Snart kan du få sydenferie til spotpriser på Mallorca

Etter at verdens eldste reiseselskap gikk over ende, har panikken bredt seg blant reiselivsaktørene på den norske feriefavoritten Mallorca.

22. september ble reiseselskapet Thomas Cook slått konkurs. 21.000 ansatte i 16 ulike land mistet jobben, og hundretusener av reisende ble umiddelbart rammet.

Nå kommer de kraftige etterdønningene av konkursen. Spesielt har konkursen gått utover hotellnæringen på ferieøya. Konkurransene om turistene hardner til.

I tillegg merker også restaurantnæringen og andre servicenæringer ringvirkningene av at en stå stor turoperatør uteblir.

Også på andre populære feriedestinasjoner, som Kanariøyene, er det krise. Ifølge spanske turistmyndigheter kan så mange som 500 hoteller i Spania være truet av nedleggelse etter Thomas Cook-konkursen.

Les også : Hotelleiere på Mallorca føler seg lurt av konkursrammede Thomas Cook

– Vil få mer for pengene enn noen gang

Ifølge kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise vil kutt i hotellprisene gi en effekt, spesielt for turister som setter sammen sine egne reiser, inkludert fly og hotell.

Fakta om Thomas Cook

* Reisebyrået ble grunnlagt i 1841 av en britisk gründer av samme navn. Selskapet var da det første kjente av sitt slag.

* Thomas Cook vokste raskt internasjonalt og arrangerte blant annet internasjonale rundreiser og pilegrimsreiser til Mekka.

* Blant Thomas Cooks datterselskaper er Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia og Condor Airlines.

* Selskapet har de siste årene vært preget av økonomiske problemer og nedskjæringer.

* I mai i år sikret selskapet 300 millioner pund i nødfinansiering. Samme måned meldte selskapet om 1,5 milliarder pund i tap i første del av finansåret.

* 22. september ble det klart at britiske myndigheter ikke klarte å redde reiseselskapet, og Thomas Cook ble slått konkurs.

* Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse. Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. 9.000 norske Ving-kunder er rammet.

(Kilder: Wikipedia, AP, NTB)

– Fly og senger må selges samtidig. Dette vil bety at folk som følger med fremover vil få mer for pengene enn noen gang. Dette er veldig smart gjort av hotelleierne. Alle har interesse av å stimulere etterspørselen – myndigheter, flyselskaper, hoteller og reiseselskaper, sier Berge til flysmart24.no.

Kåre Sandvik, professor i reiselivsmarkedsføring ved universitetet i Sørøst-Norge, mener Cook-konkursen er en gavepakke til Apollo, TUI og andre konkurrenter.

– De har sett seg ut turister fra Norge

– Først og fremst vil det ha en kortsiktig positiv effekt. De to andre store aktørene, TUI og Apollo, vil på kort sikt få flere bookinger og kunne ta en høyere pris, sier Sandvik til NTB.

Nå forventer reiselivsnæringseksperten i Finn Reise at prisene kan bli dumpet frem mot neste års sesong.

– Hotellene lover at prisene vil bli de laveste på minst fire år. De har sett seg ut turister fra England, Tyskland og Norge, Sverige og Danmark, opplyser Terje Berge til flysmart24.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært