The Great Blue Hole – et dykkerparadis i mørket

The Great Blue Hole fotografert ovenfra.
The Great Blue Hole fotografert ovenfra. Foto: Globe Guide Media Inc / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenfor kysten av Belize finnes det et verdenskjent, mystisk synkehull. Nylig har forskere utforsket det undersjøiske hullet. De fant døde snegler og plastflasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vakkert, blått, dypt og fascinerende. Discovery Channel har tidligere rangert «The Great Blue Hole» som nummer 1 på sin topp 10 liste over de mest fantastiske stedene på jorden.

The Great Blue Hole er et 125 meter dypt undersjøisk synkehull, også kalt blå hull. Fotografert ovenfra ser hullet nesten svart ut fordi det er så mye dypere enn havet rundt. Hullet befinner seg 70 kilometer utenfor kysten av Belize, og er en del av korallrevet Belize Barrier Reef som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les også: Åtte dykkerparadis hvor du kan oppleve spektakulære skapninger

Undervannsekspedisjon

Den franske biologen, fotografen, filmskaperen og eventyreren Jacques Cousteau satte The Great Blue Hole på turistkartet da han utforsket det i 1971 og erklærte det for et av verdens fem beste steder å dykke.

Dykkere fra verden over flokker til det blå hullet for å utforske mysteriene som skjuler seg i dypet. Hullet skal være et egnet sted for å se karibisk korallrevhai, men ikke så mye annet. Det blir fort mørkt i dypet, og inntil nylig har forskere visst lite om hva som skjuler seg der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 gikk Jacques Cousteaus barnebarn, Fabien Cousteau, sammen med den britiske forretningsmannen Richard Branson, og gjennomførte en undervannsekspedisjon i The Great Blue Hole i samarbeid med Aquatica Submarines.

Havsnegler og plastflasker

Mellom 27. november og 3. desember gjorde et team av oppdagere 22 dykk, og tok bilder og videoer fra dypet ved hjelp av sonar og høyteknologisk utstyr. En dokumentarfilm om ekspedisjonen kommer i løpet av 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilder fra undervannsekspedisjonen. Foto: Thomas Bodhi Wade / Aquatica Submarines
Bilder fra undervannsekspedisjonen. Foto: Thomas Bodhi Wade / Aquatica Submarines

Erika Bergman var en av dem som styrte undervannsfartøyene under ekspedisjonen.

– Vår største glede er å se uttrykket i ansiktet til folk når de forsvinner under overflaten for første gang og får se overfloden av liv som finnes rett utenfor våre daglige rutiner. Oppdagelser forandrer menneskers perspektiver, sier Bergman ifølge Forbes.

Teamet oppdaget at havbunnen i hullet er dekket av restene av døde havsnegler og plastflasker, ifølge Forbes. De oppdaget også at havstrømmer gradvis fyller hullet med sand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyser av stalaktitter i The Great Blue Hole viser at formasjonen har blitt dannet trinnvis for 153.000, 66.000, 60.000 og 15.000 år siden. Det har skjedd vet at havnivået rundt har steget og flommet inn.

Kilder: Belize turistinformasjon, Forbes, Wikipedia.

Les også:

Slik ville verdens syv underverker sett ut i dag

Disse attraksjonene skuffer turistene mest

I 2003 fikk Lars Erik en åpenbaring på Island. Han ble sykkelfrelst