Narkogatens ekstreme forvandling

Se video: Dette er hva Jægerbroggade har å by på i dag.

Før var Jægersborggade en mørk gate med langere i dørene. Nå er den Københavns hippeste.

NØRREBRO, KØBENHAVN (ABC Nyheter): Jægersborggade har gjennomgått en ekstrem forvandling i løpet av noen få år. Den lille gaten i Nørrebro var en gang et yndet område for narkotikalangere og alskens kriminelle. Tidligere var det slik at om du sa at du skulle til Jægersborggade, så trodde folk at du ville kjøpe dop.

The Coffe Collective var en av de første som etablerte seg i Jægersborggade. Her kan man nyte en god cappuccino. Atmosfæren er avslappet og trendy. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
The Coffe Collective var en av de første som etablerte seg i Jægersborggade. Her kan man nyte en god cappuccino. Atmosfæren er avslappet og trendy. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

I dag er gaten den mest trendy i Nørrebro, Københavns svar på Grünerløkka i Oslo. Her kan du ta en kaffe på berømte The Coffee Collective, spise lunsj på Grød og middag på Michelin-restauranten Relæ. Du kan også ta turen innom mange av de lokale spesialbutikkene, som er et turistmål i seg selv.

En mandagsmorgen klokken ti i mars er ikke alle butikkene i Jægerborggate åpne ennå og gaten er relativ folketom. Det kan nok trolig skyldes at det er snøstorm akkurat denne dagen. Bilene i gatene er dekket med snø, og snøfnuggene gjør det nesten vanskelig å lese skiltene på butikkvinduene.

De fleste butikkene åpner først klokken 11, og noen er stengt på mandager. Men Rasmus Olsen, innehaver av Ro Chokolade, er klar til å starte dagen.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

– Vi er bare her

Ro Chokolade er en av mange spesialforretninger i Jægersborggade. To trappetrinn ned fra gaten lyser sjokolade i alle regnbuens farger fra disken. Her kan man også se Rasmus i aksjon, og plukke opp noen triks om man skulle ønske å lage sjokolade hjemme. All sjokolade som selges i butikken, lager nemlig Rasmus her.

Rasmus Olsen innehaver av Ro Chokolade.
Rasmus Olsen innehaver av Ro Chokolade.

Ro Chokolade åpnet i Jægersborggade i 2010, men det var ingen selvfølgelighet at det var «chocolatier» Rasmus skulle bli. Rasmus forteller at han tok en master i Jazzmusikk, men på et tidspunkt innså han at dette ikke var noe han kunne leve av. Rasmus har imidlertid alltid elsket å lage søtsaker til familien, og bestemte seg derfor for å gå i lære hos en sjokolademaker.

– Jeg begynte å lage sjokolade fordi det er gøy og fordi jeg ikke kunne leve av å være musiker. Jeg synes det var spennende å lære gamle og nye teknikker for å lage sjokolade. Jeg blandet dette til sammen til mitt eget konsept, forteller han.

Rasmus fikk ideen om å starte egen butikk tidlig i sjokoladekarrieren. Han ønsket å starte en butikk der kundene kunne kjøpe sjokolade, kaker og ta seg en kopp kaffe i fred og ro. Herav navnet på butikken.

– Det kan godt være at vi utvider, men akkurat nå er vi bare her. Jeg tror mange av mine kunder setter pris på at vi ikke er en kjede som har tusenvis av butikker rundt om i verden. Vi er bare her. Det er veldig lokalt, og det tror jeg folk setter pris på. Jeg elsker også å se kundenes reaksjon når de smaker på sjokoladen.

Les også: Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

Saken fortsetter under

På Ro Chokolade får du kjøpt håndlaget sjokolade. Rasmus Olsen lager sjokoladen på stedet. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
På Ro Chokolade får du kjøpt håndlaget sjokolade. Rasmus Olsen lager sjokoladen på stedet. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Jeg har ikke den beste ølen i København

Litt lenger opp i Jægersborggade finner man Rasmus Petrussens lille vinyl- og ølsjappe, Crate Beer & Vinyl. Her får man får kjøpt lokalt øl og vinyl. Rasmus selger også noe svensk øl, bare fordi det er så innmari godt. Og noe lokal kunst. Rasmus er en utrolig imøtekommende fyr, og byr ofte kundene på kaffe. Den lille sjappa er fult av ølkasser bygd om til hyller for øl og vinyl. Crate er tydeligvis like mye hobby som jobb, og å stikke innom føles nesten som å hilse på naboen.

Rasmus Petrussen er innehaver av Crate Beer & Vinyl. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Rasmus Petrussen er innehaver av Crate Beer & Vinyl. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Vi trenger ikke tjene penger på butikken. Den får lov til å være seg selv, så vi kan være tro mot konseptet. Det har vist seg å være veldig smart. Vi kommer aldri til å selge smørbrød her, sier Rasmus til ABC Nyheter.

Han forklarer at utvalget i vinyl ikke er veldig stort, men til gjengjeld er det «riktig fedt».

