BARGATA: I området rundt Magasingatan ligger det mange veldig hyggelige barer og spisesteder, blant annet Magazzino.
BARGATA: I området rundt Magasingatan ligger det mange veldig hyggelige barer og spisesteder, blant annet Magazzino.

Stor guide:

Vandring med mat i Göteborg

BARGATA: I området rundt Magasingatan ligger det mange veldig hyggelige barer og spisesteder, blant annet Magazzino.

Da en ung gourmand skulle ut på byen for bespise noen venner fikk han ideen til en vandring i byen alle oss andre nå kan ta del i.

GÖTEBORG, SVERIGE (ABC Nyheter): Jesper Adolfsson fulgte hjertet. I seks år studerte den unge mannen økonomi, men skjønte etter hvert at det egentlig ikke lå for ham. Matematikken og all den økonomiske kunnskapen som følger med var greit nok, men den opprinnelige motivasjonen for studiet – at han en dag skulle sitte på toppen av en pengestyrt næringskjede – lå ikke for ham.

– Jeg ville heller ut og smake på verden, ikke forklare den ved hjelp av regneark, sier han.

Og det var nettopp det han gjorde.

I byens hjerte

Jesper kastet hammen som management-konsulent og bankmann og ga seg matverdenen i vold. I tillegg til å være nysgjerrig på andre mennesker og kulturer er nemlig Jesper i overkant opptatt av mat.

(Se guider til de beste øl-, burger og spisestedene nederst i saken)

Det førte etter hvert til at han begynte å arrangere reiser til store matland som Italia og Spania. Gruppeturene han lager til de mest spennende matområdene i disse landene er imidlertid sesongbasert. Jesper ønsket også noe å drive med i mellomsesongene.

– En dag jeg ville ta med noen venner med ut på byen fikk jeg en åpenbaring, forklarer han om det som for i hvert fall for oss nordmenn er hans mest spennende prosjekt – en guidet matreise i Jespers hjemby Göteborg.

En av Jespers oppdagelser var at selv byens egne innbyggere ikke kjente den så godt som man skulle tro.

– Det blir en måte å gjenoppdage byen på, og besøke steder man ikke visste om, eller var nysgjerrig på, men ikke helt turte sjekke ut, sier Jesper når vi vandrer rundt på Järntorget i Linnéstaden – som blant annet omfatter Göteborgs koseligste bydel Haga.

NORSK BAKGRUNN: Ralf Kabel Pedersen på Le Pub har lang fartstid i Norge, men nå er det Göteborg som gjelder for den unge mesterkokken.
NORSK BAKGRUNN: Ralf Kabel Pedersen på Le Pub har lang fartstid i Norge, men nå er det Göteborg som gjelder for den unge mesterkokken.

Järntorget henter sitt navn fra perioden frem til slutten av 1800-tallet, da alt jern som ble skipet over Göteborgs havn ble kontrollert og veid her. I dag er torvet et av byens viktigste trafikknutepunkt, med direkte tilknytning til mye av byens uteliv og de koselige butikkgatene i Haga og Masthugget.

– Det historiske aspektet ved vandringene er viktig, folk er nysgjerrig på omgivelsene, noe som gir disse matturene en ekstra dimensjon, forklarer Jesper.

Sort gull

En av de store gatene som munner ut på Järntorget er Linnégatan, oppkalt etter Sveriges store botaniker og zoolog Carl von Linné. Den strekker seg nesten en kilometer mot sør, men så langt kommer vi oss aldri.

Til det er fristelsene underveis for mange.

Først er vi innom rustikke Le Pub og Ralf Kabel Pedersen, stedets kokk som tross sine relativt unge år har lang fartstid bak seg, blant annet fra Norge. Hos Ralf er det ofte smekkfullt ved lunsjtider. Det forklarer Ralf med stedets ukompliserte, men smakfulle retter, noe vi gir han rett i. Den enkle suppen han serverer med hjemmelaget brød til er en smaksbombe, og veldig mettende.

