Tel Aviv: En gedigen overraskelse

<p>Tel Aviv kan minne litt om Miami.</p>
Tel Aviv kan minne litt om Miami.

Israels nest største by er som en blanding av Amsterdam, London og Berlin. Tilbakelent, trendy og full av severdigheter som lett kan oppleves til fots eller på sykkel.

TEL AVIV, ISRAEL ( ABC Nyheter): Israel har to store byer som det er verdt å besøke: Jerusalem er stor, rik på historie og verdenskjent. Tel Aviv er både mindre i faktisk størrelse og mindre berømt.

Som by ble Tel Aviv først «født» i 1906.

Det betyr imidlertid ikke at Israels nest største by lider at et lillebrorkompleks.

Snarere tvert imot. Mens Jerusalem syder av tro, religiøsitet og historie er Tel Aviv nærmest det stikk motsatte - ungdommelig, dynamisk, livsnytende, verdslig, med på notene, samt kult og tilbakelent. Og byen er tydelig stolt over å kunne vise frem områder som fremstår som en blanding av Amsterdam, London og Berlin, med en touch av noe californiaaktig. De som reiser hit for første gang vil uten tvil bli overrasket over å ha tatt reisen til Midtøsten for så å stifte bekjentskap med europeisk atmosfære.

Saken fortsetter under bildeserien:

Byens sentrum er fylt av liv og musikk.

Digital hovedstad

Tel Aviv har noe. Og du merker det med én gang. Det er denne følelsen av dynamikk, og av at her skjer det noe. Byens gjennomsnittsalder er lav. Hele 38 prosent av befolkningen er under 29 år, og de har et fokus på ny teknologi. Tel Aviv er det området i verden som kan fremvise flest start-up initiativ – faktisk ett initiativ for hver 290 innbygger. Ikke rart at byen går under navnet «Midtøstens Start-Up by».

Og rekordene stopper ikke her - for i denne nytelseslystne byen, som teller ca 425.000 innbyggere, finner du angivelig mer enn 500 barer, kaféer og skjenkesteder, hvor folk ser ut til å nyte livet fra morgen til kveld. Gjør gjerne som de lokale - slå deg ned på en kafé langs Rotschild Boulevard, se på skaterne, joggerne og folkelivet mens du nyter et glass ferskpresset granateplejuice.

Ved den sentrale Rotschild Boulevard er du også rett ved et av byens mest spennende kvarter som har gitt Tel Aviv enda et kjælenavn, «Den Hvite By». Årsaken til det er at omtrent 400 bygninger i dette området er bygget i Bauhaus stil, det vil si at hvitt er den mest fremtredende fargen. Dette var i 1930-årene, da mange tysk-jødiske arkitekter flyktet fra Tyskland til Tel Aviv. Verdens største konsentrasjon av Bauhaus arkitektur førte til at denne delen av byen ble UNESCO-stemplet.

Les også: Oppdag Tel Aviv i 2017

En gatekunstner viser triks foran potensielle kunder.
En gatekunstner viser triks foran potensielle kunder.

Gjennom byen på sykkel

Tel Avivs sentrum er overskuelig. Byen kan til og med skryte av cirka 120 kilometer med sykkelstier, som både går gjennom sentrum og langs med strandområdene.

Sykkel er derfor en glimrende måte å oppleve byen på. Sykler kan leies flere steder.

En av byens «must see» attraksjoner er Jaffa. Det er Tel Avivs eldste bydel, og også det området hvor atmosfæren er mest utpreget arabisk. Her finner du et kjent loppemarked, små trange gater med adskillige kunstgallerier, en havnefront full av spennende kaféer og spisesteder, samt flere storslåtte utsiktspunkter mot Tel Avivs strender.

På listen over områder som bør besøkes i Tel Aviv må også områdene Neve Tzedek, Florentin og Neve Sha’anan nevnes. Her møter du hipster- og motefolket sammen med utenlandske digitalnerder som sitter krumbøyd over laptopene sine for å legge siste hånd på en app de er i ferd med å utvikle. Du kan besøke kaféer, små kule butikker hvor lokale moteskapere selger sine kreasjoner, gallerier og kreative verksteder hvor det lages brukskunst.

Dette området er essensen av det hippe Tel Aviv.

Strandliv for alle pengene

Det tilbakelente livsnyterlivet finner du stort sett på hvert eneste gatehjørne i byen. Men det er spesielt ett område hvor du støter på byens livsnytende DNA, langs strendene. Fra sentrum eller bydelen Jaffa kan du gå eller sykle mot Banana Beach, Jerusalem Beach og Trumpeldor Beach. Her får du strandliv for alle pengene. Folk som surfer (hvis det er nokvind), løper, jogger, lufter hunden, spiller musikk, fotball og alskens strand-brettspill. Snur man seg mot byen vil Tel Avivs skyline avtegne seg som høye hvite farger i kontrast til den blå himmelen.

Det er ikke annet å gjøre enn å slå seg ned på en strandkafé, la sanden gli mellom tærne og en kald drink ned strupen, mens du nyter solen som langsomt forsvinner ned i Middelhavet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært