Meny

Der skrønene gror

<p>SKRØNEMAKER: Donald O’Donaghue har en skrøne for hver en stein han får øye på på vår ferd langs de tre innsjøene Upper, Middle og Lower Lake i Killarney nasjonalpark. Hunden Charlie har tydeligvis hørt dem alle.</p>
SKRØNEMAKER: Donald O’Donaghue har en skrøne for hver en stein han får øye på på vår ferd langs de tre innsjøene Upper, Middle og Lower Lake i Killarney nasjonalpark. Hunden Charlie har tydeligvis hørt dem alle.

Skrønene sitter løst i krokene på Irlands puber. Og jo lengre ut på landet du kommer jo større blir de. Ytterst ute på Dingle-halvøya i sørvest er de som sannheter å regne.

Tips og råd:

Turistinformasjon

www.ireland.com , www.visitireland.com

Slik kommer du dit

Ryanair, SAS og Norwegian flyr til Irland.

Spis godt

Bunratty Castle, som ligger inntil hotellet med samme navn, arrangerer bankett med middelaldermusikk og sang samt enkel, men smakfull bondekost. I Kilbeggan serverer brenneriet med samme navn – i The Pantry – utmerket kraftkost. I Dublin er The Church verdt et besøk, både på grunn av maten og det praktfulle lokalet.

www.shannonheritage.com , www.kilbegganwhiskey.com , www.thechurch.ie

Bo godt

Vi bodde fint på Bunratty Castle Hotel like utenfor Limerick. Castlerosse i Killarney ligger vakkert til i nasjonalparken med samme navn. I Dublin ligger The Belvedere Hotel sentralt, og har fine rom.

www.bunrattycastlehotel.com , www.castlerosse.ie , www.belvederehotel.ie

IRLAND (ABC Nyheter): Det er som om øynene i hodet på Donald O’Donaghue beveger seg uavhengig av hverandre. Som om det ene skanner landskapet der ute på jakt etter nye skrøner å fortelle, mens det andre er opptatt av den i øyeblikket.

Ingen kan fortelle historier som irene. Eller lage sanger og spille som dem, danse som dem, skrive vakker litteratur som dem. Kunst og kultur flyter i blodet deres, som om de er velsignet med det fra naturens side.

Donald er ikke noe unntak. Vi sitter i båten hans dypt inne i Killarney nasjonalpark i County Kerry, like sør for Dingle-halvøya. Her fikk de først mobildekning for tre år siden, strøm så sent som i 1976.

Åsene og skogene rundt oss er irrgrønne, nesten neon i fargen.

– Regndråpene her er noen ganger store som halvlitere med Guinness, sier han med overbevisning. Bikkja Charlie legger ørene bakover. Hunden har tydeligvis hørt denne historien en gang for mye.

Det ene øyet holder blikket mitt, det andre vandrer innover mot land. Et herlig smil brer seg sakte over ansiktet mens han hikster frem en smittende latter – som fortryllet av sin egen historie. Men selv for Donald er den omtrentlige omgangen med fakta for god til å være sann.

Men bare nesten…

Les også: Tre gode opplevelser i Irland

Saken fortsetter under bildet

KLASSISK LANDSKAP: De rullende, grønne åsene – som her på Dingle-halvøya – er det typiske bildet mange har av Irland.
KLASSISK LANDSKAP: De rullende, grønne åsene – som her på Dingle-halvøya – er det typiske bildet mange har av Irland.

Elefanter og alver

Dingle-halvøya er vakker som en irsk klisjé, sinnbildet den irske diasporaen alltid lengter tilbake til. Her finner du vidder, åser og små fjell, innsjøer og frådende hav på alle kanter. Flere filmer er spilt inn her (Ryans datter med Robert Mitchum, Mot nye horisonter med Tom Cruise), og området har fostret flere av landets mest kjære – om ikke kjente –poeter.

Den fungerer med andre ord utmerket som en introduksjon til et land som har det meste, men som lenge manglet alt.

– Frihet for eksempel, som en av pubvennene jeg fikk i Kilbeggan forklarte meg da vi stoppet langs veien mellom Dublin og Killarney. Lokalet lå i mørke, selv om solen skinte ute, og mannen satt og grublet for seg selv over en Guinness.

