Ingen stor strøm av Tyrkia-avbestillinger hos Ving eller Apollo

<p>Norske turister avventer bestillingen på ferien i Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix</p>
Norske turister avventer bestillingen på ferien i Tyrkia. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Noen har allerede kansellert Tyrkia-turen. Reiseoperatørene følger med på utviklingen etter at Tyrkia gikk til militært angrep på kurderne.

Tyrkias angrep på kurdere i Syria har ført til at mellom 190.000 og 300.000 mennesker er på flukt. Situasjonen i regionen er igjen usikker. I Stortinget diskuterte politikerne hvorvidt Norge skal sanksjonere mot Tyrkia, og om det kan være aktuelt å jobbe for å få på plass fredsbevarende styrker.

Samtidig har Tyrkia i en årrekke vært et yndet feriemål. Nå er riktignok årets sesong helt på tampen, men neste års sesong er lagt ut for salg.

Les også: Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria

En uke etter det tyrkiske militærapparatet begynte sitt angrep, følger reiseoperatørene med. De reisende stiller spørsmål, og noen få har kansellert.

Følger med

Etter terrorangrepet mot en nattklubb i Istanbul nyttårsaften 2016, økte nordmenns skepsis til Tyrkia som reisemål. Fallet var dramatisk. I etterkant har stadig flere nordmenn reist til landet.

Hos Ving har årets siste charterfly fra Tyrkia vendt hjem til Norge. Sesongen er over og begynner ikke igjen før 4. april. Informasjonssjef Siri Røhr-Staff forteller til ABC Nyheter at de følger med på det som skjer i Tyrkia.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.
Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

– Vi forholder oss til UDs reiseråd. Så lenge de ikke har oppdatert til Tyrkia selger vi som vanlig, men vi følger selvfølgelig situasjonen nøye, sier informasjonssjefen og konstaterer at det egentlig er for tidlig å si om den militære operasjonen vil påvirke salget av reiser, siden de vanligvis ikke selger sommersesongen så tidlig som de gjør i år.

– Men det er klart at om dette eskalerer vil det få effekter.

Ving har en lang rekke resorter og hoteller i Tyrkia, denne kapasiteten er økte ganske mye siden 2017, forteller Røhr-Staff. Utviklingen siden året norske turister snudde ryggen til Tyrkia som destinasjon, har bare gått oppover.

Les også: Norske turister snur ryggen til Tyrkia

Uforutsigbar sikkerhet

Reiserådene fra utenriksdepartementet er tydelig. I første setning skriver departementet at det er en risiko for terrorangrep, og at vestlige turister kan være målet for dem. Særlig er sørøstlige Tyrkia preget av det som omtales som uforutsigbarhet og spenninger.

«Etter at Tyrkia innledet en militær operasjon nordøst i Syria den 9. oktober, er sikkerhetssituasjonen langs grensen til Syria ytterligere uforutsigbar.» skriver UD på sine nettsider.

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser
Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser

Da ABC Nyheter skrev om nordmenns reaksjoner til terrortrusselen i begynnelsen av 2017, fortalte Beatriz Rivera i Apollo Reiser at antall passasjerer til Tyrkia var redusert med 3.900 fra 2015 til 2016.

I sesongen som avsluttes i disse dager har ikke Apollo hatt Tyrkia som reisemål. Rivera forteller at det er én prosent av alle deres gjester som reiser dit.

– Foreløpig har sesongen bare vært i salg en uke, men vi følger med på situasjonen, og ser på om det eskalerer, sier hun til ABC Nyheter nå og forteller at de vil gjøre løpende vurderinger. Så langt har de ikke fått noen henvendelser fra nordmenn som vurderer å reise.

Les også: SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep

Har fått noen avbestillinger

Tyrkiareiser er ekspert på landet som feriedestinasjon. Pressekontakt Anders Lindström forteller til ABC Nyheter at de følger situasjonen tett. Han forteller at i kjølvannet av medieoppslagene, så agerer også de reisende.

– Når slikt som dette skjer merker vi det blant annet gjennom at flere kunder kontakter oss med spørsmål. De fleste spør om det er sikkert å fly til Tyrkia.

Lindström forklarer at deres destinasjoner ligger på sydkysten av Tyrkia, hvor Alanya ligger nærmest urolighetene.

– Når vi forteller at destinasjonen ligger 1.000 kilometer fra der urolighetene er, hjelper det til å roe ned kundene litt.

100 mil eller ei, den militære operasjonen har ført til noen avbestillinger.

– Vi har ikke sett noen stor strøm av avbestillinger, jeg tror vi har to stykker. Det vi derimot merker er en lavere bookinginngang, sier han og legger til at siden det er på tampen av sesongen, er det vanskelig å gi en ordentlig vurdering.

– Sesongens siste flyet går fra Norge til Tyrkia til helgen.

Personvernpolicy