Meny

Firedobling av cruiseturister i Norge: – Veldig deprimerende nytt

PCruiseskip på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. I sommer ble fjorden innhyllet i eksos, da cruisekapasiteten ble sprengt. I løpet av 2018 er det ventet at186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord.
PCruiseskip på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. I sommer ble fjorden innhyllet i eksos, da cruisekapasiteten ble sprengt. I løpet av 2018 er det ventet at186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord. Foto: Halvard Alvik / NPK/NTB Scanpix

På under 20 år har antall cruiseturister blitt firedoblet i Norge. Ferieformen er en versting på klimagassutslipp, og bidrar til farlig luftforurensing i norske fjorder. MDGs Arild Hermstad er sjokkert over veksten, og mener restriktive tiltak må på plass umiddelbart.

– Det er en typisk vill vekst som går på bekostning av miljøet, som norske myndigheter legger til rette for. Det viser hva som skjer når man ikke har noen begrensninger på en næring som ikke er forenelig med en klimavennlig fremtid, sier nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad til ABC Nyheter.

Antall cruiseturister i Norge har økt fra rundt 200.000 i år 2000 til nesten 800.000 i 2018, ifølge en fersk rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI). Fordi cruiseskipene blir stadig større, har antall cruiseanløp relativt sett økt mindre i samme tidsperiode, fra 1200 til 2150.

Mens et gjennomsnittlig cruiseskip på besøk i Norge hadde plass til 784 passasjerer i 2006, har det i dag plass til 1661 passasjerer.

– Jeg synes det er en sjokkerende stor vekst. Det illustrerer at dette globalt sett er en ferieform som er på fremmarsj, og det er veldig deprimerende nytt. Norge som turistnasjon bør heller satse på turister som kommer på en miljøvennlig måte og som legger igjen mer penger i lokalsamfunnet, mener MDGs talsperson.

– Næringen må krympe

Cruise er en klimaversting blant fremkomstmidler for lange reiser. En sammenligning Vestlandsforskning gjorde i sommer, viser at cruiseskip slipper ut mest CO2 per passasjerkilometer av alle transportformer som brukes til lange reiser.

Sammenligningen viser at cruiseskip som går på tungolje slipper ut 385 gram CO2 per passasjerkilometer, sammenlignet med 182 gram CO2 for fly av typen Boeing 737 på en 400 kilometer lang reise, og 108 gram CO2 for en personbil som går på diesel.

I tillegg til utslipp av CO2, spyr middelsstore cruiseskip ut masse potensielt helseskadelige mikropartikler. Per døgn kan være snakk om omtrent det samme som fra én million fossilbiler, ifølge den britiske TV-kanalen Channel 4s undersøkelser. Det er partikler som er skadelige for både passasjerene på dekk, og innbyggerne der skipene anløper.

Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) frykter det går altfor sakte med klimarestriktive tiltak i en stadig voksende og forurensende cruisenæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) frykter det går altfor sakte med klimarestriktive tiltak i en stadig voksende og forurensende cruisenæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Dette er den mest miljøskadelige ferien du kan velge. Veldig ofte flyr du dit cruiset starter, og skipet har et enormt energiforbruk som dekkes med skitten, klimafiendtlig energi. I lys av den alvorlige klimarapporten FNs klimapanel la fram sist uke, er dette en form for turisme vi på ingen måte må planlegge vekst for. Den må krympe hvis vi skal ta klimatrusselen på alvor. Cruiseturisme må pålegges å ha null utslipp når de opererer i Norge, sier Hermstad.

Aktuelt: Cruiseskip i Norge slipper ut dobbelt så mye som Hurtigruten

Ønsker restriktiv linje

På nasjonalt nivå er ikke MDG for forbud, hverken av cruiseskip eller andre forurensende transportmidler. Partiet mener imidlertid at mer må gjøres for å få ned utslippene fra cruisenæringen.

– Jeg er tilhenger av en restriktiv linje for cruisenæringen. Luftforurensning er et mye større problem enn de fleste har vært klar over. Skipene bør bruke strøm når de legger til kai, og vi har en målsetning om landstrøm i alle norske cruisehavner innen 2023. På sikt må cruiseskip pålegges å gå på elektrisk motor når de er i norske farvann, og det bør derfor også være tilgang på ladestrøm i havnene, sier Hermstad.

Regjeringen sikter seg inn på å ha en strategi klar for etablering av landstrøm og ladestrøm i de største norske havnene innen 2025. Fram mot 2030 vil de legge til rette for å fase inn lav- og nullutslippsløsninger for skip.

Mener det går for sakte

Flere norske havner planlegger og ønsker seg landstrøm, men MDG mener det går altfor sakte.

Partiet oppfordrer også lokale politikere å gå foran og innføre tak på hvor mange cruiseskip som får anløpe per dag. Lovhjemlene for å gjennomføre det, er uklare. Nasjonal lovgivning gjør det også vanskelig å stille krav til landstrøm. MDG mener lovverket må avklares og endres.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V) sier at kommunene selv kan bestemme om de vil bygge ut landstrøm med dagens lovverk.

– Mange har fått investeringsstøtte gjennom Enova til landstrøm for ferjer og andre skip, men cruiseskip har ikke nådd opp etter Enovas kriterier. Kostnadene kan eventuelt fordeles på flere. Det må kommunene selv vurdere dersom de ikke når fram i konkurransen om Enovas penger, skriver han i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: Ekspedisjonscruise i Arktis: – Næringen kan ikke vokse inn i evigheten

Regjeringen ønsker vekst - men bærekraftig

Regjeringen ønsker høyere verdiskapning og økt lønnsomhet i reiselivsnæringen, og utelukker ikke at det er aktuelt å satse på fortsatt vekst i cruisenæringen. Rotevatn mener imidlertid det må skje på en bærekraftig og minst mulig forurensende måte.

– Vi må gå gjennom alle muligheter for å redusere klimagassutslippene i alle sektorer. Cruisetrafikken i Norge bidrar til slitasje på naturen, lokal luftforurensning og utslipp av klimagasser. Dette kan vi gjøre noe med, og det gjør vi også.

Blant annet har regjeringen bedt Sjøfartsdirektoratet utrede strengere krav til utslipp fra skip i verdensarvfjordene.

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

– Dette omfatter blant annet strengere krav til utslipp av nitrogenoksid, krav for å redusere svovelutslipp og forbud mot utslipp av kloakk og gråvann avhengig av skipets størrelse. Dette skal tre i kraft fra årsskiftet og er et første skritt for å redusere luftforurensning fra cruiseskipene, opplyser Rotevatn.

I verdensarvfjordene må turistskip- og ferger gå over til nullutslippsteknologi så snart det lar seg gjennomføre teknisk, og senest innen 2026.

Videre er regjeringen i ferd med å lage en handlingsplan for grønn skipsfart. I tillegg er Norge en aktiv pådriver til strengere miljøkrav til skip i FN-organisasjonen IMO, noe som allerede har ført til en innstramming av internasjonalt miljøregelverk for skipsfart, ifølge statssekretæren.

– Er det rom til cruisenæringen i Norge og verden hvis vi skal klare å holde oppvarmingen av kloden til 1,5 grader? Eventuelt 2 grader?

– Alle næringer må gjennomgå forandringer og kutte klimagassutslipp for at vi skal nå klimamålet, også cruisenæringen.

Les også:

Fortsatt mange fordommer mot cruise

Forskere advarer: – Risikabelt med cruise i Antarktis

Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma
Siste nytt
18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma
Populært