Verdens første flytende hotell endte i Nord-Korea – Kim Jong-un vil ha det bort

<p>I 1988 åpnet dette hotellet som luksushotell over Det store barriererevet utenfor Australias østkyst. I dag ligger det forfallent i en nordkoreansk ferieby. Hvordan gikk det til? Foto: Google Maps.</p>
I 1988 åpnet dette hotellet som luksushotell over Det store barriererevet utenfor Australias østkyst. I dag ligger det forfallent i en nordkoreansk ferieby. Hvordan gikk det til? Foto: Google Maps.

I 1988 åpnet verdens første flytende hotell over Det store barriererevet utenfor kysten av Australia. Nå ligger hotellet i Nord-Korea, hvor president Kim Jong-un vil ha det fjernet.

En gang var det et luksushotell i verdensklassen. En jetset-favoritt på syv etasjer, flytende over Det store barriererevet 70 kilometer utenfor australske Queensland.

Det hadde 200 værelser, nattklubb, barer, tennisbane og svømmebasseng. Blått hav i alle retninger.

The Barrier Reef Floating Resort var navnet da det åpnet i mars 1988 som verdens første flytende hotell.

30 år senere ligger det tidligere luksushotellet ved havn ved feriestedet Mount Kumgang i Nord-Korea hvor det går en svært usikker fremtid i møte. Under et besøk til Kumgangfjellet turistregion onsdag sa den nordkoreanske lederen Kim Jong-un at han ønsker å rive fasilitetene på feriestedet. Han sammenlignet dem med provisoriske telt i katastrofeområder og ba om disse må bli erstattet.

– Ikke bare er arkitekturen avleggs, men det ser også shabby ut på grunn av dårlig vedlikehold, sa Kim.

Men hvordan endte et flytende luksushotell fra Australia opp i Nord-Korea?

Vi spoler tilbake.

Ville vise fram korallrev

På begynnelsen av 80-tallet fikk den italiensken entreprenøren Doug Torca en idé. Torca bodde på nordøstkysten av Australia i byen Townsville, i et område uten særlig utviklet turistindustri, da han fikk det for seg at han ville gi turister bedre tilgang på Det store barriererevet, The Great Barrier Reef, verdens største korallrev.

Torca begynte først med å selge koraller fra revet til turistene. Så skaffet han seg et par katamaraner for å kunne frakte turister slik at de kunne snorkle over revet. Deretter kjøpte han en gul ubåt med glassbunn, slik at turistene kunne komme helt inntil uten å bli våt.

Så ville han ta det ytterligere et steg videre.

– Doug tenkte med seg selv at han først hadde tatt korallrevet til folket, deretter hadde han tatt folket til revet. Nå ville han gi dem en sjanse til å bli værende der, forteller kurator Robert de Jong ved Townsville maritime museum til australske Traveller.com.au i en lengre omtale av hotellet som endte opp på en nordkoreansk turistresort over 6700 kilometer unna.

Doug Torcas opprinnelige plan var å fortøye tre utrangerte cruiseskip ved Barriererevet, en plan som raskt ble forkastet. Så var Torca i kontakt med et svensk firma som hadde spesialisert seg på å bygge flytende boligrigger til oljeindustrien. Dermed bestemte han seg for å investere i et hotell bygget på samme teknologi.

Les også: Går det virkelig an å bo her?

Bygget i Singapore

Byggingen av det flytende hotellet startet i Singapore i 1986. Sommeren året etterpå var det klar til bruk og ble tauet 5000 kilometer fra den asiatiske storbyen til det som var ment som dens endelige destinasjon utenfor Australias østkyst.

Her åpnet det i mars 1988 som John Brewer Floating Hotel, etter hvert også kjent som Barrier Reef Floating Resort.

Saken fortsetter under bildet

Foto: ABC News Australia.
Foto: ABC News Australia.

