Firedobling av cruiseturister i Norge: – Veldig deprimerende nytt

PCruiseskip på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. I sommer ble fjorden innhyllet i eksos, da cruisekapasiteten ble sprengt. I løpet av 2018 er det ventet at186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord.
PCruiseskip på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. I sommer ble fjorden innhyllet i eksos, da cruisekapasiteten ble sprengt. I løpet av 2018 er det ventet at186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord. Foto: Halvard Alvik / NPK/NTB Scanpix

På under 20 år har antall cruiseturister blitt firedoblet i Norge. Ferieformen er en versting på klimagassutslipp, og bidrar til farlig luftforurensing i norske fjorder. MDGs Arild Hermstad er sjokkert over veksten, og mener restriktive tiltak må på plass umiddelbart.

– Det er en typisk vill vekst som går på bekostning av miljøet, som norske myndigheter legger til rette for. Det viser hva som skjer når man ikke har noen begrensninger på en næring som ikke er forenelig med en klimavennlig fremtid, sier nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad til ABC Nyheter.

Antall cruiseturister i Norge har økt fra rundt 200.000 i år 2000 til nesten 800.000 i 2018, ifølge en fersk rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI). Fordi cruiseskipene blir stadig større, har antall cruiseanløp relativt sett økt mindre i samme tidsperiode, fra 1200 til 2150.

Mens et gjennomsnittlig cruiseskip på besøk i Norge hadde plass til 784 passasjerer i 2006, har det i dag plass til 1661 passasjerer.

– Jeg synes det er en sjokkerende stor vekst. Det illustrerer at dette globalt sett er en ferieform som er på fremmarsj, og det er veldig deprimerende nytt. Norge som turistnasjon bør heller satse på turister som kommer på en miljøvennlig måte og som legger igjen mer penger i lokalsamfunnet, mener MDGs talsperson.

– Næringen må krympe

Cruise er en klimaversting blant fremkomstmidler for lange reiser. En sammenligning Vestlandsforskning gjorde i sommer, viser at cruiseskip slipper ut mest CO2 per passasjerkilometer av alle transportformer som brukes til lange reiser.

Sammenligningen viser at cruiseskip som går på tungolje slipper ut 385 gram CO2 per passasjerkilometer, sammenlignet med 182 gram CO2 for fly av typen Boeing 737 på en 400 kilometer lang reise, og 108 gram CO2 for en personbil som går på diesel.

I tillegg til utslipp av CO2, spyr middelsstore cruiseskip ut masse potensielt helseskadelige mikropartikler. Per døgn kan være snakk om omtrent det samme som fra én million fossilbiler, ifølge den britiske TV-kanalen Channel 4s undersøkelser. Det er partikler som er skadelige for både passasjerene på dekk, og innbyggerne der skipene anløper.

Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) frykter det går altfor sakte med klimarestriktive tiltak i en stadig voksende og forurensende cruisenæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) frykter det går altfor sakte med klimarestriktive tiltak i en stadig voksende og forurensende cruisenæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Dette er den mest miljøskadelige ferien du kan velge. Veldig ofte flyr du dit cruiset starter, og skipet har et enormt energiforbruk som dekkes med skitten, klimafiendtlig energi. I lys av den alvorlige klimarapporten FNs klimapanel la fram sist uke, er dette en form for turisme vi på ingen måte må planlegge vekst for. Den må krympe hvis vi skal ta klimatrusselen på alvor. Cruiseturisme må pålegges å ha null utslipp når de opererer i Norge, sier Hermstad.

Aktuelt: Cruiseskip i Norge slipper ut dobbelt så mye som Hurtigruten

Ønsker restriktiv linje

På nasjonalt nivå er ikke MDG for forbud, hverken av cruiseskip eller andre forurensende transportmidler. Partiet mener imidlertid at mer må gjøres for å få ned utslippene fra cruisenæringen.

