– Mange har tydelig savnet Tyrkia

Strandliv utenfor Antalya i Tyrkia. Foto: Colourbox.com
Strandliv utenfor Antalya i Tyrkia. Foto: Colourbox.com

Nordmenns interesse for Tyrkia er ikke-eksisterende, mener Apollo. Ving på sin side melder at den gamle feriefavoritten er i ferd med å reise seg.

Et nytt reiseår er godt i gang, og to av de største aktørene innen reiselivsbransjen her til lands er svært optimistiske til at nordmenns reiselyst vil holde seg like sterkt som i 2017, om ikke bedre.

Både Ving og Apollo melder om vekst innenfor charterreiser og rutefly sammenliknet med samme tid i fjor, og interessen er stor for «nye» reisemål.

– Albania vil definitivt markere seg i år. Salget går foreløpig over all forventing og vi ser at stadig flere reiseeksperter og magasiner kårer Albania som et «must» i år – så hold øynene oppe, spår Beatriz Rivera, PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo Reiser, til ABC Nyheter.

Mens Apollo har stor tro på at Albania vil bli like stort som Bulgaria, trekker informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving frem Montenegro og Kapp Verde som hete poteter:

– Som chartermål er Montenegro populært, og når det gjelder vinterreisemål er charter til Kapp Verde en spennende nyhet hos oss. 350 soldager i året og direkte flytur hjem kommer nok til å lokke mange vinterstid.

Charter i ferd med å bli godtatt

På spørsmål om hvilke trender hun tror at vil komme til å sette sitt preg på 2018 når det kommer til nordmenns reNoiseliv, svarer Røhr-Staff at 2018 neppe blir så ulikt tidligere år.

Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving. Foto: Ving
Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving. Foto: Ving

– Denne sommeren ser i alle fall ut til å bli en skikkelig Hellas-sommer, og Costa del Sol selger vi mer enn ellers av. En annen tendens jeg aner er også at charter er i ferd med å bli enda mer «godtatt» blant de yngre. Mange synes dette er en veldig behagelig måte å reise på, og synes det er deilig ikke trenge å tenke på å ordne så mye selv. De synes også det er en ekstra trygghet i at vi er der om noe skulle skje, forteller Røhr-Staff.

Samtidig som treningsreiser fortsetter å være i vinden, er sosiale reiser blitt stadig mer populært, særlig blant single voksne. En annen reisetrend som utmerker seg stadig mer, er ønsket om unike og autentiske opplevelser.

Beatriz Rivera omtaler sistnevnte som en «kjempepositiv reisetrend».

– Selv om vi for eksempel reiser tilbake til kjente destinasjoner, ønsker vi i større grad å utforske nye sider og områder. Vi drar oftere på utflukt, leier gjerne bil for å se mer og kommer i tettere kontakt med lokalbefolkningen. Etterspørselen rundt våre hoteller med tydelig lokal forankring øker. Vi vil både se, føle, lukte og smake at vi er i vertslandet.

Les også: Mobiliserer til Tyrkia-retur for norske solturister

(Saken fortsetter under)

Havnebyen Sitia på den greske øya Kreta tiltrekker seg turister som ønsker å oppleve «det genuine Hellas». Foto: Colourbox.com
Havnebyen Sitia på den greske øya Kreta tiltrekker seg turister som ønsker å oppleve «det genuine Hellas». Foto: Colourbox.com

Ingen Tyrkia-satsning

Rivera er ellers enig med Røhr-Staff at Hellas vil forbli sommerens største og mest populære reisemål.

Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser
Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera. Foto: Apollo Reiser

– Samtidig vil Kroatia stadfeste sin posisjon som en av de store. Kreta, Rhodos, Mallorca og Kroatia er med andre ord de største feriefavorittene nå, og med Tyrkia «borte» er 5. plassen relativt åpen – og det er spennende, sier Rivera som plasserer Tyrkia i samme selskap som Egypt og Tunisia, to reisemål som har vært rammet av terrorangrep rettet mot turister.

– Selv om vi gjerne skulle hatt charterreiser til Tyrkia igjen, følger programmet vårt etterspørselen i markedet – og det er dessverre ikke-eksisterende hos oss. Hverken som charterdestinasjon eller blant våre dynamiske pakker. Forhåpentligvis er dette en trend som vil snu, for Tyrkia er jo et flott ferieland. Men foreløpig ser det altså mørkt ut, for vår del.

Les også: Her er det ekstra kjedelig å være fargeblind

Har økt Tyrkia-kapasiteten

Den dystre Tyrkia-trenden virker ikke å være gjeldende hos Ving, som melder til at den tidligere feriefavoritten er i ferd med å ta seg opp igjen.

– Tyrkia har en skikkelig oppsving, noe som er veldig hyggelig. Mange har tydelig savnet Tyrkia som reisemål, forteller Siri Røhr-Staff til ABC Nyheter.

– Hva tenker du er årsaken til at dere og Apollo opplever ulikhet i Tyrkia-etterspørselen?

– Når det gjelder Tyrkia så vi tendenser på dette allerede på tampen av sommeren 2017, hvor antall søk på reiser til Tyrkia økte. Den trenden forsterket seg utover høsten. På bakgrunn av det har vi økt kapasiteten til Tyrkia med 50 prosent denne sommeren. Vi ser at det var en riktig strategi, og økningen i salget er nå på opp mot 500 prosent.

– Trenden er med andre ord veldig klar, men det er en stund til vi er tilbake til de store volumene fra sommeren 2013. Hvorfor Apollo ikke har noen etterspørsel etter Tyrkia aner jeg ikke.

Du kan allerede være sent ute

Hvis du har en idé om hvor du vil reise til sommeren, så er det ingen grunn til å vente med å bestille. Faktisk burde du ifølge reiselivsoperatørene ha startet før jul i fjor - for hvert år som går blir nordmenn flinkere til å sikre seg ferien tidlig.

– Jo tidligere man bestiller sommerferien, jo bredere er tilbudet – og siden prisnivået i reiselivsbransjen alltid følger etterspørsel, vil man også spare betraktelig mye – særlig hvis man vil til populære reisemål eller spesifikke hotell eller er avhengig av å reise i fellesferiene, forklarer Rivera.

Hun opplyser at Apollo nærmest ikke har hatt restplasser igjen i juli og august de siste to årene.

– Fordelen med pakkereise er jo at man heller ikke trenger å betale hele reisen med en gang. Man kan bestille og sikre seg drømmeferien til en liten sum i depositum, og ikke måtte betale resten av summen før i overkant av en måned før avreise. Innen da kan man også fritt avbestille dersom man skulle angre, uten at det svir hull i lommeboken. Den sikkerheten er gull verdt for de som vet akkurat hvor de vil reise og bo, avslutter hun.

Les også:

Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Byene som livet snudde ryggen til

Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt
Populært