Luftfartstilsynet advarer nordmenn:

Ikke fly med disse selskapene hvis du skal reise utenlands

Se noen av flyselskapene du definitivt bør styre unna i videoen over.

Er du på reisefot eller planlegger å fly til utlandet, bør du tenke deg om før du bestiller en flyreise. Ifølge EU er noen flyselskap direkte livsfarlige.

Det er ikke uvesentlig hvilket fly du velger å gå om bord i. Standarden kan variere mye i forhold til comfort, pris og sikkerhet.

Ifølge EU opererer enkelte flyselskap med så dårlige rutiner og standarder med tanke på sikkerhet at de nektes å fly i europeisk luftrom.

Men ferierende nordmenn kan likevel risikere å bli passasjerer på disse flyene ettersom selskapene opererer i flere populære ferieland og flyr på traseer utenom Europa.

«Ikke alle flyselskap i verden oppfyller europeiske krav til luftfartssikkerhet. Slike selskap har ikke lov til å fly i europeisk luftrom, fordi de blir ansett som usikre », advarer Luftfartstilsynet.

Les også: Flyselskap ber kunder vurdere å ta toget - minner om tobakkreklame, mener MDG-politiker

Svartelistet

På listen over flyselskap som er svartelistet, er blant annet disse landene berørt: Venezuela, Iran, Irak, Nigeria, Surinam, Zimbabwe, Angola, Afghanistan, Kongo, Eritrea, Guinea, Gabon, Kirgisistan, Libya, Liberia, Moldovia, Nepal, Sierra Leone og Sudan.

«Ikke alle flyselskap i verden oppfyller europeiske krav til luftfartssikkerhet. Slike selskap har ikke lov til å fly i europeisk luftrom, fordi de blir ansett som usikre», skriver Luftfartstilsynet. (Scanpix) Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters
«Ikke alle flyselskap i verden oppfyller europeiske krav til luftfartssikkerhet. Slike selskap har ikke lov til å fly i europeisk luftrom, fordi de blir ansett som usikre», skriver Luftfartstilsynet. (Scanpix) Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

For å bevisstgjøre nordmenn har Luftfartstilsynet lagt ut en liste over hvilke fly du ikke bør sette din fot i.

Den såkalte sikkerhetslisten oppdateres jevnlig på EU-kommisjonens transportsider.

Se hele listen her.

Flyselskapene som står oppført her har driftsforbud i EU, som innebærer at selskapet eller landet ikke kan dokumentere et tilfredsstillende sikkerhetsnivå som minst er på høyde med det europeiske.

Les også: Flyfylla tar av – Actis foreslår alkoholfrie flyreiser

– Vi anbefaler folk å styre unna

– EU har etablert liste over flyselskaper som er underlagt driftsforbud i EU-området. Gjennom EØS-avtalen er Norge knyttet opp til dette samarbeidet og listen gjelder også i Norge. Luftfartstilsynet anbefaler folk å styre unna disse flyselskapene, sier avdelingsdirektør for fagavdelingen ved Luftfartstilsynet, Wenche Olsen, til flysmart24.no.

Ifølge nettstedet kan svartelistede flyselskap likevel operere i Europa dersom de leier inn andre til å fly for dem, forutsatt at innleieselskapet ikke står oppført på EUs forbudsliste eller har opprinnelse i land som har flyforbud i Europa.

– Unngå å fly med disse selskapene

Ifølge EU opererer enkelte flyselskap med så dårlige rutiner og standarder med tanke på sikkerhet at de nektes å fly i europeisk luftrom. (Illustrasjonsfoto: REUTERS/SDcanpiux Foto: Scanpix
Ifølge EU opererer enkelte flyselskap med så dårlige rutiner og standarder med tanke på sikkerhet at de nektes å fly i europeisk luftrom. (Illustrasjonsfoto: REUTERS/SDcanpiux Foto: Scanpix

– Du bør unngå å fly med disse selskapene. Selv ville jeg ikke fløyet med dem, men valgt andre, godkjente flyselskaper hvis det hadde vært mulig, har Jo Bjørn Skatval i flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund tidligere uttalt.

«Europa har med sine standarder for luftfartssikkerhet oppnådd et svært høyt sikkerhetsnivå. EU og de enkelte land i EU/EØS samarbeider med sikkerhetsmyndigheter verden over for å heve sikkerhetsstandardene i luftfarten, og gjøre din reise tryggest mulig», skriver Luftfartstilsynet.

Personvernpolicy