Puinn Sand – Lofot-strand på verdenstoppen

Om vinden står rett og sola steiker kan det sydlandsk stemning på Puinn Sand ytterst i Lofoten.
Om vinden står rett og sola steiker kan det sydlandsk stemning på Puinn Sand ytterst i Lofoten. Foto: Visit Værøy
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den bortgjemte stranda Puinn Sand på Værøy i Lofoten klatrer på listen over verdens 50 beste strender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listen «The World's 50 Best Beaches» er stemt fram av over 1000 av verdens ledende profiler i reiselivsbransjen.

Puinn-stranda kom inn på listen på 30-plass i 2023. I årets kåring har den klatret til 18. plass.

Seierspallen ble i år besatt av Trunk Bay på de amerikanske Jomfruøyene, Cala Mariolu på Sardinia i Italia og Meads Bay i britiske Anguilla i Karibia.

Ifølge juryen for de 50 beste strendene i verden skiller Puinn Sand-stranden på Værøy seg ut for sin beliggenhet over polarsirkelen, noe som skiller den fra mer konvensjonelle strender.

Dramatisk kyst-utsikt

– Denne avsidesliggende stranden har et ulendt terreng og dramatisk kystutsikt som er typisk for den norske kystlinjen. Til tross for sin nordlige beliggenhet, nyter stranden kontinuerlig dagslys i sommermånedene takket være midnattssolen, slik at besøkende kan nyte det naturlige landskapet i flere timer. Selve stranden er sammensatt av grov sand og småstein, plassert mellom bratte klipper som skjermer den mot harde vinder. Puinn Sand er en mindre overfylt strand som virkelig legemliggjør naturens rå skjønnhet. I tillegg er mange besøkende tiltrukket av den spektakulære utsikten over stranden fra toppen av Håen, heter det i begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen NordNorsk Næringsliv gjør oppmerksom på at det ikke er mulig å komme til Puinn til fots.

– Du må bruke båt eller havkajakk for å kunne nyte den, men det er absolutt verdt det, heter det.

Om vinden står rett og sola steiker kan det se ut som sydlandsk stemning på Puinn Sand ytterst i Lofoten. Foto: Visit Værøy
Om vinden står rett og sola steiker kan det se ut som sydlandsk stemning på Puinn Sand ytterst i Lofoten. Foto: Visit Værøy

Eller dersom du er på norgesferie , har det travelt og bare få krysset den av på bucket-listen, er det ifølge Instagram-innlegg mulig å ta seg dit med helikopter.

Visit Værøy dreper derimot ikke alles ønsker om en spektakulær vandretur:

– Det er fysisk mulig å gå til Værøys vakreste strand Puinn Sand. Men da må du over bratte fjell og klatring må til. Dette er ikke å anbefale. Det anbefalte er å komme seg over med båt eller med kajakk. Du kan leie kajakk på Bensvik Brygge, foreslår de.