Hotelleiere på Mallorca føler seg lurt av konkursrammede Thomas Cook

Video: Kanariøyene-hoteller må stenge etter reiselivsgigantens fall. 

Få uker før verdens eldste reiseselskap med 21.000 ansatte gikk over ende, forsikret ledelsen i selskapet at alt var i skjønneste orden.

22. september ble det klart at hverken britiske myndigheter eller kreditorer ville redde Thomas Cook. Dermed var konkursen et faktum. Tusenvis av ansatte i 16 land mistet jobben, og titusenvis av passasjerer satt plutselig igjen med verdiløse flybilletter.

Selv om konkursen slo ned som en bombe, kom det underveis signaler om at ikke alt var som det skulle. Men da selskapet ba om nok en refinansiering, sa bankene nei.

Dermed var reiseeventyret fra 1841 historie. Titusener av turister sto plutselig uten hjemreise, og planlagte reiser ble kansellert.

Les også: Ving-avklaring ventet i løpet av de neste ukene

– Thomas Cook lurte alle hotelleierne

Til tross for at Thomas Cook var i finansielle vanskeligheter, kommer det nå fram opplysninger om at selskapets forbindelser på populære destinasjoner aldri ble informert om hvor alvorlig situasjonen var.

Tvert imot ble blant annet store hotellkjeder forsikret om at alt gikk etter planen.

Ifølge flysmart24.no skal representanter for selskapets ledelse ha besøkt flere hotelleiere på Mallorca rett forut for kollapsen. Her skal budskapet ha vært at alt gikk på skinner.

Fakta om Ving Norge

* Reisearrangør som selger charterreiser, flybilletter og hotellovernattinger. Selskapet selger reiser til mer enn 350 reisemål i over 50 land.

* Ving Norge har 75 ansatte og omtrent 400.000 reisende årlig.

* Ving Norge eies av det internasjonale konsernet Thomas Cook, som gikk konkurs 23. september.

* Ving Norge hadde i 2017/2018 en omsetning på drøyt 3,4 milliarder kroner og et resultat før skatt på 155 millioner kroner.

* Ving ble etablert som turoperatør i 1970. I 1989 kjøpte Ving opp Saga Solreiser som var Norges første charterselskap og sendte de første turistene på chartertur til Mallorca allerede i 1959.

* I 1989 ble SAS Leisure Group dannet. Selskapet omfatter Ving, Sunwing, Saga og Scanair.

* Konsernet skiftet navn til Scandinavian Leisure Group i 1994 og kjøpte senere opp Tjæreborg og Spies.

* I 2004 fusjonerte virksomheten til My Travel Norway.

* My Travel fusjonerte i 2007 med Thomas Cook Group. Samme år ble Saga Solreiser lagt ned som varemerke.

– Dette beroliget oss. Derfor fortsatte vi å samarbeide med dem som om ingenting hadde skjedd. Virkeligheten var dessverre ganske annerledes. Thomas Cook lurte alle hotelleierne. Både her og på andre destinasjoner, sier presidenten i hotellkjeden Hipotels, Joan Llull.

– 500 hoteller må stenge umiddelbart

Ifølge sjefen for Spanias hotellforbund og turistboliger (Cinco Dias), Juan Molas, trues nå hundrevis av hoteller i Spania av nedleggelse. Verst rammet er hoteller og virksomheter på Kanariøyene hvor mange nordmenn ferierer.

– 500 hoteller kommer til å måtte stenge umiddelbart på grunn av kollapsen i Thomas Cook. Situasjonen kan bli verre hvis ikke regjeringen iverksetter umiddelbare tiltak, uttalte Juan Molas til AFP da konkursen var et faktum.

– Tenerife og Lanzarote vil bli hardt rammet

Flere av hotellene var helt eller delvis avhengige av trafikken fra Thomas Cook. Nå anslås det at summen av ubetalte regninger kan overstige to milliarder norske kroner. Og nå står høysesongen for tur.

– Årets travleste sesong er i ferd med å starte. Thomas Cook sto for 30 prosent av luftkapasiteten. Reiseselskapets opphør vil kunne påvirke omkring 1,3 millioner flyseter. Særlig Tenerife og Lanzarote vil bli hardt rammet, sier Juan Molas i Cinco Dias.

– Vi burde ha ant uråd. Vi var snille mot dem

Aktørene i reiselivsnæringen på Mallorca innså for sent at de burde vært mer kritiske. Nå tar de selvkritikk.

Fakta om Thomas Cook

* Reisebyrået ble grunnlagt i 1841 av en britisk gründer av samme navn. Selskapet var da det første kjente av sitt slag.

* Thomas Cook vokste raskt internasjonalt og arrangerte blant annet internasjonale rundreiser og pilegrimsreiser til Mekka.

* Blant Thomas Cooks datterselskaper er Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia og Condor Airlines.

* Selskapet har de siste årene vært preget av økonomiske problemer og nedskjæringer.

* I mai i år sikret selskapet 300 millioner pund i nødfinansiering. Samme måned meldte selskapet om 1,5 milliarder pund i tap i første del av finansåret.

* 22. september ble det klart at britiske myndigheter ikke klarte å redde reiseselskapet, og Thomas Cook ble slått konkurs.

* Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse. Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. 9.000 norske Ving-kunder er rammet.

(Kilder: Wikipedia, AP, NTB)

– Vi burde ha ant uråd når regningene vi sendte til dem ikke ble betalt. Vi var snille mot dem, innrømmer Llull.

Ifølge Aftonbladet skal om lag 200 nordiske Ving-guider i Spania den siste uken ikke ha mottatt lønn.

Les også: Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs

– Folk er sinte og vurderer å si opp jobbene sine

– Vi må arbeide til tross for at vi ikke får noen lønn. Sjefene sier at om vi ikke jobber så får vi sparken. Det er stor bekymring for at man ikke skal kunne kjøpe mat eller betale regninger. Lønnen er ikke så høy, og det er vanskelig å spare penger her nede. Ving har håndtert dette dårlig. Folk er sinte og vurderer å si opp jobbene sine, sier en av selskapets reiseledere på Gran Canaria.

Ving: – Lønningene blir prioritert

Thomas Cook gikk konkurs før lønnen til de ansatte i Ving skulle utbetales.

– Nå jobbes det for å sikre at lønningene blir prioritert av konkursforvalter i det spanske selskapet. Samtidig jobber vi for å sikre oss slik at de som jobber for oss i utlandet blir ansatt i nye selskaper nå som Vinggruppen står på egne ben, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving Norge til E24.

Personvernpolicy