Studie: – Unge nordmenn er for travle til å ta seg ferie

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten to tredjedeler av unge arbeidstakere tar ikke ut alle feriedagene dehar opparbeidet seg, og mer enn halvparten er for opptatt til å dra på ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Virke Reises befolkningsundersøkelse viser at 72 prosent av oss planlegger sommerferie i 2018, og 62 prosent av de som skal på sommerferie oppgir at de skal en tur til utlandet. Reiselysten blant folk flest er stabilt høy, og det ligger an til å bli et godt år både for utenlandsreiser og ferieturer her hjemme i Norge.

– Vi reiser som før i alle skolens ferier, og er samtidig flinke til å benytte oss av helger og fridager utenom skolens ferier, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Men en ny undersøkelse kan tyde på at ikke nødvendigvis gjelder over hele generasjonslinja:

Ifølge Hotels.com prioriterer ikke millenniumsgenerasjonen ferie. En undersøkelse blant unge arbeidstakere avslører at nesten to tredjedeler føler de ganske enkelt er for opptatte og stresset på jobb til å kunne ta ut alle feriedagene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar med seg jobben på ferie

Undersøkelsen er utført av OnePoll mellom desember 2017 og januar 2018. 300 norske arbeidstakere mellom 16–35 år har deltatt, og kort oppsummert er det snakk om nedslående lesning:

  • Nesten to tredjedeler (61 prosent) av unge arbeidstakere tar ikke ut alle feriedagene de har opparbeidet seg, og mer enn halvparten (53 prosent) er for travle til å dra på ferie.
  • En ung arbeidstaker «sløser» i gjennomsnitt bort seks dager av sin årlige ferie på personlige gjøremål, noe som utgjør 27 prosent av feriedagene.
  • Over en tiendedel glemmer å ta ut ferie, men ønsker seg 36 dager ferie i året for å koble av.
  • Personer mellom 18–34 år sier de er redde for å gå glipp av noe på jobben. Mer enn fire av fem (83 prosent) jobber mens de er på ferie, og 30 prosent oppgir at de krangler med partneren sin som følge av dette.
  • Flere menn (50 prosent) enn kvinner (40 prosent) pakker med seg jobb-PC-en eller -telefonen, og sjekker i snitt innboksen åtte ganger i løpet av en ukes ferie.

– Ferien er svært viktig for oss, og det er helt utrolig at så mange hardtarbeidende arbeidstakere ikke tar ut alle feriedagene de har jobbet seg opp. Undersøkelsen viste at i tillegg til å være for travle, glemmer nesten en fjerdedel å sette av tid til ferie, sier Isabelle Pinson, Vice President, EMEA hos Hotels.com, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

53 prosent av unge nordmenn har det for travelt til å ta seg fri fra jobben. Foto: Colourbox.com
53 prosent av unge nordmenn har det for travelt til å ta seg fri fra jobben. Foto: Colourbox.com

– Nødvendighet, ikke luksus

Livsstilcoach og velværekonsulent Sloan Sheridan-Williams påpeker at det er viktig for vår følelsesmessige, fysiske og mentale velvære å ta seg en skikkelig ferie.

– Det å ha tid til å slappe av og legge bort jobben er ikke en luksus – det er en nødvendighet. Et av mine beste tips er å legge ferien rundt alminnelige fridager og nasjonale helligdager, så du utnytter ferien best mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre mener Sheridan-Williams det er lurt å «outsource» de hverdagslige tingene der det er mulig, slik at man avbrytes minst mulig i løpet av ferien.

– Jo flere feriedager du tar ut, desto enklere blir det å returnere til jobb med fulladede batterier. Det gjør det enklere for deg å prestere på jobb og gir deg kanskje også selvtilliten til å be om en lønnsøkning eller forfremmelse, ettersom ferien har gjort deg avslappet, uthvilt, mer produktiv og klar for nye utfordringer.

Les også:

Hit vil vi reise i 2018

Oppfordrer nordmenn til å reise mer alene

Nordmenn strammer inn på feriebudsjettet