Meny

Narkogatens ekstreme forvandling

Se video: Dette er hva Jægerbroggade har å by på i dag.

Før var Jægersborggade en mørk gate med langere i dørene. Nå er den Københavns hippeste.

NØRREBRO, KØBENHAVN (ABC Nyheter): Jægersborggade har gjennomgått en ekstrem forvandling i løpet av noen få år. Den lille gaten i Nørrebro var en gang et yndet område for narkotikalangere og alskens kriminelle. Tidligere var det slik at om du sa at du skulle til Jægersborggade, så trodde folk at du ville kjøpe dop.

The Coffe Collective var en av de første som etablerte seg i Jægersborggade. Her kan man nyte en god cappuccino. Atmosfæren er avslappet og trendy. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

I dag er gaten den mest trendy i Nørrebro, Københavns svar på Grünerløkka i Oslo. Her kan du ta en kaffe på berømte The Coffee Collective, spise lunsj på Grød og middag på Michelin-restauranten Relæ. Du kan også ta turen innom mange av de lokale spesialbutikkene, som er et turistmål i seg selv.

En mandagsmorgen klokken ti i mars er ikke alle butikkene i Jægerborggate åpne ennå og gaten er relativ folketom. Det kan nok trolig skyldes at det er snøstorm akkurat denne dagen. Bilene i gatene er dekket med snø, og snøfnuggene gjør det nesten vanskelig å lese skiltene på butikkvinduene.

De fleste butikkene åpner først klokken 11, og noen er stengt på mandager. Men Rasmus Olsen, innehaver av Ro Chokolade, er klar til å starte dagen.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

– Vi er bare her

Ro Chokolade er en av mange spesialforretninger i Jægersborggade. To trappetrinn ned fra gaten lyser sjokolade i alle regnbuens farger fra disken. Her kan man også se Rasmus i aksjon, og plukke opp noen triks om man skulle ønske å lage sjokolade hjemme. All sjokolade som selges i butikken, lager nemlig Rasmus her.

Rasmus Olsen innehaver av Ro Chokolade.

Ro Chokolade åpnet i Jægersborggade i 2010, men det var ingen selvfølgelighet at det var «chocolatier» Rasmus skulle bli. Rasmus forteller at han tok en master i Jazzmusikk, men på et tidspunkt innså han at dette ikke var noe han kunne leve av. Rasmus har imidlertid alltid elsket å lage søtsaker til familien, og bestemte seg derfor for å gå i lære hos en sjokolademaker.

– Jeg begynte å lage sjokolade fordi det er gøy og fordi jeg ikke kunne leve av å være musiker. Jeg synes det var spennende å lære gamle og nye teknikker for å lage sjokolade. Jeg blandet dette til sammen til mitt eget konsept, forteller han.

Rasmus fikk ideen om å starte egen butikk tidlig i sjokoladekarrieren. Han ønsket å starte en butikk der kundene kunne kjøpe sjokolade, kaker og ta seg en kopp kaffe i fred og ro. Herav navnet på butikken.

– Det kan godt være at vi utvider, men akkurat nå er vi bare her. Jeg tror mange av mine kunder setter pris på at vi ikke er en kjede som har tusenvis av butikker rundt om i verden. Vi er bare her. Det er veldig lokalt, og det tror jeg folk setter pris på. Jeg elsker også å se kundenes reaksjon når de smaker på sjokoladen.

Les også: Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

Saken fortsetter under

På Ro Chokolade får du kjøpt håndlaget sjokolade. Rasmus Olsen lager sjokoladen på stedet. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Jeg har ikke den beste ølen i København

Litt lenger opp i Jægersborggade finner man Rasmus Petrussens lille vinyl- og ølsjappe, Crate Beer & Vinyl. Her får man får kjøpt lokalt øl og vinyl. Rasmus selger også noe svensk øl, bare fordi det er så innmari godt. Og noe lokal kunst. Rasmus er en utrolig imøtekommende fyr, og byr ofte kundene på kaffe. Den lille sjappa er fult av ølkasser bygd om til hyller for øl og vinyl. Crate er tydeligvis like mye hobby som jobb, og å stikke innom føles nesten som å hilse på naboen.

Rasmus Petrussen er innehaver av Crate Beer & Vinyl. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Vi trenger ikke tjene penger på butikken. Den får lov til å være seg selv, så vi kan være tro mot konseptet. Det har vist seg å være veldig smart. Vi kommer aldri til å selge smørbrød her, sier Rasmus til ABC Nyheter.

Han forklarer at utvalget i vinyl ikke er veldig stort, men til gjengjeld er det «riktig fedt».

– Jeg har ikke den beste ølen i København, jeg har heller ikke de beste platene. Men kombinasjonen av øl og vinyl og den hyggelige stemningen hvor du får tilbud om en kopp kaffe, det tror jeg er ganske unikt.

