Thomas Cook-konkursen: 500 spanske hoteller med hodet på blokka

VIDEO:  Kanariøyene-hoteller må stenge etter reiselivsgigantens fall.

Flere hundre hoteller i Spania trues av nedleggelse etter Thomas Cook-konkursen. Verst rammet er hoteller og virksomheter på Kanariøyene.

Forrige måned kom nyheten om at den britiske reiselivsgiganten Thomas Cook var gått konkurs. Flere hundre tusen turister ble rammet og myndigheter i flere land gikk i krisemøter av frykt for milliontap i turistnæringen.

Nå advarer sjefen for Spanias hotellforbund og turistboliger Cinco Dias om at hundrevis av hoteller i Spania er truet av nedleggelse.

– Det er 500 hoteller som kommer til å måtte stenge umiddelbart på grunn av kollapsen i Thomas Cook og situasjonen kan bli verre hvis ikke regjeringen iverksetter umiddelbare tiltak, sier Juan Molas ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Kanariøyene ned for telling

Cinco Dias representerer rundt 15.000 turistbaserte virksomheter i Spania.

– Summen av ubetalte regninger som følge av Thomas Cooks konkurs vil bli mye høyere enn det opprinnelige anslaget på 200 millioner euro (omkring 2,1 milliarder kroner), advarer Molas.

– Det vil være mye mer. Beløpet for bare åtte kjeder er på nær 100 millioner euro, fortsetter han.

Av hotellene som umiddelbart har måtte legge inn årene, var 100 utelukkende avhengige av Thomas Cook. De resterende baserer mellom 30 og 70 prosent av inntektsgrunnlaget sitt på reiseselskapets klienter.

Les også: Ving satser på mulig nordisk løsning

(Saken fortsetter under)

Et Scandinavia Airbus A330 merket Thomas Cook tar av fra Las Palmas på Kanariøyene. Selskapets konkurs kan få alvorlige ringvirkninger på de populære, spanske ferieøyene. Foto: Reuters/Borja Suarez
Et Scandinavia Airbus A330 merket Thomas Cook tar av fra Las Palmas på Kanariøyene. Selskapets konkurs kan få alvorlige ringvirkninger på de populære, spanske ferieøyene. Foto: Reuters/Borja Suarez

Verst rammet er hoteller på Kanariøyene og Balearene. Her er omkring 40 prosent av hotellene direkte berørt av konkursen.

Et hotell i Fuerteventura, det nest største på Kanariøyene, hadde nylig gjennomført en oppgradering til en prislapp på 20 millioner euro. Nå står 700 rom tomme fra 7. oktober og 200 ansatte risikerer å miste jobben.

Vil fri til RyanAir

Den spanske turistbransjen har ifølge AFP Relaxnews satt sammen en beredskapsplan som skal presenteres for minister for industri, handel og turisme Reyes Maroto på det neste spanske turismestyremøtet 7. oktober. Her står også spørsmålet om flyforbindelser med Kanariøyene på diskusjonsagendaen.

Eksperter frykter ringvirkningen av Thomas Cook kan være enda mer ødeleggende for Kanariøyene enn andre steder ettersom øyene er svært populære som vinterdestinasjon blant turister fra Nord-Europa.

– Årets travleste sesong er i ferd med å starte, og Thomas Cook sto for 30 prosent av luftkapasiteten. Reiseselskapets forsvinning vil kunne påvirke omkring 1,3 millioner flyseter, og særlig Tenerife og Lanzarote vil bli hardt rammet, mener Juan Molas i Cinco Dias.

Han oppfordrer den spanske regjeringen til å kontakte RyanAir som er en av få aktører som flyr til Kanariøyene og oppfordre lavprisselskapet til å revurdere planene om å stenge fire baser i Spania, tre av dem på Kanariøyene.

– Det er særdeles viktig at RyanAir opprettholder flyreisene, avslutter Molas.

Personvernpolicy