Meny

Firedobling av cruiseturister i Norge: – Veldig deprimerende nytt

PCruiseskip på vei ut Geirangerfjorden i Møre og Romsdal. I sommer ble fjorden innhyllet i eksos, da cruisekapasiteten ble sprengt. I løpet av 2018 er det ventet at186 cruiseskip med hele 360.000 cruiseturister ankommer Geiranger. Det er ny rekord. Foto: Halvard Alvik / NPK/NTB Scanpix

På under 20 år har antall cruiseturister blitt firedoblet i Norge. Ferieformen er en versting på klimagassutslipp, og bidrar til farlig luftforurensing i norske fjorder. MDGs Arild Hermstad er sjokkert over veksten, og mener restriktive tiltak må på plass umiddelbart.

– Det er en typisk vill vekst som går på bekostning av miljøet, som norske myndigheter legger til rette for. Det viser hva som skjer når man ikke har noen begrensninger på en næring som ikke er forenelig med en klimavennlig fremtid, sier nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad til ABC Nyheter.

Antall cruiseturister i Norge har økt fra rundt 200.000 i år 2000 til nesten 800.000 i 2018, ifølge en fersk rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI). Fordi cruiseskipene blir stadig større, har antall cruiseanløp relativt sett økt mindre i samme tidsperiode, fra 1200 til 2150.

Mens et gjennomsnittlig cruiseskip på besøk i Norge hadde plass til 784 passasjerer i 2006, har det i dag plass til 1661 passasjerer.

– Jeg synes det er en sjokkerende stor vekst. Det illustrerer at dette globalt sett er en ferieform som er på fremmarsj, og det er veldig deprimerende nytt. Norge som turistnasjon bør heller satse på turister som kommer på en miljøvennlig måte og som legger igjen mer penger i lokalsamfunnet, mener MDGs talsperson.

– Næringen må krympe

Cruise er en klimaversting blant fremkomstmidler for lange reiser. En sammenligning Vestlandsforskning gjorde i sommer, viser at cruiseskip slipper ut mest CO2 per passasjerkilometer av alle transportformer som brukes til lange reiser.

Sammenligningen viser at cruiseskip som går på tungolje slipper ut 385 gram CO2 per passasjerkilometer, sammenlignet med 182 gram CO2 for fly av typen Boeing 737 på en 400 kilometer lang reise, og 108 gram CO2 for en personbil som går på diesel.

I tillegg til utslipp av CO2, spyr middelsstore cruiseskip ut masse potensielt helseskadelige mikropartikler. Per døgn kan være snakk om omtrent det samme som fra én million fossilbiler, ifølge den britiske TV-kanalen Channel 4s undersøkelser. Det er partikler som er skadelige for både passasjerene på dekk, og innbyggerne der skipene anløper.

Talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) frykter det går altfor sakte med klimarestriktive tiltak i en stadig voksende og forurensende cruisenæring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Dette er den mest miljøskadelige ferien du kan velge. Veldig ofte flyr du dit cruiset starter, og skipet har et enormt energiforbruk som dekkes med skitten, klimafiendtlig energi. I lys av den alvorlige klimarapporten FNs klimapanel la fram sist uke, er dette en form for turisme vi på ingen måte må planlegge vekst for. Den må krympe hvis vi skal ta klimatrusselen på alvor. Cruiseturisme må pålegges å ha null utslipp når de opererer i Norge, sier Hermstad.

Aktuelt: Cruiseskip i Norge slipper ut dobbelt så mye som Hurtigruten

Ønsker restriktiv linje

På nasjonalt nivå er ikke MDG for forbud, hverken av cruiseskip eller andre forurensende transportmidler. Partiet mener imidlertid at mer må gjøres for å få ned utslippene fra cruisenæringen.

– Jeg er tilhenger av en restriktiv linje for cruisenæringen. Luftforurensning er et mye større problem enn de fleste har vært klar over. Skipene bør bruke strøm når de legger til kai, og vi har en målsetning om landstrøm i alle norske cruisehavner innen 2023. På sikt må cruiseskip pålegges å gå på elektrisk motor når de er i norske farvann, og det bør derfor også være tilgang på ladestrøm i havnene, sier Hermstad.

