– Som å organisere en hjemmefest uten anelse om hvor mange som vil dukke opp

<p>Manarola en av fem landsbyer som tilsammen kalles Cinque Terre. Foto: Bastien M/Flickr</p>
Manarola en av fem landsbyer som tilsammen kalles Cinque Terre. Foto: Bastien M/Flickr

Flere italienske turistperler kjenner på berømmelsens bakside. Nå vurderer flere å sette inn tiltak for å holde bølgen av tilreisende på forsvarlig nivå.

Mens ustabilitet og usikkerhet preger land som Tunisia og Tyrkia, opplever Italia en strøm av tilreisende. Det vakre kystområdet Cinque Terre ved Den italienske riviera er blitt en turistmagnet og mange nordmenn har funnet veien til området som har status som nasjonalpark og som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I skrivende stund er 2,5 millioner besøkende årlig i overkant for hva Cinque Terre føler de kan klare, blant annet har den stadige tilstrømmingen skapt lange køer av fotturister flere steder tidligere denne måneden. For kinesiske Hardy Yang var det ikke noe problem.

– I Kina er det jo folk over alt, så for oss er dette få mennesker, sier Yang til nyhetsbyrået AFP mens hans tar en pust i bakken sammen med familien.

Les også: Populær ferieøy stenges for turister

(Saken fortsetter under)

Lang, lang rekke... Det kan være greit å ha en tube med tålmodighetskrem i sekken før du vandrer avgårde. Er du riktig uheldig kan du ende opp med å gå i kø flere steder. Foto: Colourbox
Lang, lang rekke... Det kan være greit å ha en tube med tålmodighetskrem i sekken før du vandrer avgårde. Er du riktig uheldig kan du ende opp med å gå i kø flere steder. Foto: Colourbox

Venezia og Firenze vurderer tiltak mot turistbølgen

I 2016 fortalte lederen for nasjonalparken Cinque Terre, Vittorio Alessandro, at antallet besøkende burde begrenses til 1,5 millioner årlig.

På dette tidspunkt vurderer andre turistmagneter å gjøre noe av det samme. Ifølge nyhetsbyrået AFP går debatten hos myndighetene i blant annet Venezia, Firenze og Capri om å følge Cinque Terres eksempel.

– Forholdet mellom beboerne og de besøkende er i fare for å utvikle seg til konflikt, advarte Venzias ordfører Luigi Brugnaro nylig.

Les også: Slik blir Italia-turen enda bedre

Brugnaro står i spissen for en kampanje som ønsker at lokale myndigheter med ansvar for områdene som opplever det største trykket fra turister skal få egne muligheter til å begrense tilgangen. Forslaget er i skrivende stund inne til vurdering hos landets regjering.

Les også: – Reiseliv er ikke bare turisme

(Saken fortsetter under)

Corniglia er en av de fem landsbyene som til sammen kalles Cinque Terre, og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Foto: Colourbox
Corniglia er en av de fem landsbyene som til sammen kalles Cinque Terre, og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Foto: Colourbox

Turister betaler mer enn lokalbefolkningen

På dette tidspunkt er billettprisene for tilgang til de ulike turstiene i Cinque Terre-området blitt hevet til 7,50 Euro (cirka 70,50 kroner), og turistene må betale høyere billettpris enn lokalbefolkningen.

Til AFP forteller Alessandro at målet med denne ordningen er å redusere tallene i rushtiden til en noe mer håndterlig nivå.

– Vi har hverken porter eller barrierer, både parken og de ulike stasjonene er åpne. Men dette er et lite og skjørt territorium, så vi er nødt til å rasjonalisere pågangen.

Les også: Italiensk kystperle sier stopp ved 1,5 millioner turister

Hjemmefest uten kontroll

Så langt har fokuset vært på å utvide togtjenestene for på den måten spre flyten av ankomster og avreiser mer jevnt utover.

Alessandro synes systemet fungerer godt og at det dette året rapporteres færre tilfeller av fastkjørte landsbygater eller overbefolkning på togstasjonenes plattformer.

– Men det gjenstår fremdeles flere utfordringer, særlig når det kommer til håndteringen av folkemengdene som kommer hit med cruiseskip. Det er som å organisere en fest hjemme hos deg selv uten anelse om hvor mange som kommer til å dukke opp.

Les også:

Slik skal Norge bli et helårs reisemål i verdensklasse

Christianittene drukner i turister

Nordmann satte ny verdensrekord jorda rundt

Personvernpolicy