– Jeg er tilhenger av en restriktiv linje for cruisenæringen. Luftforurensning er et mye større problem enn de fleste har vært klar over. Skipene bør bruke strøm når de legger til kai, og vi har en målsetning om landstrøm i alle norske cruisehavner innen 2023. På sikt må cruiseskip pålegges å gå på elektrisk motor når de er i norske farvann, og det bør derfor også være tilgang på ladestrøm i havnene, sier Hermstad.

Regjeringen sikter seg inn på å ha en strategi klar for etablering av landstrøm og ladestrøm i de største norske havnene innen 2025. Fram mot 2030 vil de legge til rette for å fase inn lav- og nullutslippsløsninger for skip.

Mener det går for sakte

Flere norske havner planlegger og ønsker seg landstrøm, men MDG mener det går altfor sakte.

Partiet oppfordrer også lokale politikere å gå foran og innføre tak på hvor mange cruiseskip som får anløpe per dag. Lovhjemlene for å gjennomføre det, er uklare. Nasjonal lovgivning gjør det også vanskelig å stille krav til landstrøm. MDG mener lovverket må avklares og endres.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V) sier at kommunene selv kan bestemme om de vil bygge ut landstrøm med dagens lovverk.

– Mange har fått investeringsstøtte gjennom Enova til landstrøm for ferjer og andre skip, men cruiseskip har ikke nådd opp etter Enovas kriterier. Kostnadene kan eventuelt fordeles på flere. Det må kommunene selv vurdere dersom de ikke når fram i konkurransen om Enovas penger, skriver han i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: Ekspedisjonscruise i Arktis: – Næringen kan ikke vokse inn i evigheten

Regjeringen ønsker vekst - men bærekraftig

Regjeringen ønsker høyere verdiskapning og økt lønnsomhet i reiselivsnæringen, og utelukker ikke at det er aktuelt å satse på fortsatt vekst i cruisenæringen. Rotevatn mener imidlertid det må skje på en bærekraftig og minst mulig forurensende måte.

– Vi må gå gjennom alle muligheter for å redusere klimagassutslippene i alle sektorer. Cruisetrafikken i Norge bidrar til slitasje på naturen, lokal luftforurensning og utslipp av klimagasser. Dette kan vi gjøre noe med, og det gjør vi også.

Blant annet har regjeringen bedt Sjøfartsdirektoratet utrede strengere krav til utslipp fra skip i verdensarvfjordene.

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

– Dette omfatter blant annet strengere krav til utslipp av nitrogenoksid, krav for å redusere svovelutslipp og forbud mot utslipp av kloakk og gråvann avhengig av skipets størrelse. Dette skal tre i kraft fra årsskiftet og er et første skritt for å redusere luftforurensning fra cruiseskipene, opplyser Rotevatn.

I verdensarvfjordene må turistskip- og ferger gå over til nullutslippsteknologi så snart det lar seg gjennomføre teknisk, og senest innen 2026.

Videre er regjeringen i ferd med å lage en handlingsplan for grønn skipsfart. I tillegg er Norge en aktiv pådriver til strengere miljøkrav til skip i FN-organisasjonen IMO, noe som allerede har ført til en innstramming av internasjonalt miljøregelverk for skipsfart, ifølge statssekretæren.

– Er det rom til cruisenæringen i Norge og verden hvis vi skal klare å holde oppvarmingen av kloden til 1,5 grader? Eventuelt 2 grader?

– Alle næringer må gjennomgå forandringer og kutte klimagassutslipp for at vi skal nå klimamålet, også cruisenæringen.

Les også:

Fortsatt mange fordommer mot cruise

Forskere advarer: – Risikabelt med cruise i Antarktis

Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Rettssak innledet mot Catalonias regionale president11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger
Siste nytt
15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkRettssak innledet mot Catalonias regionale president11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring varetektsfengslet i fire uker06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger
Populært