Regjeringen sikter seg inn på å ha en strategi klar for etablering av landstrøm og ladestrøm i de største norske havnene innen 2025. Fram mot 2030 vil de legge til rette for å fase inn lav- og nullutslippsløsninger for skip.

Mener det går for sakte

Flere norske havner planlegger og ønsker seg landstrøm, men MDG mener det går altfor sakte.

Partiet oppfordrer også lokale politikere å gå foran og innføre tak på hvor mange cruiseskip som får anløpe per dag. Lovhjemlene for å gjennomføre det, er uklare. Nasjonal lovgivning gjør det også vanskelig å stille krav til landstrøm. MDG mener lovverket må avklares og endres.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn (V) sier at kommunene selv kan bestemme om de vil bygge ut landstrøm med dagens lovverk.

– Mange har fått investeringsstøtte gjennom Enova til landstrøm for ferjer og andre skip, men cruiseskip har ikke nådd opp etter Enovas kriterier. Kostnadene kan eventuelt fordeles på flere. Det må kommunene selv vurdere dersom de ikke når fram i konkurransen om Enovas penger, skriver han i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: Ekspedisjonscruise i Arktis: – Næringen kan ikke vokse inn i evigheten

Regjeringen ønsker vekst - men bærekraftig

Regjeringen ønsker høyere verdiskapning og økt lønnsomhet i reiselivsnæringen, og utelukker ikke at det er aktuelt å satse på fortsatt vekst i cruisenæringen. Rotevatn mener imidlertid det må skje på en bærekraftig og minst mulig forurensende måte.

– Vi må gå gjennom alle muligheter for å redusere klimagassutslippene i alle sektorer. Cruisetrafikken i Norge bidrar til slitasje på naturen, lokal luftforurensning og utslipp av klimagasser. Dette kan vi gjøre noe med, og det gjør vi også.

Blant annet har regjeringen bedt Sjøfartsdirektoratet utrede strengere krav til utslipp fra skip i verdensarvfjordene.

Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

– Dette omfatter blant annet strengere krav til utslipp av nitrogenoksid, krav for å redusere svovelutslipp og forbud mot utslipp av kloakk og gråvann avhengig av skipets størrelse. Dette skal tre i kraft fra årsskiftet og er et første skritt for å redusere luftforurensning fra cruiseskipene, opplyser Rotevatn.

I verdensarvfjordene må turistskip- og ferger gå over til nullutslippsteknologi så snart det lar seg gjennomføre teknisk, og senest innen 2026.

Videre er regjeringen i ferd med å lage en handlingsplan for grønn skipsfart. I tillegg er Norge en aktiv pådriver til strengere miljøkrav til skip i FN-organisasjonen IMO, noe som allerede har ført til en innstramming av internasjonalt miljøregelverk for skipsfart, ifølge statssekretæren.

– Er det rom til cruisenæringen i Norge og verden hvis vi skal klare å holde oppvarmingen av kloden til 1,5 grader? Eventuelt 2 grader?

– Alle næringer må gjennomgå forandringer og kutte klimagassutslipp for at vi skal nå klimamålet, også cruisenæringen.

Les også:

Fortsatt mange fordommer mot cruise

Forskere advarer: – Risikabelt med cruise i Antarktis

Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:27 Mann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10 Predikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59 Vilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:45 Atlético vant fortjent etter VAR-drama23:44 Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41 City med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter
Siste nytt
00:27NorgeMann dømt til sju års fengsel for overgrep00:10NorgePredikant hevder kvinnelig prest vil svekke kirkeoppmøte23:59SportVilde Nilsen med nok en medalje i para-VM23:45SportAtlético vant fortjent etter VAR-drama23:44NorgeVegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog23:41SportCity med ti mann snudde til seier i Tyskland22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter
Populært