Costa Smeralda byr på turkisblått hav.
Costa Smeralda byr på turkisblått hav.

Costa Smeralda - Et turkisblått vidunder

Costa Smeralda byr på turkisblått hav. Foto: NTB scanpix

Øde sandstrender med krystallklart vann, postkortvakre bukter og ørkenlignende landskap. Det er intet under at Costa Smeralda nordøst på Sardinia er kjent i hele verden.

COSTA SMERALDA, ITALIA (ABC Nyheter): Når man lander på flyplassen ved byen Olbia på Sardinia og kjører nordover langs kysten, vil det som først slår en garantert være havets farge. Med den intense, dypt turkisblå fargen, som ligger der ute og bølger frem og tilbake, stort og innbydende, og plutselig forsvinner bak stenfargede høydedrag, for rett etter igjen komme til syne i form av idylliske bukter. Vår herre må ha vært i et særdeles godt humør, og trolig også følt seg spesielt kreativ, da han skapte dette nordøstlige hjørnet av Sardinia med det utrolig varierende landskapet. Øde sandstrender hvor det krystallklare vannet slår dovent frem og tilbake, mørkebrune klippeformasjoner hvor vinden har skapt de mest utrolige formasjoner gjennom årtusener med konstant vind, idylliske viker hvor fiskebåter og speedbåter ligger side om side, overraskende ørkenaktige områder, samt strekninger med krattskog som gjør sitt beste for å bedøve en med duftene av oliventrær, myrt og rosmarin.

Saken fortsetter under bildet

Pizza i Porto Cervo er perfekt til VIP-spotting.
Pizza i Porto Cervo er perfekt til VIP-spotting.

Dette postkortvakre landskapet, med en fargepalett ut over det sedvanlige, går under navnet Costa Smeralda, og har i mange år vært kjent som Sardinias mest attraktive og eksklusive feriedestinasjon.

Guds egen natur

Slik har det ikke alltid vært. Området ble først oppdaget på starten av 1960-tallet. Det skjedde da den britisk-arabiske forretningsmannen Karim Aga Khan besøkte området for første gang i sitt liv. Flyplassen i Olbia var ikke i drift, veinettet var dårlig, det var ingen hoteller, ingen organisert turisme og ingen attraksjoner. Stort sett ikke noe som helst. Bare Guds egen natur, og så denne fantastiske turkisblå fargen. Aga Khan ble overveldet over å se så mye naturlig og uberørt skjønnhet. Få år senere, i 1962, stiftet han Costa Smeralda-konsortiet, som i dag, mer enn 55 år senere, har utviklet seg til en vaskeekte turistmerkevare, kjent verden over.

Porto Cervo

I løpet av de siste fem årtier har Costa Smeralda-området blitt verdensberømt, ikke bare på grunn av den vakre naturen, men også på grunn av eksklusiviteten. Området har forlengst utviklet seg til en VIP-magnet, og i dag finner man mer enn 700 villaer, 12 luksushoteller, en golfklubb, over 250 eksklusive butikker samt en flyplass i Olbia i full vigør.

Byen Porto Cervo har i løpet av årene vært Costa Smeraldas faste omdreiningspunkt for rikmenn og kjendiser av nesten enhver art. Listen over berømtheter som har kastet anker gjennom tidene i den berømte Yacht Club Costa Smeralda, eller som har nytt en fargerik drink på den sentrale Piazzetta del Cervo er lang. Nylig kan den lokale presse melde om navn som Bradley Cooper, Elton John og Orlando Bloom. Er du en VIP-spotter eller autografjeger kan du med litt flaks møte på Paris Hilton, Leonardo de Caprio eller toppmodellen Irina Shayk, som alle er hyppige gjester i området ifølge den lokale presse.

Saken fortsetter under bildet

Den berømte trebroen som forbinder de to halvdelene av Porto Cervo.
Den berømte trebroen som forbinder de to halvdelene av Porto Cervo.

En klassisk must-do spasertur i Porto Cervo går fra Promenade Du Port-området, hvor du vil finne utallige muligheter for en aperitiff, ned til byens havn hvor du kan nyte synet av de gamle seilskutene som ligger og gynger side om side med prangende luksusyachter. Herfra kan du krysse den gamle gangbroen av tre som fører deg over til Porto Cervos berømte Piazzetta del Cervo. Her kan du – om du er tiltrukket av denne form for frivol aktivitet – VIP-spotte litt, og når du først er her, hvorfor ikke prøve enda en aperitiff?

Porto Cervo er et forvandlingens sted. Kommer du utenfor sesong til denne byen som ble oppdaget i 1960-årene, det vil si før midten av juni, vil den være nesten mennesketom. I takt med at feriesesongen starter og varmegradene stiger, begynner det imidlertid å skje saker og ting. Utover i juli og august vil det være en utrolig trengsel i byen, et kjas og mas for å få lov til å bruke penger i butikker som Roberto Cavalli, Miu Miu, Valentino og mange andre.

Les også: Disse reisemålene finner du ikke i feriekatalogen

De berømte hotellene

I løpet av årene har luksushotellene i Costa Smeralda-området skutt opp som paddehatter. To av de mest kjente er Hotel Romazzino og Hotel Cala di Volpe, begge er femstjerners og begge ligger i Porto Cervo-området. Sistnevnte ble oppført i 1960-årene, bygget over en idé av den franske scenograf Jaques Cocuelle, som hadde en arabisk-inspirert bygning i tankene. Cala di Volpe har en labyrintaktig struktur og en bygningsmasse som fører tankene til Nord-Afrika. Fra hotellets terrasse er det en vakker utsikt mot den lille bukten foran hotellet, med en liten havn som gjør det mulig for erfarne sjøfarere å legge til med stil, og gå fra borde med eleganse. Hotellet tilbyr naturligvis turer med speedbåter oppover langs kysten, hvor man kan legge til ved strender med eksotiske navn som La Celvia (meget finkornet sand), Capriccioli, Cala Liscia Ruja (den største stranden i området), La Spiaggia del Principa (Aga Khans favoritt) samt Marinella (perfekt for familiens minste).

Saken fortsetter under

Hotel Cala Di Volpe er et av Costa Smeraldas mest berømte hoteller.
Hotel Cala Di Volpe er et av Costa Smeraldas mest berømte hoteller.

Andre «vannleker» vil man kunne finne ved Hotel Pitrizza, som ligger nær Porto Cervo. Her har virksomheten APOV (Another Point Of View) spesialisert seg på alle mulige former for sportsaktiviteter som har med vann å gjøre. Blant annet tilbyr de paraseiling, hvor en stor fallskjerm spennes etter en speedbåt. Her kan du være sikker på to ting: masse adrenalin og en fantastisk utsikt til store deler av Costa Smeraldas kyststrekning.

Les også: Du kan få bot om du tar med sand herfra

18 berømte hull

Entusiastiske køllesvingere vil helt sikker bli mer enn tilfredsstilt på den berømte golfbanen Pevero Golf Club. De 18 hullene har forlengst oppnådd verdensberømmelse, først og fremst på grunn av klubbens overdådige beliggenhet. Det er utsikt til den turkisblåe bukten Golfo del Grande Pevero fra mange steder på Pevero. Klubben tilbyr også en annen type naturopplevelser som går langt utenpå det gjennomsnittlige, nemlig den såkalte Pevero Health Trail. Health Trail består av to forskjellige trekking-ruter, begge med en lengde på ca 6.5 kilometer, hvor den vakre naturen blander seg med muligheten for work-out øvelser. Om du blir utkjørt etter den opplevelsen er det bare én ting å gjøre: spurte over Pevero-golfbanen og kaste seg i vannmassene ved den nærliggende stranden.

Pevero Golf Club er uten tvil den vakreste på Sardinia.
Pevero Golf Club er uten tvil den vakreste på Sardinia.

På turen langs Costa Smeraldas kyststrekning vil du støte på eksotiske navn som Baja Sardinia, Porto Pollo og Palau, som dannet kulisser for James Bond-filmen «Spionen som elsket meg» fra 1977. Om man havner på den nordlige delen av

Costa Smeralda, med lyst til å utforske de turkisblå vannmassene, kan man velge å stikke til havs med en vaskeekte gammel seilskute, il Pulcinella. Skipet ble bygget i 1927, og har tidligere tilhørt den kjente italienske sanger Gino Paoli. Pulcinella kan leies på dagsbasis, med eller uten skipper, og det vil være mulig å seile rundt i øyhavet Maddalena, som består av 60 små øyer. Om bord vil du kunne nyte en sardinisk frokost, kikke etter delfiner, kaste deg ut i de turkisblå vannmassene, eller glede deg over at du droppet Maldivene og Seychellene, og heller valgte Costa Smeralda.

Det er mange muligheter for å nyte den vakre kyststrekningen langs Costa Smeralda.
Det er mange muligheter for å nyte den vakre kyststrekningen langs Costa Smeralda.