En mørk, farlig gate

Rasmus Petrussen er tilfeldigvis også formann i Jægersborggades handelsforening som jobber for å «brande» gaten, som har en ganske mørk forhistorie.

– I gamle dager var dette en veldig mørk gate. Det var mange langere her og det var svært utrygt, men dette har endret seg stille og rolig, sier Petrussen.

Når du går opp gaten en hverdagsmorgen, er den lyst opp av et yrende folkeliv og mange butikker, forklarer han.

– Det er en gammel handelsgate fra slutten av 1800-tallet. Den gang var det tre tobakkbutikker, noen skobutikker og en slakter. Skikkelig «old school» butikker. Det var skikkelig kult, og det er noe vi prøver å vende tilbake til.

Nå yrer det av spesialbutikker. Én butikk selger øl, en annen karameller og noen selger klær.

– Jeg tror det har kommet en motstand mot store kjeder. Folk vil heller ha små spesialbutikker, mener Petrussen.

Video: Slik oppleves Jægersborggade om våren. Saken fortsetter under

Naboer - ikke konkurrenter

Petrussen forteller at han har et veldig godt forhold til naboene sine, som han overhode ikke anser som konkurrenter. Naboene i Jægersborggade hjelper hverandre, det er gatefester og loppemarkeder.

– Vi tar initiativ til nye ting hele tiden. Nå vurderer vi en høstfest med alle restaurantene. Det er en felles innsats som gavner alle.

– Hva er det som har gitt gaten nytt liv?

– Først kom Ræle, Coffe Collective og Ro Chocolade. Grød har også vokst utrolig fort. Det tok helt av da de åpnet for fire år siden. Noen av butikkene har også åpnet andre steder.

Han mener at Jægersborggade nesten er i ferd med å bli kjedelig, men på en bra måte.

– Men det er bedre enn utrygghet og hasjhandel. Folk ønsker en hyggelig gate som er en turistattraksjon.

Les også: Danmark gransker flypassasjerer for trygdesvindel

Saken fortsetter under bildeserien

Jægersborggade ligger rett ved Assistentens Kirkegaard. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Forvandlingen er helt vill

Nikolaj Vigel har akkurat brent en plate med karamell da jeg vandrer inn butikken. Det lukter søtlig brent. Han smiler unnskyldende og forklarer at han bare må vaske kjelen før han har tid til en liten prat. Forståelig. Brent karamell setter seg nok fort fast i gryten om den svis. Karamelleriet by Ipsen og Vigel har nettopp åpnet for dagen, og ekspeditrisen er i ferd med å dandere hyllene med karamell.

Også her er alt laget på stedet, så lokalt som det kan bli. Og det er en familiebedrift.

Det hele startet i 2006. Tine og Charlotte hadde stått hjemme på kjøkkenet og testet oppskrifter som de etterhvert perfeksjonerte, og så fikk de lokaler i Jægersborggade.

– Den gang var Jægersborggade en dårlig gate. Det var masse problemer. Butikken lå gjemt bak noen containere og det var mye bygningsarbeider, så Tine og Charlotte fikk lokalene billig. De fikk mye plass for lite penger, forteller Vigel.

– Hvordan har Jægersborggade forandret seg?

– Det har vært helt vilt. Det har skjedd utrolig mye i gaten. Da vi startet her i 2006, var det stort sett bare oss, Coffee Collective og frisøren. Da solgte langerne nærmest stoffer i døråpningen. Ingen kom til gaten, og det var bare produksjon her.

Vigel forklarer at det så smått begynte å endre seg i 2010, da Ræle og Manfred kom.

– Gode og lekre forretninger. Da begynte også folk å komme. I tillegg var det fokus fra politiet som presset langerne vekk fra gaten. Det har gavnet Jægersborggade - nå har dette faktisk blitt en fin gate.

Video: Her forklarer Nikolaj Vigel hvordan man lager karamell på gamlemåten:

Nyttig om Jægersborggade

  • Jægersborggade ligger rett ved Assistentens Kirkegaard og Nørrebro.
  • Du kan fint ta offentlig transport fra sentrum. Nærmeste holdeplass er Nørrebros Runddel.
  • Jægersborggade er en liten handlegate med omkring 40 spesialbutikker. Her finner du oversikt over alle butikkene.
  • Jægersborggade er bare rundt 300 meter lang

Spis godt

  • Grød: Danmarks første grøtbar åpnet i 2011. Her finner du lekker, delikat og allsidig grøt. Prisene varierer 45 - 86 danske kroner. Beetroot Risottoen er kjempegod. De serverer også limonade, øl og kaffe
  • Relæ: Har én Michelinstjerne, og har tidligere vært kåret til verdens mest bærekraftige restaurant.
  • Her finner du oversikt over alle spisestedene i Jægersborggade
  • God kaffe: Coffee Collective: Avslappet, trendy. Ønsker at en kaffebonde i Kenya skal ha samme vilkår som en vinbonde i Frankrike

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Siste nytt
19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Populært