TREFFSTED: I hjertet av Göteborg ligger Stordalen-hotellet Clarion Hotel Post, som er blitt et av byens fremste treffsted.
TREFFSTED: I hjertet av Göteborg ligger Stordalen-hotellet Clarion Hotel Post, som er blitt et av byens fremste treffsted.

Fra Le Pub går vi videre til den lille, men store (på utvalg) godtebutikken Lakrits i Plantagegatan, et lite steinkast fra Linnégatan. Her regjerer Andrea Salomonsson over – som det står på visittkortet og skiletet over døren – «Sjutton kvadratmeter Lakrits».

Les også: Helsinki: Østersjøens datter har mange overraskelser på lur

Butikken er som et lite skattkammer for den som liker den slags.

– Det er kanskje litt i tiden, men med alt fokus som har vært på lakris de siste årene, og de mange meget dyktige lakrismakere, tror jeg trenden er noe som kommer til å holde seg over tid, mener Andrea mens hun fyller en pose "sort gull" fra dansken Johan Bülow til en kunde som lenge har stått og trippet.

At kundene stadig vender tilbake er et godt tegn på nettopp det.

God tone

Videre opp langs Linnégatan ramler vi inn hos Annette og Pernilla, to herlige tjejer som hoppet av jobben bak kjøttdisken på supermarkedet, slo pjaltene sammen og startet delikatessebutikk. For å hedre sine respektive bestemødre kalt de den like godt for Vera & Ruth.

BYGUIDE: Reiselivsgründer Jesper Adolfsson tar en time out i Haga, en av Göteborgs mest populære bydeler.
BYGUIDE: Reiselivsgründer Jesper Adolfsson tar en time out i Haga, en av Göteborgs mest populære bydeler.

– Det var med en viss skrekkblandet fryd, sier de to mens de deler ut smaksprøver til alle som kommer innom, og det er ikke få i løpet av vår tid der.

Et besøk hos Annette og Pernilla er som å komme innom to gamle kjente, venninner som gjerne slår av en prat i stedet for å selge, og smaker like gjerne selv blant utvalget av oster, skinker, marmelader og mye av alt det andre de selger i sin lille delikatessebutikk.

– Vi hadde det fint der vi var, men ville skape noe der vi selv kunne bestemme utvalget, sier damene.

Den gode tonen der inne gjør at de fleste forlater butikken med favnen full – selv om de egentlig ikke skulle ha noe.

Matvandringen slutter ikke hos Vera & Ruth, selv om vi godt kunne blitt der lengre. Ferden går videre mot den koselige bydelen Haga, kjent for sine mysiga kafeer med lune kanelboller, antikk- og retrobutikker, og en arkitektur som sender tankene til Astrid Lindgrens verden.

Det er Göteborg – og Sverige – på sitt beste, som gjør at vi nordmenn stadig vender tilbake.

Gode burgersteder

Butcher’s Market

Menyen er amerikansk, fra burgerne til ølet som serveres. Valgene er mange, fra klassisk ketchup- og majonesburger til ”Butcher’s”, med karamellisert løk og sjampinjonger.

www.butchersmarket.se

The Barn

Her lages også alt fra bunnen av, også majonesen, og selv burgerkarbonaden kvernes på stedet. Litt svensk og litt amerikansk, med kortreiste råvarer.

www.thebarn.se

Burgersson

Kjøttet til disse burgerne kommer fra såkalte ”grønne” svenske gårdsbruk, og brødet er hjemmelaget. Burgersson har også mange alternativer for vegetarianeren.

www.burgersson.se

Holy Cow

Her har man lagt stor vekt på atmosfæren, og i utvalget. Du får alt fra bourboun-dressing til Pepper Jack Cheese, eller varianter med guacamole.

www.holycowburgers.se

Vigårda

Melker Andersson og Danyel Couet er kokkene bak denne ideen om å lage kvalitets hurtigmat. Råvarene er lokalt produsert, og prisene på sluttproduktet gode. På kveldene tilbyd Vigårda i tillegg musikk til maten levert av lokale DJer.

www.vigarda.se

Tugg Burgers

Populært sted, mye takket være gode råvarer og generøse priser.

