Førjulskos i Odense

GODSAKER: Ida serverer de herligste pannekaker under H. C. Andersens Julemarked.
GODSAKER: Ida serverer de herligste pannekaker under H. C. Andersens Julemarked.

Julen hadde en helt spesiell plass i H.C. Andersens liv. Den verdenskjente forfatteren var i tillegg litt av en romantiker. Dette – og mer – får du oppleve i den flotte hjembyen hans Odense.

ODENSE, DANMARK (ABC Nyheter): I Lotzes hage ved hovedinngangen til H.C. Andersens Hus, omgitt av blafrende fakler og ranke juletrær, slår vi floker for å holde varmen. Sammen med flere ti-talls andre skuelystne har vi blikket festet på en rød løper som er lagt på den frosne desember-bakken.

Et lett sukkerstrø av nysnø skaper stemningen vi kjenner så godt fra eventyrene. Det har kommet som bestilt for alle som har funnet veien hit i den travle førjulstiden.

Omtrent på skjema kommer det første av tynnkledde og oppstemte brudepar inn i fakkelskjæret, alle lett rødlige i kinnene.

Det er ikke bare i eventyrene at prinsen og prinsessen får hverandre med stor applaus fra folkemassen. I Odense er romantiske vielser en årlig begivenhet på det koselige julemarkedet, som bærer den berømte forfatterens navn.

– Det blir ikke mer romantisk enn dette! sier en begeistret dame ved siden av oss i mengden av lett rørte tilskuere.

Ordene hennes drukner nesten i trampeklappen fra de mange skuelystne. Det første paret utveksler ringer, kysser hverandre opprømt, før de haster forbi oss.

Vær så god neste!

— Kanskje vi skal sette oss opp på listen? hører vi noen nærmest hvisker bak oss.

Selv nøyer vi oss med tilskuerplass – denne gang.

10 førjulsfavoritter i Odense

1. H.C. Andersens julemarked: De to første helgene av desember forvandles den gamle bydelen ved dikterens hus om til en stor markedsplass. Her gjenskapes fordums stemning, til en jul på H.C. Andersens tid (1805-1875). Selv uten snø er julestemning fortryllende god. Her finner du markedsboder og underholdning for hele familien. Det myldrer av gjøglere, nisser, lirekassespillere, H.C. Andersens eventyrfigurer og et julekor som setter den melodiøse «prikken over i-en» på førjulskosen.

Tips: Varm deg med en kopp gløgg (med og uten alkohol), sett tennene i en «æbleskive» eller andre hjemmebakte danske kaker og julegodterier. Kanskje frister det også med en tur i det idylliske området med hest og vogn?

Markedet er stedet å kjøpe de helt spesielle julegavene. Gå på oppdagelsesjakt i de vel 50 trebodene. Gratis adgang for alle.

2. Møntergården: Midt i Odenses historiske bydel ligger Møntergården, en kulturhistorisk oase med vakre gårdsrom og interaktive museer hvor byhistorien formidles.

Tips: I foajeen i påbygget henger et digert eple midt i trappegangen!

Møntergården er et naturlig omdreiningspunkt for å rusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene. Vi lot oss sjarmere av alt fra de skakke bindingsverkshusene fra 1500-tallet til den gotiske domkirken fra 1300-tallet, Sct. Knuds Kirke.

«Pernille Lykkes Boder», et tidligere krypinn for de fattige, er en slående kontrast fra overklassehuset på gården.

Tips: Her blir det laget gammeldags julepynt med saks og silkepapir.

Og i den store museumsgården, selges det hjemmelaget risengrynsgrøt med sukker og kanel, i tillegg til gammeldags julekake.

3. HC Andersens Hus: Museet er viet forfatterens og poetens liv og virke, og inneholder også hans tegninger og avisutklipp. Det åpnet allerede i 1908 og er ett av verdens eldste diktermuseer.

Tips: Du kan bla i bøkene hans via PC og høre eventyrene på flere lytteposter.

4. Søte opplevelser : Odense er kjent for sin fantastiske marsipan, samt sjokoladen. Her kan du fråtse i hjemmelagede godsaker så å si over alt. Hva sier du til flødeboller med bringebær? Ønsker du «en søt opplevelse» kan du blant annet legge turen innom Chokoladehuset i Nørregade.

5. Smugshopping – bokstavelig talt: Selv med et bredt shoppingutvalg, hvor de fleste butikkene kretser rundt gågatene Kongensgade og Vestergade, er det spesielt i sidegatene (smugene) du bør finne veien. Brandts Passage og Vintapperstræde er våre favoritter. Her er det mange spennende spesial- og vintagebutikker så vel som utesteder.

Og liker du antikviteter og krimskrams – titt innom den fredete kjøpmannsgården fra 1500-tallet, Kramboden , i Nedergade 24. Design Retro i Kochsgade 101 er en interessant butikk med dansk design.

6. Eventyr i gatene: Følg med! Rundt om i byens gater og parker finner du en rekke statuer fra kjente og kjære eventyr. Her kan møte på alt fra Tommelise, Havfruen og Den Standhaftige Tinnsoldat. Hvor mange statuer finner du?

Historiske skikkelser som Knud Den Hellige har også fått sin rettmessige plass, sammen med andre dekorative statuer og monumenter.

Litt om dansk jul

  • 1808 – lysene ble tent på det første danske juletreet på godset Holsteinborg ved Næstved.
  • 1882 - det første danske julekortet blir utgitt.
  • 1904 – det første julefrimerket i Danmark.
  • 1915 – adventskransen med stjerne og lys blir en juleskikk.
  • 1930-tallet – julekalenderen, julepynt i byens gater og butikkvinduer innføres. 1940-tallet – skikken med Luciaopptog blir en del av Danmark.

