Slutt på reisen for turoperatøren Lilleput etter 38 år

Lilleput Reiser har blant annet fraktet nordmenn i hopetall til den greske øya Skopelos og Agios Iannis som senere ble verdenskjent i filmmusikalen «Mamma Mia!». Fra oktober er det slutt. Foto: Roger Grosvold
Lilleput Reiser har blant annet fraktet nordmenn i hopetall til den greske øya Skopelos og Agios Iannis som senere ble verdenskjent i filmmusikalen «Mamma Mia!». Fra oktober er det slutt. Foto: Roger Grosvold

– Det har vært tøffe tak. Jeg har fått mye juling opp gjennom årene, forteller daglig leder Frode Schiøtz.

Fra han startet opp i 1978 under navnet Gullivers Reiser og deretter navnskifte til Lilleput Reiser i 1991, har Frode Schiøtz sendt generasjoner med nordmenn til greske strender, middelhavsmat og asurblått hav. Nå er det imidlertid slutt på eventyret.

I en personlig melding publisert på Facebook-gruppen Lilleput Reisers venner, bekrefter Schiøtz at charteroperatøren gir seg. Årsaken skal blant annet være høy alder og at han ikke har funnet noen arvtager. Samtidig mener han bransjen har endret seg i negativ retning.

– Problemet med charterturisme i dag slik jeg ser det, er for mange flyseter som skal selges. Det gjør at vi flyr med alt for mange tomme flyseter som gir særs dårlige økonomiske kår, særlig for oss «små». Markedsføring blir vanskeligere og stadig dyrere. Det yrer av tilbud på turer og reiser og lille Lilleput blir borte i den store vrimmelen.

Les også: Indias ukjente turistperle - hvor kvinnene styrer

Første til å «oppdage» Skiathos

Lilleput Reiser har, med base i Drammen, arrangert chartereiser til steder som Chios, Paleochora , Lesvos, Plomari, Peleponnes og Skopelos i en årrekke. Det startet med den greske øya Skiathos som Schiøtz oppdaget fra et flysete. 10. juli 1980 var han den aller første turoperatør som tok solhungrige turister til den greske perlen.

Daglig leder i Lilleput Reiser, Frode Schiøtz. Foto: Roger Grosvold
Daglig leder i Lilleput Reiser, Frode Schiøtz. Foto: Roger Grosvold

– Den gangen reiste vi med fly til Thessaloniki, buss til Volos og båt til Skiathos og videre til Skopelos. 11 timer tok det! Det var andre tider det, med telex og mye annet, minnes Schiøtz.

Etter flere vanskelige år og utfordringer som perler på en snor, tjente Lilleput Reiser i fjor 1,7 millioner. Schiøtz følte han hadde grunn til å se lyset i tunellen og gikk løs på et år til. I ettertid har han innsett at det nok ikke var så lurt.

– Vi hadde et betydelig datafeilprogram gjennom siste del av mars, hele april og frem til medio mai, med et stort hull i datasystemet. Vi oppdaget det ikke før i mai, noe som medførte store tap av bestillinger. Mai og juni gikk fryktelig dårlig. Jeg hadde ikke annet å håpe på enn at Lilleput skulle få en verdig avslutning.

Les også: Reisebyrå tilbyr reiser til «hemmelig sted»

Siste året på «ditt» sted

Det ser ut som det tidvis miserable sommerværet flere steder i Norge skal gi Frode Schiøtz den verdige avslutningen han håper på.

– Reis tilbake til «ditt Lilleput sted», og gjør det nå. Kanskje siste året på «ditt bosted». Selv tenker jeg å ta et par siste turer til noen av reisemålene våre i september/oktober og avslutter hjem 14. oktober fra Peloponnes, skriver han i innlegget.

Schiøtz synes det er rart å tenke på at han skal over i pensjonistenes rekker. Samtidig vil han ikke utelukke at han kanskje kommer opp med noe senere

– Lilleput Reiser som charterturoperatør har skrevet sin historie. Lilleput Reiser er således ikke solgt, men jeg mener å vite at det er andre som overtar noen av reisemålene og kanskje bostedene våre i Hellas, skriver Schiøtz.

Lilleputt Reiser fortsetter ut sesongen 2016, men i oktober er det slutt.

Les også: Her bor det flest pensjonister

Personvernpolicy