www.gbg.tuggburgers.se

Gode barer (med og uten mat)

The Rover

Her finner du det meste av øl, fra spontangjæret til en mengde ulike sidertyper og alkoholsterke ”maltbomber”

www.therover.se

Basque

Denne trendy restauranten med pintxos og mange ulike øl er fullstappet av en herlig spansk stemning.

www.basque.se

Ölrepubliken

Her får du øl og mat i skjønn forening. 30 ølkraner sier sitt om tilbudet. Spør i baren, så ordner de også ølsmaking.

www.olrepubliken.se

7:sans Ölhall

Göteborgs eldste ølhall har en trivelig stemning, mye takket være det stilige interiøret.

Adresse: Kungstorget 7

Street Life

Avslappet stemning på denne puben der musikk fra 60-, 70- og 80-tallet setter tonen. Mest drikke å få servert her, men maten (enkel gatemat fra ulike verdenshjørner) er også bra – til en rimelig penge.

www.streetlifegbg.se

3 små rum

Kvalitetsøl bare et steinkast fra Avenyn. I tillegg til klassisk pubmat står herlige, persiske retter på menyen. Smak på lokalt brygg, som Dugges og Electric Nurse.

www.3smarum.se

Dansken

Dansk øl og smørrebrød i tykkeste Sverige? Joda, på Dansken får du nettopp det, i trivelige omgivelser.

www.facebook.com/dansken2longstreet/

Noba

Her kan du velge blant mer enn hundre ølsorter og 15 bryggerier fra hele Norden. Det nordiske gjenspeiles også i innredningen og menyen. Maten – blant annet nordiske tapas – kommer fra lokale produsenter.

www.noba.nu

Anbefalte spisesteder

Puta Madre / Basque

Interiøret i Puta Madre i Magasingaten er inspirert av et – ikke uventet med hensyn til navnet – bordell i Tijuana i Mexico. Ved siden av Puta Madre ligger den lille pintxos-baren Basque (pintxos eller pinchos er små tapas-lignende delikatesser typiske i det nordlige Spania) som serverer de herligste småretter fra Baskerland, gjerne med cava til.

www.putamadre.se , www.basque.se

Market

Komex Eatery Market serverer herlige matretter i skjæringspunktet mellom Korea og Mexico (!). Hit kommer de trendy, selvsagt mye takket være den spesielle maten, men også det stilige interiøret, de hyggelige kelnerne og utsøkte drinkene er et stort trekkplaster.

www.marketrosenlund.se

Atelier

Hotel Pigalle ikke langt fra Nordstan i Södra Hamngatan er designet som et herlig fransk budoir fra belle epoque, og restaurant Atelier bygger opp under dekadensen. Ikke minst med hensyn til rettene, der ingrediensene riktignok er lokalt dyrket i Sverige, men tilberedt på en måte som står i stil med lokalene.

www.hotelpigalle.se

Bord 27

Typiske skandinaviske ingredienser står på menyen hos Bord 27, som grønnkål, laks og hjort, noe som har gitt denne lille bistroen stor anerkjennelse bpde fra kritikere og lokalbefolkningen.

www.bord27.se

Familjen

Den lokale matlegenden Björn Persson har høstet stor anerkjennelse for spisesteder som Koka og Spisa, og Familijen er ikke noe dårligere. Her er det genuine i kombinasjon med svensk gastronomi på høyeste nivå satt i høysete.

www.restaurangfamiljen.se

Før reisen

Turistinformasjon

www.goteborg.com

Slik kommer du dit

Fra Oslo er det enkelt å nå Göteborg med tog. I bil tar det rundt tre og en halv time.

www.nsb.no

Sov godt

Vi bodde på herlige Hotel Pigalle ikke langt fra Nordstan, et boutique-hotell i parisisk stil.

www.hotelpigalle.se

Les også:

Stonewall Inn – opprøret som startet homokampen

– Mesteparten er bare tull. Mesteparten er løgn

Port Barton – Ferieparadis med holdbarhetsdato