Nordmenn kjøper luksusbolig på Mallorca: – Ingen betalte under 60 millioner kroner

50 MILLIONER KRONER: Et lite hus i Alcudia på 450 kvadratmeter. Foto: Micer Studio
50 MILLIONER KRONER: Et lite hus i Alcudia på 450 kvadratmeter. Foto: Micer Studio

Luksusboligmarkedet på Mallorca er hett. Vi spiste piknik i hagen til Michael Douglas og tok helikopter til neste visning. Prislapp på de fleste eiendommene: Mellom 100 og 300 millioner kroner.

PALMA (Finansavisen): For ti-femten år siden snudde det. Frem til da skulle «alle» nordmenn realisere sin utenlandske ferieboligdrøm i Sør-Frankrike. Så fikk noen av de mest bemidlede øynene opp for øya i Middelhavet utenfor Spania. En øy med, for de uinnvidde, et frynsete rykte. En charter-favoritt for fulle tyskere og, om mulig, enda fullere engelskmenn. Spesielt Magaluf.

Den delen av Norges befolkning som har vokst opp med kniv og gaffel, ville ikke sette sine ben hverken der eller andre steder på øya.

– Hvis vi holder Magaluf utenfor, og det er bare snakk om flatfyll et par måneder om sommeren, er det mange ekstremt vakre perler her, i tillegg til at vi kan skilte med lang kystlinje og over 300 soldager i året, sier Eddy Barrera og fortsetter:

HVIS HAVET IKKE FRISTER: Kan eierne av huset i Alcudia bruke bassenget på baksiden. Foto: Micer Studio
HVIS HAVET IKKE FRISTER: Kan eierne av huset i Alcudia bruke bassenget på baksiden. Foto: Micer Studio

– Selv på julaften er det ofte 18–20 varmegrader. Badetemperaturen holder samme temperatur som i luften. Mallorca er blitt en vellykket helårsdestinasjon og en hot spot for kjøpere som er på jakt etter spektakulære boliger.

Barrera leder eiendomsmeglerkjeden Engel & Völkers kontor som har ansvar for den vestlige delen av øya. Over 30 prosent av alle eiendomstransaksjoner skjer gjennom dem, og over 40 prosent av kjøperne er utlendinger, med tyskere og engelskmenn som de største markedene, etterfulgt av skandinaver.

Les også: Slik unngår du å havne i samboerfella

Ingen har betalt under 60 millioner kroner

– Det siste halve året har vi solgt fem eiendommer til nordmenn, og ingen har betalt under 60 millioner kroner. En norsk advokat betalte nettopp rundt 70 millioner, sier megler Hans Lenz.

I fjor fikk 15.000 boliger nye eiere. De dyreste områdene er Puerto Portals, Port Adriano og Puerto de Andratx. Vi snakker om flere eiendommer til priser på mellom 100 og 300 millioner kroner.

Men en som ikke får solgt eiendommen S´Estaca i Valldemossa vest på øya, heter Michael Douglas. Den har ligget i markedet en stund, og nå er prisen redusert til 300 millioner kroner.

Med helikopter til visning

300 MILLIONER KRONER: Enendommen til Michael Douglas. Foto: Miquel Muntaner
300 MILLIONER KRONER: Enendommen til Michael Douglas. Foto: Miquel Muntaner

Vi blir med Engel & Völkers på lukket visning på et titalls eiendommer. Først flyr vi helikopter for å få en oversikt over størrelsen på eiendommen til Douglas.

Det er ikke mange andre som kan skilte med flere kilometer privat kystlinje mot Middelhavet. Nærmeste nabo er Sir Richard Branson. Det viser seg at «nærmeste» i dette tilfellet er særdeles langt unna.

Vi bytter transportmiddel og blir kjørt på en seks kilometer lang avstikker med hårnålsvinger og dårligere kvalitet enn en middels norsk skogsbilvei. Svingene er så skarpe at sjåføren innimellom må rygge for å lirke bilen rundt. Langt unna huset er det en låst port. Han som tar vare på eiendommen låser opp og ønsker velkommen til Douglas' rike.

Spektakulær utsikt

VINKJELLER: Eiendommen til Michael Douglas er tilnærmet selvberget med vin. Foto: Engel & Völkers
VINKJELLER: Eiendommen til Michael Douglas er tilnærmet selvberget med vin. Foto: Engel & Völkers

Det viser seg at han også har stelt i stand en piknik i hagen med vin, olivenolje og grønnsaker dyrket på eiendommen. Tunfisken har han fanget selv og de smakfulle pølsene har han fått i bytte av en bonde mot noen kilo fisk. Utsikten er spektakulær hvis du liker å se der hav møter himmel. Står du med ryggen mot sjøen, ruver høye fjell på den andre siden.