– Det var et imponerende syn. Jeg minnes så mange fantastiske dager på hotellet. Det var fisketurer, fester, dykking under hotellet og pizza levert av helikopter, minnes en av de ansatte, Belinda O'Connor, til australske ABC News.

Men problemene startet raskt. Dårlig vær gjorde at det ofte var vanskelig å frakte gjestene til og fra hotellet. Og etter en stund begynte turistene å utebli og pengene å ta slutt.

Les også: Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Flyttet til Vietnam

En av fordelene ved å ha et flytende hotell er at dersom problemer skulle oppstå, så er det bare å flytte det til et annet sted.

Det var akkurat det eierne gjorde allerede ett år etter at hotellet åpnet utenfor Australia. Nå ble det slept 5000 kilometer nord og til Vietnam, hvor det i årene 1989 til 1997 lå fortøyd i Saigon-elven under navnet Saigon Floating Hotel i Ho Chi Minh-byen.

Saken fortsetter under bildet

Saigon Floating Hotel kan sees øverst til høyre i dette bildet fra 1991. Foto: Flickr/manhhai.
Saigon Floating Hotel kan sees øverst til høyre i dette bildet fra 1991. Foto: Flickr/manhhai.

Ifølge australske ABC News var hotellet var i drift i omlag et tiår i Vietnam før det igjen ble solgt rundt år 2000. Denne gang til et sørkoreansk firma som ville bruke det i et felles turistprosjekt med Nord-Korea ved fjellet Kumgang.

Nordkoreansk feriested

Feriestedet Kumgang ble åpnet i 1998 som et symbol på vennskap mellom Nord- og Sør-Korea. I årene mellom 1998 til 2008 var det ikke uvanlig at sørkoreanere tok turen over grensa og tilbragte noen dager på det konstruerte feriestedet.

Her åpnet hotellet på ny under navnet Hotel Haegumgang.

Saken fortsetter under bildet

Hotellet ble fraktet til Nord-Korea og feriebyen Kumgang tidlig på 2000-tallet. Foto: Korea News Service via AP.
Hotellet ble fraktet til Nord-Korea og feriebyen Kumgang tidlig på 2000-tallet. Foto: Korea News Service via AP.

I 2008 ble en eldre, kvinnelig turist fra Sør-Korea skutt og drept av en nordkoreansk soldat i Kumgang etter at hun hadde vandret inn i et militært område.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Skyteepisoden ble beklaget av Nord-Korea, men førte til stans i turistreisene fra Sør-Korea til nord. Det ble et nytt skudd for baugen for det flytende hotellet.

Kim Jong-un vil satse på mer moderne fasiliteter på det nordkoreanske feriestedet Kumgang. Dermed ser det stygt ut for det 30 år gamle flytende hotellet i bakgrunnen. Foto: AP / NTB scanpix.
Kim Jong-un vil satse på mer moderne fasiliteter på det nordkoreanske feriestedet Kumgang. Dermed ser det stygt ut for det 30 år gamle flytende hotellet i bakgrunnen. Foto: AP / NTB scanpix.

Nå har Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttrykt at han ønsker å ruste opp turiststedet.

Under besøket onsdag tok han til orde for å fjerne stygge og falleferdige bygninger og erstatte dem med fasiliteter som i større grad skal gjenspeile nordkoreansk følelser og estetikk.

– Disse bygningene er bare et sammensurium uten noen nasjonal karakter i det hele tatt, sa den nordkoreanske lederen, ifølge nyhetsbyråer.

Den utrolige historien til det flytende hotellet presenteres på en egen utstilling ved Townsville maritime museum i Australia.

Ifølge kurator Robert de Jong føler mange australiere som har besøkt hotellet eller vært involvert i det fortsatt nostalgi når de tenker på det.

Overfor ABC News understreker han imidlertid at det ikke er aktuelt å be nordkoreanerne om å sende hoteller tilbake til Australia.

– Det var nok bare slik det måtte gå. Det var ikke bygget for å leve evig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært