rapportert 27 haiangrep i australsk farvann i løpet av hele 2018.

Les også: Droner skal forhindre haiangrep

(Saken fortsetter under)

Pinseøyene ligger på samme breddegrad som Rio de Janeiro og Tahiti, noe som gir et herlig tropisk klima med høye gjennomsnittstemperaturer året rundt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Pinseøyene ligger på samme breddegrad som Rio de Janeiro og Tahiti, noe som gir et herlig tropisk klima med høye gjennomsnittstemperaturer året rundt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Myndighetene i Australia bruker årlig store summer på å forsvare den menneskelige aktiviteten på kysten, blant annet med diverse hainett og -feller, deriblant såkalte «drum lines».

En drum line, fritt oversatt til trommeline på norsk, er en ubemannet haifelle med krok som blir plassert ut ved populære badestrender for å minske risikoen for haiangrep. Disse har tidligere blitt kritisert for blant annet å skade migrerende hvaler og gjøre hai til levende, hjelpeløse agn for større artsfrender.

I 2009 gikk bildet av en tre meter lang hvithai som var bitt nærmest i to av en større hvithai verden over.

Vil øke antallet feller

De siste angrepene ved Pinseøyene kommer litt over en måned etter at myndighetene i Queensland måtte fjerne dusinvis av trommeliner fra populære badeestrender etter å ha tapt i retten mot Humane Society International som ønsket slutt på myndighetenes haikontrollprogram.

Etter tirsdagens angrep har myndighetene uttalt at de ønsker installere ytterligere 32 trommeliner i det aktuelle området.

Humane Society International avviser i en uttalelse at det siste angrepet kan knyttes til fjerningen av det de karakteriserer som en utdatert haikontroll-praksis.

– Å installere flere tradisjonelle trommeliner for å avlive hai , er en ineffektiv reaksjon. Det er ikke forsvarlig, mener en av organisasjonens kampanjeledere Lawrence Chlebeck.

VIDEO: 11 overraskende fakta om haier

Personvernpolicy