Tomtegrensen går et stykke opp mot toppen. Hovedhuset ble kjøpt av erkehertug av Habsburg Ludwig Salvator i 1867, og Michael Douglas og hans nå fraskilte kone Catherine Zeta-Jones kjøpte det i 1990. De bruker huset fortsatt, men ikke sammen. Innimellom låner de det også ut til venner og kjente. Men det er en tid for alt. Nå skal det under hammeren.

– Det er ikke lett å sette en pris på et slikt hus

INTERIØR: Den marokkanske stilen går igjen i flere av rommene til Michael Douglas. Foto: Engel & Völker
INTERIØR: Den marokkanske stilen går igjen i flere av rommene til Michael Douglas. Foto: Engel & Völker

De nye eierne får mannen som låste opp for oss med på kjøpet. De er tre heltidsansatte. Eiendommen består av syv hus, ti soverom, ti bad og er på rundt 1.000 kvadratmeter. Tomten er på 770.000 kvadratmeter.

– Det er ikke lett å sette en pris på et slikt hus, men nå mener vi at 300 millioner kroner er en riktig pris, sier megler Eddy Barrera og viser oss vinkjelleren.

Den er velfylt. Det er også fatene med vin som ligger til modning.

Interiøret ellers minner lite om skandinavisk design. Den marokkanske stilen går igjen i flere rom. De nye eierne bør like å være skjermet fra resten av verden. Tre esler tusler rundt på eiendommen. De følger etter sigende med på kjøpet.

Les også: Boligprisene viser styrke

Spanias råeste hjemmekino

200 MILLIONER KRONER: Bolig på 1600 kvadratmeter i Sona Vida. Foto: Eduardo Marquez / Theory4
200 MILLIONER KRONER: Bolig på 1600 kvadratmeter i Sona Vida. Foto: Eduardo Marquez / Theory4

Den lukkede visningsrunden går videre til noe langt mer moderne. Villaen i Son Vida er på drøye 1.600 kvadratmeter, har seks soverom, heis og et hjemmekinoanlegg fra Bang & Olufsen som er det råeste i Spania. Vinkjelleren er supermoderne og prislappen på det nybygde huset er 200 millioner kroner. Fasaden er på 35 meter, bassenget er 18 meter og bare tomten kostet 70 millioner kroner. Det tok to og et halvt år fra første spadetak til villaen sto ferdig.

– I dette området finnes det ingen leiligheter. Bare store villaer. Og de fleste som bor her, bruker ikke dette som feriebolig, men bor her permanent.

– Vi har ti internasjonale og fem spanske skoler, og det er bare ti minutter unna Palma og et kvarter fra flyplassen. Ofte jobber far i et annet land og er sammen med familien her i helgene, sier Engel & Völkers Gabriela Muños.

– Fordi tomtene er ekstremt dyre, benyttes de fullt ut. Når du sier at du bor i Son Vida, er det underforstått at du eier en kjempevilla, legger hun til.

– Som et lite kontinent med masse forskjellig natur

165 MILLIONER: Den splitter nye eiendommen Casa Dali i Puerto de Andratx. Foto: Eduardo Marquez / Theory4
165 MILLIONER: Den splitter nye eiendommen Casa Dali i Puerto de Andratx. Foto: Eduardo Marquez / Theory4

Og det er mange slike villaer på øya. En øy hvor Claudia Schiffer har hus. Familien Schumacher, Andrew Lloyd Webber, Brad Pitt og Mads Mikkelsen likeså. Og flere kjente norske profiler i finansmiljøet. Finansavisen kjenner til at Fredrik Halvorsen og Petter Varner har eiendommer her. De fleste ønsker å ligge under radaren, men vi fant to:

– Helge er en strålende ambassadør med en lang rekke begrunnelser som overbeviste undertegnede, sier konserndirektør Ottar Ertzeid i DNB Markets og sender ballen elegant over til sin kollega, advokat Helge Forfang:

– Det er en flott øy; nesten som et lite kontinent med masse forskjellig natur, byer, kultur- og matopplevelser, med vakre, hyggelige og stilige Palma i midten. Hvis jeg skal legge til én ting, så må det være at det er en del nordmenn som har investert i feriested på Mallorca, men det er svært få som har valgt Palma, slik Ottar og jeg har gjort. De fleste satser på sol og sjø, sier Forfang.

Og det er ingen mangelvare på øya som skilter med over 300 soldager i året og en kystlinje på over 550 kilometer.

ETT AV FEM SOVEROM: Casa Dali i Puerto de Andratx. Foto: Eduardo Marquez / Theory4
ETT AV FEM SOVEROM: Casa Dali i Puerto de Andratx. Foto: Eduardo Marquez / Theory4

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen, 29. juni.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre
Siste nytt
18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre
Populært