Meny

Oppdagelse i Mexico:

Fant 347 kilometer oversvømt maya-grotte

Verdens lengste sammenhengende undervannsgrotte har blitt funnet av dykkere i Mexico. Prosjektet kan gi ny kunnskap om maya-folkets historie.

En gruppe dykkere fant 10. januar i år en forbindelse mellom to oversvømte grottesystem øst i Mexico. Komplekset er antatt å være det største i sitt slag.

Dykkerne har arbeidet siden mars 2017 for å finne forbindelsen mellom de store grottekompleksene. Foto via granacuiferomaya.com

Det 347 kilometer lange undersjøiske komplekset har blitt funnet utenfor Mexicos karibiske kyst, melder Reuters .

Gran Acuifero Maya-prosjektet er viet studiet og bevaringen av de underjordiske vannkildene på Yucatan-halvøya. Yucatan har en rekke monumenter fra maya-kulturen. Byene deres benyttet et stort nettverk av synkehull fylt med grunnvann, kjent som cenoter. Visse cenoter fikk stor religiøs betydning for mayaene, hvis etterkommer fremdeles lever i regionen.

I nærheten av feriestedet Tulum fant dykkerne ut av grottesystemet Sac Actun, tidligere målt til 263 kilometer, knytter an til det 83 kilometer lange Dos Ojos-systemet, heter det i en pressemelding.

Grottekomplekset på cirka 347 kilometer ble påvist etter flere måneders undersøkelser av en labyrint med undervannskanaler. Denne fasen av prosjektet tok til i mars 2017. Et av prosjektets medlemmer, Robert Schmittner, har søkt etter en slik forbindelse i 14 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utforskning av Holtún-cenoten. Foto via granacuiferomaya.com.

– Lærer oss om mayakulturen

Maya-alter i en av grottene. Foto via granacuiferomaya.com.

Grottekomplekset er av geologisk interesse, men har også en rekke arkeologiske funnsteder fra den gamle maya-kulturen, samt hittil ukjent plante- og dyreliv, skriver Smithsonian.

– Denne enorme grotten er den viktigste undersjøiske arkeologiske funnsted i verden, men over hundre punkter av arkeologisk interesse, sier direktør for prosjektet, Guillermo de Anda, ifølge Smithsonian.

Direktøren sier funnet kan bidra til å forstå utviklingen av kulturen i regionen, som ble dominert av maya-sivilisasjonen før det spanske erobringen på 1500-tallet.

– Det lar oss forstå mer om hvordan ritualene, pilegrimsstedene og de store bosetningene vokste frem, sier undervannsarkeologen til Reuters.

Les også:  Fant skjult pyramide på Yucatan

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utforskning av grottene. Motiv fra prosjektets hjemmeside granacuiferomaya.com.

Dødelige labyrinter

I tillegg til den arkeologiske interessen vil prosjektet også undersøke det biologiske mangfoldet og vannkvaliteten i grottesystemene.

Vannprøver til analyse. Foto via granacuiferomaya.com.

I 2014 fant dykkerne det eldste kjente menneskelige skjelett man kjenner til på de amerikanske kontinent ved undersøkelse av Sac Actun-grotten.

De komplekse grottesystemene forgrener seg i ulike retninger, og blir labyrinter med høyere og lavere passasjer. Å komme bort kan være dødbringende for dykkerne. For å unngå å miste retningen lager oppdagerne kart over undervannspassasjene, og sammenligner dem for å identifisere forbindelsespunktene.

Oppdagelsene har fokusert på passasjene der grottesystemene møtes, ofte ved synkehull eller naturlige grunnvannsreservoar.

Før den nye oppdagelsen var det største oversvømte grottesystem man kjente det 270 kilometer lange Ox Bel Ha-systemet sør for Tulum, ikke langt unna det nye funnet. Forskerne tror alle disse systemene kan vise seg å være forbundet, i «Det store maya-grunnvannsreservoaret».

Les også:  Gravde frem azteker-tempel i Mexico by

Corey Jaskolski undersøker inngangen til Holtún-cenoten i Chichen Itzá. Foto via granacuiferomaya.com

Les også:

Ekstremsportutøver surfet på hellig maya-vann

Maya-magi i Mexico

Reise
Populært