Islas Cíes: Spanias skjulte skattkiste

<p>Det er ikke mange steder som lever opp til reisebrosjyrene. Illas Cíes er ett slikt sted.</p>
Det er ikke mange steder som lever opp til reisebrosjyrene. Illas Cíes er ett slikt sted. Foto: NTB scanpix

Øyene utenfor kysten av Galicia har noen av Spanias fineste strender, ingen biler, ingen hoteller og strengt begrensede besøkstall.

SPANIA (The Guardian): Som med alle de beste eventyrene, hadde vi aldri planlagt å dra til Islas Cíes. Strendene i det nordlige Galicia var destinasjonen vår. Eller - de var det helt til min kone klikket på værmeldingen og så teppet med regn som skulle ligge over kysten en uke fremover i tid. Plutselig dro vi ikke nordover likevel.

På reisen opp fra Portugal hadde vi kommet så langt som til industribyen Vigo med et mer solfylt klima enn Nord-Galicia. Uten å nøle sjekket vi nettet på jakt etter en plan B, og en mulighet sto ut: Islas Cíes (Illas Cíes på galicisk) utenfor vestkysten.

Bildene så fantastiske ut: krystallklart vann, pittoreske treklynger langs grunne laguner, grønnkledde bølgende fjell og hvite strender.

Jeg var likevel ikke overbevist. For det første hadde jeg aldri hørt om stedet. Og for det andre – var virkelig et par nesten ubebodde øyer i Atlanterhavet stedet vi ønsket å tilbringe ferien vår? Her var ingen biler, intet natteliv, ingen hoteller og tilsynelatende ingenting som hindrer barna mine fra å havne i Newfoundland om de skulle bli dratt til havs av tidevannet.

Til slutt var det ungene (vi har to gutter på 9 og 10 år) som bestemte for oss. Ifølge legenden skal seilskuteflåten til Francis Drake (fortsatt kalt «Piraten Drake» her) ha pleid å gjemme seg i øygruppas bortgjemte bukter. Det finnes enda snakk om en begravet skatt. Sånn sett er øyene virkelig Spanias skjulte skattkiste. Fra øyeblikket de ble klar over dette meget vesentlige faktum, var det ikke noe spørsmål – dit skulle vi.

Som for å få oss riktig i sjørøverhumør blåste en hard motvind i det fergen forlot Vigo-bukten – akkurat som i Jules Vernes «En verdensomseiling under havet». Etter en humpete 40-minutters båttur kom øyene til syne.

Les også: Spanske strender er verdens beste - igjen

Saken fortsetter under

Strendene på Illas Cíes er rene. Foto: NTB scanpix
Strendene på Illas Cíes er rene. Foto: NTB scanpix

En pirathistorie...

For en gang skyld virket det som om bildene på internett ikke var blitt utsatt for noen form for manipulasjon. Selv under denne første ettermiddagens tunge skydekke var Cíes naturlige utemmede skjønnhet ubestridelig. Det fine været kom snart tilbake, og i fire gylne dager gjorde vi lite annet enn å lene oss tilbake og bare nyte det hele: bad i sjøen, lek på sanden og slumring i skyggen.

Øyenes magi stammer ikke utelukkende fra de idylliske naturopplevelsene. Jo, naturen er fantastisk. Jo, det føles som et mannskap pirater kunne ankre opp i lagunen hvert øyeblikk. Men det som også gjør at Cíes-øyene skiller seg ut, er måten øyene blir tilrettelagt som feriemål: Etter min mening er de et eksempel på økoturisme i verdensklasse. Så hva er hemmeligheten?

Enn så merkelig som det kan høres ut på et sted med pirathistorie, så er regler et viktig premiss for en ferie på Cíes-øyene. Spanske nasjonalparkmyndigheter forvalter øyene, og elsker sine reglas. Ingen forlater søppel. Ingen vandring utenfor stiene. Ingen bålbrenning. Ingen høy musikk. Ingen fisking. Ingen uautorisert camping. Å skade fauna eller dyr er strengt forbudt (selv når de stjeler din sønns iskrem). Ingen fjerning av skjell eller sand, steiner eller planter.

Det høres helt sikkert strengt ut, men i virkeligheten opplevde vi det veldig annerledes. Alle tar seg i akt. Det blir selvjustis på sitt beste: en slags «vær så snill å forlate dette anlegget som du selv ønsker å finne det»-filosofi for en hel øygruppe.

