Droneflukt over tropiske paradis:

Opplev tre av verdens vakreste øyer fra luften med BBC-drone

VIDEO: Tre av verdens vakreste øyer fra luften. Video: BBC Earth

Ta en pause fra hverdagen og bli med på avslappende dronetur over de tropiske øyene Madagaskar, Borneo og Hawaii. Advarsel: Fare for akutt reiselyst.

I det blå, varme havet utenfor kysten av Hawaii svømmer en knølhvalmor med sin lille kalv som hun fødte to uker tidligere. Moren svømte hit helt fra Alaska fordi forholdene her er perfekt for ungen hennes. Ettersom Hawaii er så avsidesliggende, er kalven trygg for de fleste rovdyr. Og mens moren får anledning til å slappe av, kan hun gi den lille kalven både trygghet og melk.

– Jeg er selv mor, og for meg var det ubeskrivelig flott å kunne se det sterke båndet mellom mor og barn. Nærheten og intimiteten som disse enorme dyrene delte ga oss noen virkelig rørende øyeblikk, forteller produsent Kathryn Jeffs på telefon med ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

En knølhvalmor med sin to uker gamle kalv like utenfor Hawaii. Foto: BBC Earth
En knølhvalmor med sin to uker gamle kalv like utenfor Hawaii. Foto: BBC Earth

Det er nesten som om dyrene blir som mennesker?

– Vel, vi mennesker er jo også dyr. Relasjonen mellom mennesker er ikke noe som bare har oppstått på magisk vis ut av det blå, det er noe du kan se gjenspeile seg over alt i den naturlige verden hos en rekke dyrearter der båndet mellom foreldre og barn er svært viktig. Og i scenen med knølhvalene kommer dette virkelig til uttrykk.

Fiskere og flaggermus

6. februar klokken 22:00 er det duket for premiere på BBC Earths nye miniserie «Earth’s Tropical Islands» som består av tre episoder der vi kommer tett på et helt unikt dyreliv. Fra berømte lemurer på Madagaskar og albatrosser på Hawaii til svømmende aper, flygende slanger og kjøttetende planter på Borneo.

I forbindelse med serien har BBC samlet noen av de flotteste dronebildene fra de tre paradisøyene til en ti minutters film som du kan se øverst i saken. Her er det bare å lene seg tilbake, sette bildet på fullskjerm og finne fram hodetelefoner mens du drømmer deg bort.

Blant annet svever vi over knølhvalmamma med den lille ungen mens de gnir seg mot hverandre og forsterker det tette, livsviktige båndet mellom dem. Andre sekvenser tar oss med over skogkledde åser og frodige regnskoger der morgendisen ligger tungt.

(Saken fortsetter under)

Borneo er verdens tredje største øy og deles politiskt av Malaysia, Indonesia og Brunei. Foto: BBC Earth
Borneo er verdens tredje største øy og deles politiskt av Malaysia, Indonesia og Brunei. Foto: BBC Earth

Vi glir sakte over fiskere som ror i de små kanoene sine over krystallklart vann og betrakter små maneter som flyter som hvite prikker tett i tett. Enorme grotteinnganger gaper mot oss fra fjellveggene og vi er vitne til myriader av flaggermus som har tatt til vingene mens solen er på vei ned i horisonten.

Les også: – Det at valget ble tatt vekk fra meg, gjorde det enklere

Verdens eldste øy

Et fellestrekk for de tre tropiske øyperlene som vi svever over i videoen øverst i saken, er at deres avsondrede plassering har skapt grobunn for unike habitater der det lever dyr som ikke finnes noen andre steder i verden.

Madagaskar i Det indiske hav er verdens eldste øy, og den ble revet løs fra det som i dag utgjør Afrika på dinosaurenes tid. Øya har utviklet seg videre i full isolasjon fra resten av kloden, noe som har gjort at cirka åtti prosent av flora og fauna er endemiske, det vil si at det ikke finnes maken til dem noen andre steder i verden. De kanskje mest kjente dyreartene tilhører lemur-familien.

(Saken fortsetter under)

Ikke noe annet sted i verden er naturmangfoldet rikere og mer spesielt enn på Madagaskar. Foto: BBC Earth
Ikke noe annet sted i verden er naturmangfoldet rikere og mer spesielt enn på Madagaskar. Foto: BBC Earth

Verdens fjerde største øy kan by på to årstider - en varm og regnfull periode som varer fra november til april, mens en kjøligere og tørr periode strekker fra mai til oktober. På grunn av det unike biologiske mangfoldet, kaller noen økologer Madagaskar for «det åttende kontinent», skjønt et egentlig kontinent defineres ved at det har sitt eget innenlandsklima.

I dag er Madagaskar en afrikansk øyrepublikk. Fra 1896 til 1960 var landet fransk koloni. Tiden etter uavhengigheten har vært politisk ustabil, med flere udemokratiske maktskifter. UD skriver på sine sider at den politiske situasjonen har blitt mer stabil og oversiktlig etter at president-, parlaments- og lokalvalg ble relativt fredelig gjennomført i 2018/2019, og landets sikkerhetsstyrker ivaretar sikkerheten bedre enn før.

Evolusjonsløp uten konkurrenter

Borneos opprinnelse er helt annerledes. Øya var tidligere festet til fastland og inngikk som en del av en enorm regnskog som strakk seg tvers over Sørøst-Asia. Men da havnivået begynte å stige i forbindelse med den siste istid for omkring 10.000 år siden, ble det som i dag er Borneo isolert og separert fra fastland.

