Meny

Arrene på Yucatan:

Dette var det dødeligste sted på jord

Video: Det dødeligste stedet på jord bærer på en skjult turistperle.

Da amerikanske arkeologer på midten av 80-tallet gransket satellittbilder over Mexicos Yucatan-halvøy kom de over et merkelig mønster. En nærmest perfekt sirkel, 180 km på tvers.

Sett fra rommet blir et mønster på den meksikanske halvøya tydelig: en halvsirkel.

Hva om det er krateret av et asteroide-nedslag?, foreslo den unge Nasa-geologen Ariana Ocampo ved en konferanse i Acapulco i 1988.

I dag mener de fleste forskerne seg sikre på at krateret ble forårsaket av en asteroide eller et annet himmellegeme, 10-15 km på tvers, som rammet Yucatan med en kraft tilsvarende 10 milliarder Hiroshima-bomber. Så varmt at stein smeltet, viser en studie fra i høst.

Det er i dag bred enighet blant forskere om at dette var hendelsen som førte til klimaendringene som gjorde at dinosaurene døde ut. Datering av bergarter har bestemt alderen til 66 millioner år. Himmelobjektet var på størrelse med en liten by.

Les også: – Uflaks utryddet dinosaurene

Dobbelt så høyt som Mount Everest

Cenotene er populære turistmål. Her Ik Kil cenoten på Yucatan. NTB Scanpix/Shutterstock.

Et enkelt, enormt nedslag, så kraftig at planeten vår fortsatt bærer arrene.

Man antar i dag at nedslaget umiddelbart skapte et 150 km bredt og 30 km dypt krater. Et kort øyeblikk reagerte jordskorpen som hvis man hadde kastet en stein i vann.

Et fjell dobbelt så høyt som Mt Everest sprang opp omkring nedslagsfeltet før det styrtet sammen.

Det er det nest største kjente asteroidekrateret på jorden. Vredefort-krateret i Sør-Afrika er dobbelt så bredt, og antas å ha blitt til for omkring 2 milliarder år siden, da kun enkle organismer levde på jorden.

Nedslaget må ha skapt en megatsunami som nådde helt til områdene som i dag er Texas og Florida. Sjokkbølgene vil ha utløst jordskjelv og vulkanutbrudd jorden rundt.

Planetforsvar: I dag er det ikke stort vi kunne gjort

Her ser man spor etter asteroidenedslaget. Nasa/ABC Nyheter.

Reisemål

Det gjenfylte asteroidekrateret Chicxulub ligger i dag halvveis på land og halvveis i havet, på spissen av Yucatán i Mexicogolfen. Det er det best bevarte asteroidekrateret på jorda, selv om det ligger under en halv kilometer stein. Sentrum av krateret ligger nær byen det har fått sitt navn etter. Krateret er cirka 180 km i diameter.

I våre dager er Yucatan-halvøya et populært reisemål. Og synkehullene (cenotene) dannet i porøs kalkstein over krateret går an å bade i. De ligger både lett tilgjengelig i det tørre landskapet, og skjult dypt under jorden.

En dykker utforsker Azul-cenoten. Shutterstock / NTB scanpix

Natten varte et år

Fordi støvskyen skygget for Solen, kan klimaet og livsbetingelsene ha forverret seg drastisk i mange år.

I 1980 teoretiserte Luis Walter Alvarez at nettopp et slikt nedslag kunne være årsaken til at dinosaurene ble utryddet på omtrent samme tid.

I årene etter den apokalyptiske fulltrefferen ble jorden totalt forandret. Askeskyen må ha blokkert himmelen, i en natt som varte et år. Temperaturene falt under frysepunktet, og 75 prosent av alt liv på jorda døde ut. Sot og aske kan ha dekket himmelen over hele kloden i et tiår.

Ruinene av maya-templene i Tulum i Riviera Maya. NTB Scanpix/Shutterstock.

De store dinosaurene døde ut. Uten dette nedslaget ville menneskeheten kanskje ikke ha eksistert.

– Det gjorde oss konkurransedyktige, ga oss muligheten til å blomstre, sier Ocampo til BBC Travel.

Studie: Dinosaurene var i trøbbel lenge før asteroiden

Maya-område

Foruten synkehull og digre kratere finner man flere godt bevarte ruiner fra Maya-siviliasjonen, og byer som har bevart den spanske kolonistilen. I tillegg til det sørøstlige Mexico omfatter halvøya deler av Belize og Guatemala. Millioner av turister strømmer årlig til området.

San Servasio-katedralen i Valladolid. Shutterstock / NTB scanpix

«Hele den kompakte halvøya inneholder en rekke vidunderlige overraskelser», skriver Lonely Planet i sitt oppslag om området.

Tripadvisor anbefaler blant annet mayaruinene i Chichen Itza og Tulum, de vakre øyene Isla Contoy og Mujeres byr på muligheter til snorkling og dykking. Noen av cenotene befinner seg også i digre hulekompleks, igjen et paradis for dykkere. Sjøsafari for å oppleve hvalhai og skilpaddere, dagscruise og private ekskursjoner i området med bil.

Øvrige kilder: SNL.

Les også:

Fant 347 kilometer oversvømt maya-grotte

Surfet på hellig maya-vann

Underjordisk dødskanal oppdaget under tempel

Flamingoer ved Celestun-reservatet. Shutterstock / NTB scanpix

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært