Meny

Førjulskos i Odense

GODSAKER: Ida serverer de herligste pannekaker under H. C. Andersens Julemarked.
Julen hadde en helt spesiell plass i H.C. Andersens liv. Den verdenskjente forfatteren var i tillegg litt av en romantiker. Dette – og mer – får du oppleve i den flotte hjembyen hans Odense.

ODENSE, DANMARK (ABC Nyheter): I Lotzes hage ved hovedinngangen til H.C. Andersens Hus, omgitt av blafrende fakler og ranke juletrær, slår vi floker for å holde varmen. Sammen med flere ti-talls andre skuelystne har vi blikket festet på en rød løper som er lagt på den frosne desember-bakken.

Et lett sukkerstrø av nysnø skaper stemningen vi kjenner så godt fra eventyrene. Det har kommet som bestilt for alle som har funnet veien hit i den travle førjulstiden.

Omtrent på skjema kommer det første av tynnkledde og oppstemte brudepar inn i fakkelskjæret, alle lett rødlige i kinnene.

Det er ikke bare i eventyrene at prinsen og prinsessen får hverandre med stor applaus fra folkemassen. I Odense er romantiske vielser en årlig begivenhet på det koselige julemarkedet, som bærer den berømte forfatterens navn.

– Det blir ikke mer romantisk enn dette! sier en begeistret dame ved siden av oss i mengden av lett rørte tilskuere.

Ordene hennes drukner nesten i trampeklappen fra de mange skuelystne. Det første paret utveksler ringer, kysser hverandre opprømt, før de haster forbi oss.

Vær så god neste!

— Kanskje vi skal sette oss opp på listen? hører vi noen nærmest hvisker bak oss.

Selv nøyer vi oss med tilskuerplass – denne gang.

10 førjulsfavoritter i Odense

1. H.C. Andersens julemarked: De to første helgene av desember forvandles den gamle bydelen ved dikterens hus om til en stor markedsplass. Her gjenskapes fordums stemning, til en jul på H.C. Andersens tid (1805-1875). Selv uten snø er julestemning fortryllende god. Her finner du markedsboder og underholdning for hele familien. Det myldrer av gjøglere, nisser, lirekassespillere, H.C. Andersens eventyrfigurer og et julekor som setter den melodiøse «prikken over i-en» på førjulskosen.

Tips: Varm deg med en kopp gløgg (med og uten alkohol), sett tennene i en «æbleskive» eller andre hjemmebakte danske kaker og julegodterier. Kanskje frister det også med en tur i det idylliske området med hest og vogn?

Markedet er stedet å kjøpe de helt spesielle julegavene. Gå på oppdagelsesjakt i de vel 50 trebodene. Gratis adgang for alle.

2. Møntergården: Midt i Odenses historiske bydel ligger Møntergården, en kulturhistorisk oase med vakre gårdsrom og interaktive museer hvor byhistorien formidles.

Tips: I foajeen i påbygget henger et digert eple midt i trappegangen!

Møntergården er et naturlig omdreiningspunkt for å rusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene. Vi lot oss sjarmere av alt fra de skakke bindingsverkshusene fra 1500-tallet til den gotiske domkirken fra 1300-tallet, Sct. Knuds Kirke.

«Pernille Lykkes Boder», et tidligere krypinn for de fattige, er en slående kontrast fra overklassehuset på gården.

Tips: Her blir det laget gammeldags julepynt med saks og silkepapir.

Og i den store museumsgården, selges det hjemmelaget risengrynsgrøt med sukker og kanel, i tillegg til gammeldags julekake.

3. HC Andersens Hus: Museet er viet forfatterens og poetens liv og virke, og inneholder også hans tegninger og avisutklipp. Det åpnet allerede i 1908 og er ett av verdens eldste diktermuseer.

Tips: Du kan bla i bøkene hans via PC og høre eventyrene på flere lytteposter.

4. Søte opplevelser : Odense er kjent for sin fantastiske marsipan, samt sjokoladen. Her kan du fråtse i hjemmelagede godsaker så å si over alt. Hva sier du til flødeboller med bringebær? Ønsker du «en søt opplevelse» kan du blant annet legge turen innom Chokoladehuset i Nørregade.

5. Smugshopping – bokstavelig talt: Selv med et bredt shoppingutvalg, hvor de fleste butikkene kretser rundt gågatene Kongensgade og Vestergade, er det spesielt i sidegatene (smugene) du bør finne veien. Brandts Passage og Vintapperstræde er våre favoritter. Her er det mange spennende spesial- og vintagebutikker så vel som utesteder.

Og liker du antikviteter og krimskrams – titt innom den fredete kjøpmannsgården fra 1500-tallet, Kramboden , i Nedergade 24. Design Retro i Kochsgade 101 er en interessant butikk med dansk design.

6. Eventyr i gatene: Følg med! Rundt om i byens gater og parker finner du en rekke statuer fra kjente og kjære eventyr. Her kan møte på alt fra Tommelise, Havfruen og Den Standhaftige Tinnsoldat. Hvor mange statuer finner du?

Historiske skikkelser som Knud Den Hellige har også fått sin rettmessige plass, sammen med andre dekorative statuer og monumenter.

Litt om dansk jul

  • 1808 – lysene ble tent på det første danske juletreet på godset Holsteinborg ved Næstved.
  • 1882 - det første danske julekortet blir utgitt.
  • 1904 – det første julefrimerket i Danmark.
  • 1915 – adventskransen med stjerne og lys blir en juleskikk.
  • 1930-tallet – julekalenderen, julepynt i byens gater og butikkvinduer innføres. 1940-tallet – skikken med Luciaopptog blir en del av Danmark.

Visste du at?

7. Det gode Brød: Kunder fra hele Danmark bestiller brød herfra. Dette familiedrevne bakeriet i Nørregade leverer fenomenale biodynamiske og økologiske bakevarer. Gaten kan ellers by på koselige cafeer og små butikker, som selger gjærbakst den mest ømfintlige mage vil kose seg med. Få gode tips om gjær og heving, og kjøp med deg bakst hjem!

8. Den fynske landsby: Den Fynske Landsby er en liten favoritt. Det ligner litt på Folkemuseet i Oslo, og er en samling nydelige gamle bindingsverkshus i et utendørs museum. Midt i «utstillingene» finner du Sortebo Kro, som har en av Odense (og Fyns) aller beste restauranter. Tips: Avslutt dagen her med en fem-retters kro-middag, eller start dagen med en frokost i Café krostuen i samme bygning.

9. Vinterzoo : Finn barnet i deg i Odense Zoo, som nylig ble kåret til Europas beste zoo - igjen! (i kategorien «under 500.000 besøkende). Er åpent i nesten hele november og desember-måned (sjekk hjemmesiden).

10. Brandts Klædefabrik: Den renoverte fabrikken huser Brandts museum for kunst og visuell kultur, fra klassisk kunst til utfordrende samtidskunst, mote og design. Her finner du et levende kulturhus, med konsertscene, verksteder og kunst- og filmskole.

Les også: Hit vil nordmenn reise i jula

Saken fortsetter under bildet

FØRJULSTID: Mer koselig enn dette kan det ikke bli. Ta dere en kjøretur på «gamlemåten» med hest og kjerre i bro- lagte, smale gater i Odenses gamleby.

En juledag i Odense

Start dagen med «morgenmad» på for eksempel Kong Volmer. Spaser gjennom Latinerkvarteret omkring Brandts og Vintapperstræde, og deretter forbi rådhusplassen og Domkirken til Eventyrhaven og elven, hvor H.C. Andersen fant inspirasjon og hans mor vasket familiens tøy. Avslutt turen i den gamle bydelen med et besøk i H.C. Andersens Hus, og Odenses nyeste museum, Møntergården.

FALSLED KRO: Disse to ar gjort klart for frokost på Danmarks kanskje mest kjente kro.

Romantikk på Falsled

Falsled kro er omfavnet av alle, fra kongelige til kunstnere, kokker i verdensklasse og matskribenter, og oss andre som er ute etter et sted hvor det «skjer noe med deg».

Under vårt besøk var det julepyntet og tent i peisen. Vertskapet tok oss imot med typisk dansk gjestfrihet. Selv om stedet har vunnet den prestisjefylte prisen Grand Chef Relais & Chateau, og har en Michelin-stjerne på samvittigheten, er det det jordnære og hjemmekoselige vi forelsket oss i.

Den danske julefrokosten her er for øvrig en opplevelse for livet. Noen smakebiter: sildefat med vaktelegg og rugbrød, hjemmelaget sylte og små medisterpølser med jysk hvit kål, stekt grå-and og andeleverpostei.

Falsled er også det perfekte stedet for en romantisk overnatting. Gjestgiveriet har 19 ulike, sjarmerende værelser.

Sov godt

First Hotel Grand ligger sentralt, er helt greit og har en meget god frokost inkludert.

Falsled Kro bør også vurderes (se over).

Spis godt

Den Grimme Ælling kan anbefales til dansk frokost. Spis lunsj på restaurant Kong Volmer, som ligger i Odenses ’Latinerkvarter’, Brandts Passage. Til middag anbefaler vi Restaurant Pasfall, Brandts Passage 31, som eies og drives av Thomas Pasfall, én av Danmarks aller dyktigste kokker. Uhøytidelig stemning, urban innretning og en spennende meny.

Restaurant Grønttorvet, og GOMA, japansk mat med «Caifornia-vri», er også to gode alternativer.

Les også: Her er julen big business

Kaffe, vin og klær

Nelle’s Coffee and Wine selger den deiligste kaffe – og samtidig vin. Her er det også gode kaker. Ligger på Rosenbæk Torv, som er et hyggelig samlested i den nye delen av Odense, rett ved siden av det flotte kunstmuseet Brandts, som også er verdt et besøk.

Tidens Samling er et museum for klær, form og bolig fra 1900-til 1980-tallet. Hvil deg i gamle retrostoler, mimre over gjenstander du husker fra oppveksten, le godt av hvordan vi kledde oss på 70-tallet, og lytt til musikken knyttet til de ulike epokene.

Slik reiser du dit

Vi fløy til Billund Lufthavn. Du kan også fly over København (Kastrup). Danskebåten er også et alternativ. Odense ligger så og si midt mellom fergestedene Hirtshals/Frederikshavn (ca. tre timer til Odense) og København (ca. to timer med bil til byen).

Les flere reisesaker:

Ta en Hemingway – nyt historien og en Mojito

Danske Rubjerg Knude Fyr skal rives

Derfor er flykabinene så kalde

Gode tips til miniferien

Reise
Populært