– Jeg har ikke den beste ølen i København, jeg har heller ikke de beste platene. Men kombinasjonen av øl og vinyl og den hyggelige stemningen hvor du får tilbud om en kopp kaffe, det tror jeg er ganske unikt.

En mørk, farlig gate

Rasmus Petrussen er tilfeldigvis også formann i Jægersborggades handelsforening som jobber for å «brande» gaten, som har en ganske mørk forhistorie.

– I gamle dager var dette en veldig mørk gate. Det var mange langere her og det var svært utrygt, men dette har endret seg stille og rolig, sier Petrussen.

Når du går opp gaten en hverdagsmorgen, er den lyst opp av et yrende folkeliv og mange butikker, forklarer han.

– Det er en gammel handelsgate fra slutten av 1800-tallet. Den gang var det tre tobakkbutikker, noen skobutikker og en slakter. Skikkelig «old school» butikker. Det var skikkelig kult, og det er noe vi prøver å vende tilbake til.

Nå yrer det av spesialbutikker. Én butikk selger øl, en annen karameller og noen selger klær.

– Jeg tror det har kommet en motstand mot store kjeder. Folk vil heller ha små spesialbutikker, mener Petrussen.

Video: Slik oppleves Jægersborggade om våren. Saken fortsetter under

Naboer - ikke konkurrenter

Petrussen forteller at han har et veldig godt forhold til naboene sine, som han overhode ikke anser som konkurrenter. Naboene i Jægersborggade hjelper hverandre, det er gatefester og loppemarkeder.

– Vi tar initiativ til nye ting hele tiden. Nå vurderer vi en høstfest med alle restaurantene. Det er en felles innsats som gavner alle.

– Hva er det som har gitt gaten nytt liv?

– Først kom Ræle, Coffe Collective og Ro Chocolade. Grød har også vokst utrolig fort. Det tok helt av da de åpnet for fire år siden. Noen av butikkene har også åpnet andre steder.

Han mener at Jægersborggade nesten er i ferd med å bli kjedelig, men på en bra måte.

– Men det er bedre enn utrygghet og hasjhandel. Folk ønsker en hyggelig gate som er en turistattraksjon.

Les også: Danmark gransker flypassasjerer for trygdesvindel

Saken fortsetter under bildeserien

Jægersborggade ligger rett ved Assistentens Kirkegaard. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Forvandlingen er helt vill

Nikolaj Vigel har akkurat brent en plate med karamell da jeg vandrer inn butikken. Det lukter søtlig brent. Han smiler unnskyldende og forklarer at han bare må vaske kjelen før han har tid til en liten prat. Forståelig. Brent karamell setter seg nok fort fast i gryten om den svis. Karamelleriet by Ipsen og Vigel har nettopp åpnet for dagen, og ekspeditrisen er i ferd med å dandere hyllene med karamell.

Også her er alt laget på stedet, så lokalt som det kan bli. Og det er en familiebedrift.

Det hele startet i 2006. Tine og Charlotte hadde stått hjemme på kjøkkenet og testet oppskrifter som de etterhvert perfeksjonerte, og så fikk de lokaler i Jægersborggade.

– Den gang var Jægersborggade en dårlig gate. Det var masse problemer. Butikken lå gjemt bak noen containere og det var mye bygningsarbeider, så Tine og Charlotte fikk lokalene billig. De fikk mye plass for lite penger, forteller Vigel.

– Hvordan har Jægersborggade forandret seg?

– Det har vært helt vilt. Det har skjedd utrolig mye i gaten. Da vi startet her i 2006, var det stort sett bare oss, Coffee Collective og frisøren. Da solgte langerne nærmest stoffer i døråpningen. Ingen kom til gaten, og det var bare produksjon her.

Vigel forklarer at det så smått begynte å endre seg i 2010, da Ræle og Manfred kom.

– Gode og lekre forretninger. Da begynte også folk å komme. I tillegg var det fokus fra politiet som presset langerne vekk fra gaten. Det har gavnet Jægersborggade - nå har dette faktisk blitt en fin gate.

Video: Her forklarer Nikolaj Vigel hvordan man lager karamell på gamlemåten:

Nyttig om Jægersborggade

  • Jægersborggade ligger rett ved Assistentens Kirkegaard og Nørrebro.
  • Du kan fint ta offentlig transport fra sentrum. Nærmeste holdeplass er Nørrebros Runddel.
  • Jægersborggade er en liten handlegate med omkring 40 spesialbutikker. Her finner du oversikt over alle butikkene.
  • Jægersborggade er bare rundt 300 meter lang

Spis godt

  • Grød: Danmarks første grøtbar åpnet i 2011. Her finner du lekker, delikat og allsidig grøt. Prisene varierer 45 - 86 danske kroner. Beetroot Risottoen er kjempegod. De serverer også limonade, øl og kaffe
  • Relæ: Har én Michelinstjerne, og har tidligere vært kåret til verdens mest bærekraftige restaurant.
  • Her finner du oversikt over alle spisestedene i Jægersborggade
  • God kaffe: Coffee Collective: Avslappet, trendy. Ønsker at en kaffebonde i Kenya skal ha samme vilkår som en vinbonde i Frankrike

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere
Siste nytt
21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere
Populært