Les også: Palma vil forby utleieboliger til turister

Faktisk var det eneste tegnet på noe organisert og offisielt vi fikk se på vårt firedagersbesøk en gruppe plastforklekledde frivillige. Og de var der ikke for å passe på at folk overholdt reglementet, men for å plukke opp marint avfall.

Av alle reglene var «ingen biler» og «ikke mer enn 2 200 besøkende om dagen» to av de mest iøynefallende. Resultatet er en herlig tilbake-til-naturen ro.

Saken fortsetter under

Her er det ingen som bryr seg om hvilket merke du har på solbrillene. Foto: NTB scanpix
Her er det ingen som bryr seg om hvilket merke du har på solbrillene. Foto: NTB scanpix

Kun ett sted å bo

Hovedøyene - Monteagudo (også kalt Nordøya) og Montefaro (gjerne kjent som Fyrtårn- eller Midtøya) - er på rundt 4,5 kvadratkilometer seg i mellom, så det er mer enn nok plass til alle.

Dessuten pleier folk flest å holde seg til de største strendene. Med sitt reisebrosjyre-utseende tiltrekker den feiende hvite Praia das Rodas til seg mest oppmerksomhet.

Men om du går litt, vil du få de beskyttede vikene Praia de Nosa Señora eller Praia das Figueres nesten helt for deg selv.

I tillegg gjør dragningen mot øyas salthvite strender at øyas indre enda mindre besøkt. Fra nettverket av godt skiltede stier, løper de to flotteste stiene opp til Monte Faro, den høyeste av øyas tre fyrtårn (på 175 meter) og til panoramautsikten til Alto do Principe (111 meter). Begge har bratte seksjoner, men er helt gjennomførbare som våre to tenåringer kan bekrefte (selv om de nok var en smule motivert av en potensiell sjørøverskatt).

For meg var noe av det mest appellerende med denne galiciske perlen dens egalitære ånd.

På Cíes bryr ingen seg om hvilken merke du har på solbrillene, eller om du eier en yacht. Her finner du ingen fancy hoteller som står som vertikale skår i horisonten, og ingen privat marina i lagunen. Som skipbrudne sjømenn, er vi alle i samme båt – eller, mer nøyaktig, på samme ørkenøy.

Det finnes bare ett sted å bo på øyene: Camping Islas Cíes. Det er en rolig affære med rene dusjbygg, en velutstyrt butikk og usedvanlig vennlig personale. Selv om det er mange teltplasser ledig, var løftet om ekte senger nok til å overtale oss om å velge et av de permanente «bungalow»-teltene i familiestørrelse.

For de sportslige finnes det snorkleekskursjoner (30 Euro) eller kajakkpadling (35 Euro). Båtturer kan også ordnes rundt øygruppens tredje øy, den Robinson Cruso-aktige Isla de San Martiño. For energiske barn (og søvnige foreldre) arrangerer leirplassen gratis barneaktiviteter hver morgen og kveld.

Les også: Sjarmerende Cordoba mest fargerik i Sør-Spania

Øyene har tre restauranter, alle med luftige terrasser. Hold deg til fisken. På menyen er brasme, havabbor, breiflabb, tunfisk, makrell, sardiner og piggvar, for å nevne noen få. Alle er fanget samme dag og smaker spesielt fantastisk grillet. Med hovedretter på rundt 14-18 Euro er prisene er ikke spesielt rimelige, men de fleste er store nok for to. Hvor mye du får for en neve gullmynter, er imidlertid åpent for diskusjon – særlig om du har en sabel på hofta.

• For å besøke Islas Cíes kreves en tillatelse, som kan kjøpes online sammen med en reservasjon på campingplassen. Fergene går fra Vigo, Cangas og Baiona går daglig i påskeuka og fra juni til september, samt helger i slutten av april, mai og oktober – fra 16 Euro tur-retur (barn under 12 er gratis). Campingplassen er åpen i påsken, samt fra og med juni, til slutten av september – fra 8,90 Euro per natt for voksen og 6,90 Euro barn, pluss 8,90 Euro per telt; «Bungalow» teltutleie koster 55 Euro (liten), eller 85 Euro (stor).

Oversatt av Inge Kvivik /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20 Pompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Siste nytt
01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført23:20VerdenPompeo: Trump er fullt forberedt på krig mot Tyrkia22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder
Populært