Meny

Der skrønene gror

SKRØNEMAKER: Donald O’Donaghue har en skrøne for hver en stein han får øye på på vår ferd langs de tre innsjøene Upper, Middle og Lower Lake i Killarney nasjonalpark. Hunden Charlie har tydeligvis hørt dem alle.

Skrønene sitter løst i krokene på Irlands puber. Og jo lengre ut på landet du kommer jo større blir de. Ytterst ute på Dingle-halvøya i sørvest er de som sannheter å regne.

Tips og råd:

Turistinformasjon

www.ireland.com , www.visitireland.com

Slik kommer du dit

Ryanair, SAS og Norwegian flyr til Irland.

Spis godt

Bunratty Castle, som ligger inntil hotellet med samme navn, arrangerer bankett med middelaldermusikk og sang samt enkel, men smakfull bondekost. I Kilbeggan serverer brenneriet med samme navn – i The Pantry – utmerket kraftkost. I Dublin er The Church verdt et besøk, både på grunn av maten og det praktfulle lokalet.

www.shannonheritage.com , www.kilbegganwhiskey.com , www.thechurch.ie

Bo godt

Vi bodde fint på Bunratty Castle Hotel like utenfor Limerick. Castlerosse i Killarney ligger vakkert til i nasjonalparken med samme navn. I Dublin ligger The Belvedere Hotel sentralt, og har fine rom.

www.bunrattycastlehotel.com , www.castlerosse.ie , www.belvederehotel.ie

IRLAND (ABC Nyheter): Det er som om øynene i hodet på Donald O’Donaghue beveger seg uavhengig av hverandre. Som om det ene skanner landskapet der ute på jakt etter nye skrøner å fortelle, mens det andre er opptatt av den i øyeblikket.

Ingen kan fortelle historier som irene. Eller lage sanger og spille som dem, danse som dem, skrive vakker litteratur som dem. Kunst og kultur flyter i blodet deres, som om de er velsignet med det fra naturens side.

Donald er ikke noe unntak. Vi sitter i båten hans dypt inne i Killarney nasjonalpark i County Kerry, like sør for Dingle-halvøya. Her fikk de først mobildekning for tre år siden, strøm så sent som i 1976.

Åsene og skogene rundt oss er irrgrønne, nesten neon i fargen.

– Regndråpene her er noen ganger store som halvlitere med Guinness, sier han med overbevisning. Bikkja Charlie legger ørene bakover. Hunden har tydeligvis hørt denne historien en gang for mye.

Det ene øyet holder blikket mitt, det andre vandrer innover mot land. Et herlig smil brer seg sakte over ansiktet mens han hikster frem en smittende latter – som fortryllet av sin egen historie. Men selv for Donald er den omtrentlige omgangen med fakta for god til å være sann.

Men bare nesten…

Les også: Tre gode opplevelser i Irland

Saken fortsetter under bildet

KLASSISK LANDSKAP: De rullende, grønne åsene – som her på Dingle-halvøya – er det typiske bildet mange har av Irland.

Elefanter og alver

Dingle-halvøya er vakker som en irsk klisjé, sinnbildet den irske diasporaen alltid lengter tilbake til. Her finner du vidder, åser og små fjell, innsjøer og frådende hav på alle kanter. Flere filmer er spilt inn her (Ryans datter med Robert Mitchum, Mot nye horisonter med Tom Cruise), og området har fostret flere av landets mest kjære – om ikke kjente –poeter.

Den fungerer med andre ord utmerket som en introduksjon til et land som har det meste, men som lenge manglet alt.

– Frihet for eksempel, som en av pubvennene jeg fikk i Kilbeggan forklarte meg da vi stoppet langs veien mellom Dublin og Killarney. Lokalet lå i mørke, selv om solen skinte ute, og mannen satt og grublet for seg selv over en Guinness.

Det er snart hundre år siden Irland etter et blodig opprør skilte seg fra Storbritannia, og alle landets innbyggere endelig fikk sine demokratiske rettigheter. Frem til da hadde kolonimakten styrt øya med hard hånd, gjennom et føydalt system som blant annet ledet frem til den store sultkatastrofen på midten av 1800-tallet. Hungersnøden førte til at mer enn én million irer søkte lykken i USA. I forhold til folketallet var dette den desidert største immigrantgruppen i Den nye verden.

Irene omfavner sin tragiske historie. De bruker den for alt den er verd – i musikken, litteraturen og i skrønene.

– Ser du elefantene der inne? roper plutselig Donald ut og peker ivrig innover mot land.

Vi lar oss lure og myser innover, men ser selvsagt ingen verdens ting annet enn grønne åkrer, steingjerder og små treklynger som veiver sakte i vinden. Eller var det alvene han snakket om tidligere?

– Et par Guinness til, og jeg lover at du ser dem, humrer han, og klapper Charlie som har livnet til etter en liten formiddagslur.

Les også: Da svenskene skulle erobre verden

Saken fortsetter under bildet

BONDELAND: Nesten uansett hvor du vandrer i Irland ligger det steingjerder, bruer og andre minner etter en bondekultur som går flere tusen år tilbake i tid.

Der praten går

Dagen etter ligger skodden som en dundyne over fjellene rundt Camp ved inngangen til Dingle. Det er vindstille, regnet har stoppet, og lukten av jord og krøtter blir mer intens jo lengere inn i det grønne landskapet vi går.

Vandrerleden Dingle Way skal ta oss sørover opp til høydepunktet Ardroe Hill, hele veien ut til havet og den flere kilometer lange Inch-stranda i Dingle-bukta.

Klisjéene sitter løst når man skal beskrive landskapet sørøst i Irland. Det er mer kupert enn hva jeg hadde forestilt meg, men ellers finner du alt man forbinder med det irsket kulturlandskapet: Uendelig lange steingjerder og sauer, idylliske stuer, og skjenkesteder som har det originale inventaret og auraen irske puber verden over prøver å emulere.

For fjellvante nordmenn er verken Dingle-halvøya eller Ring of Kerry noen fysisk utfordring. Underveis pludrer vi nesten mer enn vi går. Den friske luften som etter hvert begynner å bevege på seg når vi nærmer oss havet får praten til å gå.

– Fantasien får vinger i dette landskapet, som vandrerguiden vår Helena Andren fra Sverige kommenterer om den påfallende iveren etter å tjatre i vei. Helena har fullstendig forelsket seg i alt det irske, kjøpt seg hus nord for Dublin, og savner på ingen måte Sveriges endeløse granskoger.

– Det er kanskje noe med kombinasjonen av det utpreget sosiale med irene, og dette åpne og varierte landskapet som inviterer så til de grader til refleksjon, sier hun ettertenksomt.

Les også: Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

I lyset av en pub

Der norske eventyrere foretrekker isøde og nakne vidder må irene ha noe å feste blikket på – for å ha noe å snakke om. Samt en samtalepartner, selve grunnpilaren i det mest kjente, verdensomspennende fenomenet fra Irland – den irske skjenkestuen.

Den er det mange av. Puben er navet i irenes sosiale liv, den er nyhetskilden, parlament og grendehus.

Du kommer også dit for å bli underholdt. Det merker vi senere både i Kilkenny – der vi testet byens verdenskjente brygg – og ved reisens slutt i Dublin. På pubene danses og spilles det, men aller helst vil folk prate, i det uendelige. Det er som om de forsøker å få tiden til å stå stille med alle skrønene sine.

– Norge sier du…? som en kar halvfull på Guinness og grusete stemme sier når jeg forteller om mitt opphav.

– Da er vi kanskje i slekt, vi er jo begge vikinger, ler han og ber om en ny øl.

Under det svake, gule lyset i en krok i en gammel pub bortenfor folkeskikken i Dublin blir vi alle brødre og søstre.

Les også:

På storbyferie i høst? Her er det billigst å feriere

Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Vil bedre trafikkforholdene i Geiranger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 To pågrepet etter brann i Nav-lokale i Enebakk06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:31 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften
Siste nytt
06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeTo pågrepet etter brann i Nav-lokale i Enebakk06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:31VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften
Populært