Dyrene som fantes på det som ble Borneo, fantes også på fastlandet. Men da de ble isolert på sin egen øy, kunne evolusjonsløpet fortsette uten konkurranse utenfra. Det har gitt en enestående natur med unike dyrearter.

Blant de utrolige dyrene som hører hjemme her, er neseapen. Neseapen kjennetegnes ved at hannen har en kjempestor nese som først begynner å vokse etter at hannen blir kjønnsmoden i 7-års alderen.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Sekvensen med neseapene i BBC Earths nye miniserie «Earth’s Tropical Islands» er en intens opplevelse å være vitne til og samtidig noe som ikke er blitt filmet før

Nest etter Grønland og Ny-Guinea er Borneo verdens tredje største øy med et samlet landareal på 743.330 kvadratkilometer. Borneo er i dag delt mellom tre stater, der hoveddelen er indonesisk. I nord ligger to malaysiske provinser, mens midt på nordkysten er det selvstendige sultanatet Brunei som har styreretten.

Les også: Her jakter ulveflokken utenfor bymurene: – Som et eventyr fra virkeligheten

Én art utviklet seg til mange

Midt i Stillehavet, 3000 kilometer vest for Nord-Amerika, ligger verdens mest avsidesliggende øygruppe. Hawaii består av en kjede av mer enn 100 småøyer og åtte vulkanøyer som strekker seg over 2400 kilometer og som tilbyr en utrolig spennvidde av enestående habitater og dyrearter som har utviklet seg fra forfedre som overlevde overfarten mot alle odds.

De få artene som tok seg fram dit utviklet seg med tiden til en mengde forskjellige arter, som tilpasset seg de ulike leveområdene på øyene. For eksempel ser det ut til at alle fugleartene som har levd i hele øyriket stammer fra bare 15 ulike forfedre.

(Saken fortsetter under)

Dronebilder viser oss utrolige landskap, som her fra Hawaii. Foto: BBC Earth
Dronebilder viser oss utrolige landskap, som her fra Hawaii. Foto: BBC Earth

På Hawaii er terrenget like mangfoldig som klima er variert, dermed har dyr og planter funnet sin helt egen nisje over alt. På denne måten har noen få innvandrere som på utrolig vis har strandet der utviklet seg til et utall forskjellige arter. Mange av dem finnes bare på de avsidesliggende øyene.

Hawaii er USAs 50. delstat siden den tiltrådte unionen i 1959 og er den eneste som er omgitt av hav på alle kanter. Øyene er omgitt av korallrev og her finner du også verdens største mengde vulkansk materiale.

Vi er forresten ikke dårlige på vakre landskap og fantastisk natur her hjemme i Norge, noe ABC Nyheter kunne dokumentere i forbindelse med prosjektet «To på strømmen» sommeren 2019. Du finner alle reportasjer og videoer her!

VIDEO: ABC Nyheters syklende journalister gjennomførte første dag med sykling fra Lindesnes til Liknes i Kvinesdal - eller i alle fall nesten ...

VIDEO: Med blikkstille hav og Dønna i sikte ble det en riktig så vakker dagsetappe fra ville Herøy via Dønna og Sandnessjøen til Nesna, perfekt for dronebilder

VIDEO: Med utgangspunkt i ikoniske Henningsvær gikk ukas første etappe ut av Lofoten og til Vesterålen. Med god tid til dagens eneste ferge, ble været den største utfordringen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:22 Svenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22 Narkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05 Antall mottakere øker i AFP-ordningen13:00 Ønsker felles regelverk for elsparkesykler12:59 EU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51 Skadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30 Slik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30 Norsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28 Skoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28 Hemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27 Bloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27 Jærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11 Råkjør venter «sliten» Ødegaard10:32 Ingen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er igjen fullt operativt10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Frykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27 Skip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse
Siste nytt
13:22SportSvenskekongen reagerer på dopingskandale: – Uakseptabelt13:22VerdenNarkobaronens flodhester skaper miljøproblemer i Colombia13:05PengerAntall mottakere øker i AFP-ordningen13:00NorgeØnsker felles regelverk for elsparkesykler12:59PengerEU plasserer Caymanøyene på svarteliste12:51SportSkadekrise for Tottenham, stjerne ute med armbrudd12:30NorgeSlik vil de realisere raskere tog mellom Oslo og Stockholm12:30SportNorsk håndballproff fra Tyskland til Danmark12:28NorgeSkoghøy trekker seg fra Nav-granskingen12:28PolitikkHemmelighold om EU-vedtak om Norge – nå slår forsker alarm12:27PolitikkBloomberg får delta i Demokratenes neste presidentdebatt11:27NorgeJærbanen stenges på grunn av vedlikehold11:11SportRåkjør venter «sliten» Ødegaard10:32SportIngen bysprint i Drammen grunnet snømangel10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er igjen fullt operativt10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48Helse og livsstilKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31PolitikkTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25Helse og livsstilSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47Helse og livsstilNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27Helse og livsstilOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07ReiseWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenFrykter katastrofale konsekvenser av Erdogans plan19:27VerdenSkip forlatt utenfor Bermuda, dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) har fått nok: – Ikke vår skyld at klimaet forandrer seg17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse
Populært