Bjørns reisetips:

Polarheltens vannhull

<p>POPULÆR: Puben polarhelten Tom Crean etablerte er fortsatt populær, snart 80 år etter hans død.</p>
POPULÆR: Puben polarhelten Tom Crean etablerte er fortsatt populær, snart 80 år etter hans død.

Irene er noen ordentlige skrønemakere, men historiene til polfareren Tom Crean (1877-1938) trenger ikke å sprites opp. De er drøye nok likevel.

Eventyreren fra County Kerry på Irlands sørvestkyst er den første iren tilgodesett med en egen halefinne hos Norwegian, og det er ikke uten grunn. Selv en polfarernasjon som Norge vet å anerkjenne hans bravader.

På puben han etablerte på 1920-tallet – etter et par tiår på polekspedisjoner – blir man fortsatt presentert for de dramatiske historiene hans i isødet. Om hvordan han sammen med engelskmennene Robert F. Scott og Ernest Shackleton dro lenger inn i det antarktiske isødet enn noen andre før dem, og således banet vei for den første som endelig nådde polpunktet, vår egen Roald Amundsen.

HELTEN: Polarhelten Tom Crean.
HELTEN: Polarhelten Tom Crean.

Ble bedt om å snu

Crean var også på vei dit under kappløpet med nordmannen, men ble bedt om å snu av Scott. Det skal han ha vært svært ulykkelig for, men takket sikkert samtidig skjebnen at han likevel snudde når han til slutt foran peisen hjemme i Dingle. Som kjent frøs Scott i hjel på veien tilbake.

Aktuelt: Kan Scott ha blitt forrådt på Sydpolen?

Den beskjedne polarhelten tilbragte hele 27 år i den britiske marinen, men det er den 18 mil lange soloturen i Antarktis i 1912, for å berge en kamerat, samt 1500 kilometer i en livbåt med fire andre (og en 36 timer lang klatretur til sivilisasjonen på Sør-Georgia), som gjorde at Crean fikk en isbre og et fjell i Antarktis oppkalt etter seg.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Samt halefinnen på flyet til et norsk lavprisselskap.

Holdt på i snart 100 år

Gode historier er drivstoffet alle gode skjenkesteder lever på, og The Pole Inn har holdt på i snart hundre år mye takket være Crean selv, men også alle de andre fortellingene han har inspirert til i det spesielle bygget i Annascaul på halvøya Dingle.

Dingle er særlig populært blant turgåere. Det finnes en rekke vandrestier i det typiske, episke irske kulturlandskapet, og nok severdigheter til å holde på oppmerksomheten.

Slik kommer du dit: Fly til Dublin og lei deretter bil. På veien er det mange spennende stopp, blant annet whisky-destilleriet Kilbeggan. Et par dager i Dublin hører også med.

Les også: Europas høyest beliggende whiskylager

PÅ VEGGEN: Tom Crean har fortsatt en sentral plass i skjenkestua han etablerte på 1920-tallet.
PÅ VEGGEN: Tom Crean har fortsatt en sentral plass i skjenkestua han etablerte på 1920-tallet.

Personvernpolicy