Visste du at?

7. Det gode Brød: Kunder fra hele Danmark bestiller brød herfra. Dette familiedrevne bakeriet i Nørregade leverer fenomenale biodynamiske og økologiske bakevarer. Gaten kan ellers by på koselige cafeer og små butikker, som selger gjærbakst den mest ømfintlige mage vil kose seg med. Få gode tips om gjær og heving, og kjøp med deg bakst hjem!

8. Den fynske landsby: Den Fynske Landsby er en liten favoritt. Det ligner litt på Folkemuseet i Oslo, og er en samling nydelige gamle bindingsverkshus i et utendørs museum. Midt i «utstillingene» finner du Sortebo Kro, som har en av Odense (og Fyns) aller beste restauranter. Tips: Avslutt dagen her med en fem-retters kro-middag, eller start dagen med en frokost i Café krostuen i samme bygning.

9. Vinterzoo : Finn barnet i deg i Odense Zoo, som nylig ble kåret til Europas beste zoo - igjen! (i kategorien «under 500.000 besøkende). Er åpent i nesten hele november og desember-måned (sjekk hjemmesiden).

10. Brandts Klædefabrik: Den renoverte fabrikken huser Brandts museum for kunst og visuell kultur, fra klassisk kunst til utfordrende samtidskunst, mote og design. Her finner du et levende kulturhus, med konsertscene, verksteder og kunst- og filmskole.

Les også: Hit vil nordmenn reise i jula

Saken fortsetter under bildet

FØRJULSTID: Mer koselig enn dette kan det ikke bli. Ta dere en kjøretur på «gamlemåten» med hest og kjerre i bro- lagte, smale gater i Odenses gamleby.
FØRJULSTID: Mer koselig enn dette kan det ikke bli. Ta dere en kjøretur på «gamlemåten» med hest og kjerre i bro- lagte, smale gater i Odenses gamleby.

En juledag i Odense

Start dagen med «morgenmad» på for eksempel Kong Volmer. Spaser gjennom Latinerkvarteret omkring Brandts og Vintapperstræde, og deretter forbi rådhusplassen og Domkirken til Eventyrhaven og elven, hvor H.C. Andersen fant inspirasjon og hans mor vasket familiens tøy. Avslutt turen i den gamle bydelen med et besøk i H.C. Andersens Hus, og Odenses nyeste museum, Møntergården.

FALSLED KRO: Disse to ar gjort klart for frokost på Danmarks kanskje mest kjente kro.
FALSLED KRO: Disse to ar gjort klart for frokost på Danmarks kanskje mest kjente kro.

Romantikk på Falsled

Falsled kro er omfavnet av alle, fra kongelige til kunstnere, kokker i verdensklasse og matskribenter, og oss andre som er ute etter et sted hvor det «skjer noe med deg».

Under vårt besøk var det julepyntet og tent i peisen. Vertskapet tok oss imot med typisk dansk gjestfrihet. Selv om stedet har vunnet den prestisjefylte prisen Grand Chef Relais & Chateau, og har en Michelin-stjerne på samvittigheten, er det det jordnære og hjemmekoselige vi forelsket oss i.

Den danske julefrokosten her er for øvrig en opplevelse for livet. Noen smakebiter: sildefat med vaktelegg og rugbrød, hjemmelaget sylte og små medisterpølser med jysk hvit kål, stekt grå-and og andeleverpostei.

Falsled er også det perfekte stedet for en romantisk overnatting. Gjestgiveriet har 19 ulike, sjarmerende værelser.

Sov godt

First Hotel Grand ligger sentralt, er helt greit og har en meget god frokost inkludert.

Falsled Kro bør også vurderes (se over).

Spis godt

Den Grimme Ælling kan anbefales til dansk frokost. Spis lunsj på restaurant Kong Volmer, som ligger i Odenses ’Latinerkvarter’, Brandts Passage. Til middag anbefaler vi Restaurant Pasfall, Brandts Passage 31, som eies og drives av Thomas Pasfall, én av Danmarks aller dyktigste kokker. Uhøytidelig stemning, urban innretning og en spennende meny.

Restaurant Grønttorvet, og GOMA, japansk mat med «Caifornia-vri», er også to gode alternativer.

Les også: Her er julen big business

Kaffe, vin og klær

Nelle’s Coffee and Wine selger den deiligste kaffe – og samtidig vin. Her er det også gode kaker. Ligger på Rosenbæk Torv, som er et hyggelig samlested i den nye delen av Odense, rett ved siden av det flotte kunstmuseet Brandts, som også er verdt et besøk.

Tidens Samling er et museum for klær, form og bolig fra 1900-til 1980-tallet. Hvil deg i gamle retrostoler, mimre over gjenstander du husker fra oppveksten, le godt av hvordan vi kledde oss på 70-tallet, og lytt til musikken knyttet til de ulike epokene.

Slik reiser du dit

Vi fløy til Billund Lufthavn. Du kan også fly over København (Kastrup). Danskebåten er også et alternativ. Odense ligger så og si midt mellom fergestedene Hirtshals/Frederikshavn (ca. tre timer til Odense) og København (ca. to timer med bil til byen).

Les flere reisesaker:

Ta en Hemingway – nyt historien og en Mojito

Danske Rubjerg Knude Fyr skal rives

Derfor er flykabinene så kalde

Gode tips til miniferien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen
Siste nytt
17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen
Populært