Det er snart hundre år siden Irland etter et blodig opprør skilte seg fra Storbritannia, og alle landets innbyggere endelig fikk sine demokratiske rettigheter. Frem til da hadde kolonimakten styrt øya med hard hånd, gjennom et føydalt system som blant annet ledet frem til den store sultkatastrofen på midten av 1800-tallet. Hungersnøden førte til at mer enn én million irer søkte lykken i USA. I forhold til folketallet var dette den desidert største immigrantgruppen i Den nye verden.

Irene omfavner sin tragiske historie. De bruker den for alt den er verd – i musikken, litteraturen og i skrønene.

– Ser du elefantene der inne? roper plutselig Donald ut og peker ivrig innover mot land.

Vi lar oss lure og myser innover, men ser selvsagt ingen verdens ting annet enn grønne åkrer, steingjerder og små treklynger som veiver sakte i vinden. Eller var det alvene han snakket om tidligere?

– Et par Guinness til, og jeg lover at du ser dem, humrer han, og klapper Charlie som har livnet til etter en liten formiddagslur.

Les også: Da svenskene skulle erobre verden

Saken fortsetter under bildet

BONDELAND: Nesten uansett hvor du vandrer i Irland ligger det steingjerder, bruer og andre minner etter en bondekultur som går flere tusen år tilbake i tid.
BONDELAND: Nesten uansett hvor du vandrer i Irland ligger det steingjerder, bruer og andre minner etter en bondekultur som går flere tusen år tilbake i tid.

Der praten går

Dagen etter ligger skodden som en dundyne over fjellene rundt Camp ved inngangen til Dingle. Det er vindstille, regnet har stoppet, og lukten av jord og krøtter blir mer intens jo lengere inn i det grønne landskapet vi går.

Vandrerleden Dingle Way skal ta oss sørover opp til høydepunktet Ardroe Hill, hele veien ut til havet og den flere kilometer lange Inch-stranda i Dingle-bukta.

Klisjéene sitter løst når man skal beskrive landskapet sørøst i Irland. Det er mer kupert enn hva jeg hadde forestilt meg, men ellers finner du alt man forbinder med det irsket kulturlandskapet: Uendelig lange steingjerder og sauer, idylliske stuer, og skjenkesteder som har det originale inventaret og auraen irske puber verden over prøver å emulere.

For fjellvante nordmenn er verken Dingle-halvøya eller Ring of Kerry noen fysisk utfordring. Underveis pludrer vi nesten mer enn vi går. Den friske luften som etter hvert begynner å bevege på seg når vi nærmer oss havet får praten til å gå.

– Fantasien får vinger i dette landskapet, som vandrerguiden vår Helena Andren fra Sverige kommenterer om den påfallende iveren etter å tjatre i vei. Helena har fullstendig forelsket seg i alt det irske, kjøpt seg hus nord for Dublin, og savner på ingen måte Sveriges endeløse granskoger.

– Det er kanskje noe med kombinasjonen av det utpreget sosiale med irene, og dette åpne og varierte landskapet som inviterer så til de grader til refleksjon, sier hun ettertenksomt.

Les også: Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

I lyset av en pub

Der norske eventyrere foretrekker isøde og nakne vidder må irene ha noe å feste blikket på – for å ha noe å snakke om. Samt en samtalepartner, selve grunnpilaren i det mest kjente, verdensomspennende fenomenet fra Irland – den irske skjenkestuen.

Den er det mange av. Puben er navet i irenes sosiale liv, den er nyhetskilden, parlament og grendehus.

Du kommer også dit for å bli underholdt. Det merker vi senere både i Kilkenny – der vi testet byens verdenskjente brygg – og ved reisens slutt i Dublin. På pubene danses og spilles det, men aller helst vil folk prate, i det uendelige. Det er som om de forsøker å få tiden til å stå stille med alle skrønene sine.

– Norge sier du…? som en kar halvfull på Guinness og grusete stemme sier når jeg forteller om mitt opphav.

– Da er vi kanskje i slekt, vi er jo begge vikinger, ler han og ber om en ny øl.

Under det svake, gule lyset i en krok i en gammel pub bortenfor folkeskikken i Dublin blir vi alle brødre og søstre.

Les også:

På storbyferie i høst? Her er det billigst å feriere

Mange blir svindlet når de leier feriebolig på Kanariøyene

Vil bedre trafikkforholdene i Geiranger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye
Siste nytt
19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye
Populært