Norwegian stiller sminke-krav: – Kan rammes av loven

<p>Norwegian stiller krav til kabinpersonalets utseende, som kan være i strid med loven. </p>
Norwegian stiller krav til kabinpersonalets utseende, som kan være i strid med loven.  Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix

Norwegian stiller krav til sitt kvinnelige kabinpersonale om både sminke og skovalg, men stiller ikke like krav til de mannlige ansatte.

Et reglement for Norwegians kabinpersonale fra april 2019 setter strengere krav til de kvinnelige kabinpersonalets fremtoning enn de mannlige.

Kvinnene må kle seg i hæler som er minst to centimeter høye, og må ha legeerklæring for å gå med flate sko, som i tillegg må oppdateres hvert sjette måned, skriver nettavisen E24. Erklæringen må alltid medbringes.

Det er også krav til sminken til de kvinnelige ansatte - minstekravet er en lett foundation, krem med farge eller pudder. De pålegger også kvinnene å ha naturlig øyesminke, og øyenskyggen må være i naturlige toner. Falske vipper kan også benyttes, hvis de ser naturlige ut.

– Kan rammes av loven

For menn er situasjonen motsatt. Sminke er kun tillatt for å skjule blåmerker eller kviser, og håret deres kan ikke være lenger enn til skjortekragen.

– Sminkekrav og krav om sko med hæler utelukkende for kvinner er forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Det kan dermed rammes av loven. Det dreier seg altså om utseendemessig krav til kvinner for å utføre en jobb, skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til VG.

Hun presiserer at hun ikke kan konkludere med at det er i strid med loven.

Bjurstrøm er ikke den eneste som reagerer. Jan-Christian Kolstø, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, sier følgende til TV 2:

– Dette fremstår som litt sært, gammeldags og rett og slett litt unorsk av Norwegian. De fleste er nok kommet lenger i likestillingslandet Norge i 2019.

Han mener at Norwegian bør ha større tillit til sine ansatte, og at de er profesjonelle nok til å ta egne vurderinger om hvordan man kan gjøre jobben på best mulig måte.

– Ikke skapt reaksjoner

Norwegians senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, understreker til VG at reglementet er en revisjon av et langvarig reglement, og at de kabinansatte har ønsket tydeligere retningslinjer, og skriver i en e-post til VG:

– Dette er ikke noe som har skapt store reaksjoner internt hos oss, og retningslinjene har blitt utarbeidet i samarbeid med kabinansatte hos oss. Når det er sagt så går vi gjerne gjennom retningslinjene igjen internt og gjør endringer, dersom det er et ønske blant våre kabinansatte og det er behov for det. Vi ønsker selvfølgelig ikke å støte eller fornærme noen med vårt uniformsreglement.

SAS uttaler til TV 2 at de ikke har retningslinjer for sminken til kabinpersonalet, og det samme sier Widerøe til VG.

Personvernpolicy