Nordmenn kjøper luksusbolig på Mallorca: – Ingen betalte under 60 millioner kroner

50 MILLIONER KRONER: Et lite hus i Alcudia på 450 kvadratmeter. Foto: Micer Studio
50 MILLIONER KRONER: Et lite hus i Alcudia på 450 kvadratmeter. Foto: Micer Studio

Luksusboligmarkedet på Mallorca er hett. Vi spiste piknik i hagen til Michael Douglas og tok helikopter til neste visning. Prislapp på de fleste eiendommene: Mellom 100 og 300 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALMA (Finansavisen): For ti-femten år siden snudde det. Frem til da skulle «alle» nordmenn realisere sin utenlandske ferieboligdrøm i Sør-Frankrike. Så fikk noen av de mest bemidlede øynene opp for øya i Middelhavet utenfor Spania. En øy med, for de uinnvidde, et frynsete rykte. En charter-favoritt for fulle tyskere og, om mulig, enda fullere engelskmenn. Spesielt Magaluf.

Den delen av Norges befolkning som har vokst opp med kniv og gaffel, ville ikke sette sine ben hverken der eller andre steder på øya.

– Hvis vi holder Magaluf utenfor, og det er bare snakk om flatfyll et par måneder om sommeren, er det mange ekstremt vakre perler her, i tillegg til at vi kan skilte med lang kystlinje og over 300 soldager i året, sier Eddy Barrera og fortsetter:

HVIS HAVET IKKE FRISTER: Kan eierne av huset i Alcudia bruke bassenget på baksiden. Foto: Micer Studio
HVIS HAVET IKKE FRISTER: Kan eierne av huset i Alcudia bruke bassenget på baksiden. Foto: Micer Studio

– Selv på julaften er det ofte 18–20 varmegrader. Badetemperaturen holder samme temperatur som i luften. Mallorca er blitt en vellykket helårsdestinasjon og en hot spot for kjøpere som er på jakt etter spektakulære boliger.

Barrera leder eiendomsmeglerkjeden Engel & Völkers kontor som har ansvar for den vestlige delen av øya. Over 30 prosent av alle eiendomstransaksjoner skjer gjennom dem, og over 40 prosent av kjøperne er utlendinger, med tyskere og engelskmenn som de største markedene, etterfulgt av skandinaver.

Les også: Slik unngår du å havne i samboerfella

Ingen har betalt under 60 millioner kroner

– Det siste halve året har vi solgt fem eiendommer til nordmenn, og ingen har betalt under 60 millioner kroner. En norsk advokat betalte nettopp rundt 70 millioner, sier megler Hans Lenz.

I fjor fikk 15.000 boliger nye eiere. De dyreste områdene er Puerto Portals, Port Adriano og Puerto de Andratx. Vi snakker om flere eiendommer til priser på mellom 100 og 300 millioner kroner.

Men en som ikke får solgt eiendommen S´Estaca i Valldemossa vest på øya, heter Michael Douglas. Den har ligget i markedet en stund, og nå er prisen redusert til 300 millioner kroner.

Med helikopter til visning

300 MILLIONER KRONER: Enendommen til Michael Douglas. Foto: Miquel Muntaner
300 MILLIONER KRONER: Enendommen til Michael Douglas. Foto: Miquel Muntaner

Vi blir med Engel & Völkers på lukket visning på et titalls eiendommer. Først flyr vi helikopter for å få en oversikt over størrelsen på eiendommen til Douglas.

Det er ikke mange andre som kan skilte med flere kilometer privat kystlinje mot Middelhavet. Nærmeste nabo er Sir Richard Branson. Det viser seg at «nærmeste» i dette tilfellet er særdeles langt unna.

Vi bytter transportmiddel og blir kjørt på en seks kilometer lang avstikker med hårnålsvinger og dårligere kvalitet enn en middels norsk skogsbilvei. Svingene er så skarpe at sjåføren innimellom må rygge for å lirke bilen rundt. Langt unna huset er det en låst port. Han som tar vare på eiendommen låser opp og ønsker velkommen til Douglas' rike.

Spektakulær utsikt

VINKJELLER: Eiendommen til Michael Douglas er tilnærmet selvberget med vin. Foto: Engel & Völkers
VINKJELLER: Eiendommen til Michael Douglas er tilnærmet selvberget med vin. Foto: Engel & Völkers

Det viser seg at han også har stelt i stand en piknik i hagen med vin, olivenolje og grønnsaker dyrket på eiendommen. Tunfisken har han fanget selv og de smakfulle pølsene har han fått i bytte av en bonde mot noen kilo fisk. Utsikten er spektakulær hvis du liker å se der hav møter himmel. Står du med ryggen mot sjøen, ruver høye fjell på den andre siden.

Tomtegrensen går et stykke opp mot toppen. Hovedhuset ble kjøpt av erkehertug av Habsburg Ludwig Salvator i 1867, og Michael Douglas og hans nå fraskilte kone Catherine Zeta-Jones kjøpte det i 1990. De bruker huset fortsatt, men ikke sammen. Innimellom låner de det også ut til venner og kjente. Men det er en tid for alt. Nå skal det under hammeren.

– Det er ikke lett å sette en pris på et slikt hus

INTERIØR: Den marokkanske stilen går igjen i flere av rommene til Michael Douglas. Foto: Engel & Völker
INTERIØR: Den marokkanske stilen går igjen i flere av rommene til Michael Douglas. Foto: Engel & Völker

De nye eierne får mannen som låste opp for oss med på kjøpet. De er tre heltidsansatte. Eiendommen består av syv hus, ti soverom, ti bad og er på rundt 1.000 kvadratmeter. Tomten er på 770.000 kvadratmeter.

– Det er ikke lett å sette en pris på et slikt hus, men nå mener vi at 300 millioner kroner er en riktig pris, sier megler Eddy Barrera og viser oss vinkjelleren.

Den er velfylt. Det er også fatene med vin som ligger til modning.

Interiøret ellers minner lite om skandinavisk design. Den marokkanske stilen går igjen i flere rom. De nye eierne bør like å være skjermet fra resten av verden. Tre esler tusler rundt på eiendommen. De følger etter sigende med på kjøpet.

Les også: Boligprisene viser styrke

Spanias råest