Meny

Broene du helst ikke vil krysse

Siden den åpnet har glassbroen i Kina har vært en populær turistattraksjon for de aller tøffeste. Foto: Scanpix/AP / AP

Disse broene er ikke egnet for folk med høydeskrekk.

Broer har gjort ferdsel enklere siden det første mennesket kom på å legge en trestamme over en bekk. De har siden den gang blitt laget for å krysse hindringer som vann, dal eller vei.

Noen broer er mer kjent for sin evne til å skremme vettet av folk enn nytteverdien de har. Disse ville konstruksjonene bør du styre unna hvis du har høydeskrekk.

Dette er noen av de skumleste broene i verden.

Aiguille du Midi, Chamonix, Frankrike

Aiguille du Midi, Chamonix, Frankrike Foto: H4g2/Flickr/CC

Denne broen er ikke den lengste, men den ruver hele 3800 meter over havet. For å komme deg til den, må du først ta en kabelbane med en stigning på 2800 høydemeter.

Broen har blitt borret inn i Aiguielle du Midi i Chamonix, og du har utsikt til Europas høyeste fjelltopp Mont Blanc.

Basehopperen Jokke Sommer fløy under broen iført vingedrakt i 2013.

Les også: Disse landene har flere turister enn innbyggere

Canopy Walk, Kakum Nasjonalpark, Ghana

Canopy Walk, Kakum, Ghana Foto: Sig Nygaard/Flickr/CC

En «canopy walk» er broer som forbinder tretopper. De ble opprinnelig bygget for at forskere skulle nå de øvre delene av en urskog.

Det finnes flere slike konstruksjoner rundt om i verden, men bare en på det afrikanske kontinentet. I Kakum Nasjonalpark forbindes syv tretopper av 350 meter med smale broer laget av av tau og treplanker.

Millau-broen, Frankrike

Millau Viaduct, Frankrike Foto: Darren Sweeny/Flickr/CC

Millau-broen er i skrivende stund verdens høyeste skråstagsbro og er hele 343 meter høy på sitt høyeste punkt. Turen over broen er omtrent to og en halv kilometer lang, og veien du kjører på befinner se 270 meter over bakken.

Før du kjører over broen kan du nyte den fra et utsiktspunkt. Har du derimot høydeskrekk, må du kjøre en seks mil lang omvei for å komme på den andre siden av dalen.

Les også: Denne broen er ikke for pyser

Capilano hengebro, Canada

Capilano, Canada Foto: David Davies/Flickr/CC

Broen i Vancouver, Canada ble opprinnelig bygget i 1889. Den 137 meter lange hengebroen har senere blitt restaurert, og er en av Vancouvers mest populære turistattraksjoner. Det er hele 70 meter ned til elven som renner under broen.

I tillegg til hengebroen finnes det en labyrint av smale utkragede broer, trapper og plattformer langs et granittstup. Ruta er ikke for lettskremte.

Monkey Bridges, Vietnam

Monkey Bridge, Vietnam Foto: Yun Huang Yong/Flickr/CC

«Monkey bridges» eller «apebroer» i Vietnam er laget av lokalt tilgjengelige materialer som bambus, tau og tre. De har lenge vært bærebjelken for bygdene som bor i avsidesliggende deler av Mekongdeltaet.

Broene har fått sitt navn på grunn av den apelignende stillingen man må innta når man krysser dem.

Royal Gorge, Colorado, USA

Royal Gorge Bro, USA Foto: Kari/Flickr/CC

Royal Gorge var verdens høyeste bro fra 1929 til 2001 med sine 291 meter. Hvis det ikke er skummelt nok å rusle over de 1292 treplankene som dekker broen, kan du komme deg over til andre siden med en gondol eller en zipline.

Se video: Du kan også gjøre som Eric Scott og fly over med Jet Pack:

(Saken fortsetter under)

Zhangjiajie-parken, Kina

Zhangjiajie, Kina Foto: Scanpix / AP

Verdens lengste og høyeste glassbro er ikke for pyser. Broen er 430 meter lang og går 300 meter over et juv i Zhangjiajie-parken i Sør-Kina.

Sikkerhetsbekymringer gjorde at eierne av broen inviterte turister til å hamre løs på glasset med slegge for å vise hvor sikker broen er. En SUV ble også kjørt over glasset.

Broen ble stengt 13 dager etter at den åpnet fordi den fikk uventet mange besøkende.

Se video:

(Saken fortsetter under)

Les også: Verdens høyeste bro ferdigstilt i Kina

Carrick-a-Rede, Nord-Irland

Carrick-a-Rede, Nord-Irland Foto: portengaround/Flickr/CC

Laksefiskere har bygget broer til øya Carrick-a-Rede i 350 år. Tidligere var det bare taurekkverk på den ene siden, men den nye broen bygget i 2008 har heldigvis to rekkverk og er mye tryggere.

Når du først har kommet deg over til øya, er det bare én vei tilbake. Allikevel må enkelte skremte turister kjøres tilbake med båt.

Les også: Tre gode opplevelser i Irland

Titlis Cliff Walk, Sveits

TitlIs Ice Cliff Walk, Sveits Foto: Takver/Flickr/CC

Europas høyeste hengebro finnes 3000 meter over havet i Engelberg i Sveits. Fra broen kan du se 500 meter ned i avgrunnen på klare dager.

For å komme deg til broen må du gjennom en 140 meter lang underjordisk tunnel. Heldigvis skal broen være helt trygg og umulig å falle fra.

Les også: Dette er ikke broen for de med svakt hjerte

U Bein, Myanmar

U Bein, Myanmar Foto: rainy city/Flickr/CC

Verdens lengste teakbro ble bygget på midten av 1800-tallet i Myanmar. Broen er omtrent 1200 meter lang og består av over 1000 påler i teak.

Noen av teakpålene har blitt byttet ut med påler i betong for å styrke broen. Slik kan den fortsatt fungere som et viktig bindeledd for de lokale, og samtidig være et spennende og skremmende turistmål.

Les også: Tyrkia åpnet gigantbro over Bosporos

Langkawi Sky Bridge, Malaysia

Langkawi Sky Bridge, Kedah, Malaysia Foto: i.gunawan/Flickr/CC

Langkawi Sky Bridge er en skråkabelbro som henger fra en enkelt pylon. Broen ligger 660 meter over havet, og på klare dager kan man se helt til Thailand.

TripAdvisor kåret Langkawi Sky Bridge til verdens skumleste bro i 2009.

Klatreplantebroene i Iya-dalen, Japan

Klatreplantebroene i Iya-dalen, Japan Foto: Mike B in Colorado/Flickr/CC

Broene i Iya-dalen er laget av sammenvevde klatreplanter. Planker er vevd inn med 15 til 20 centimeters avstand. Før var det tretten slike broer i dalen, men kun tre gjenstår.

Den største av broene er Iya Kazurabashi-broen med sine 15 meter over elven. Et fall mellom plankene tilsvarer et fall fra fire og en halv etasje, så her gjelder det å se hvor du går.

Les også: Hit må du reise for å få vårfølelse

Chesapeake Bay Bro, USA

Gov. William Preston Lane, Jr. Memorial Bridge, USA Foto: Tim Menzies/Flickr/CC

Broen i Maryland i USA er kjent for å være en av de skumleste å krysse på grunn av sitt trange spenn, lave rekkverk og hyppigheten av kraftig vind.

Omtrent 5000 kunder benytter seg av muligheten til å betale 200 kroner for å få bilen sin kjørt over broen fordi de er for redde til å gjøre det selv.

Lake Pontchartrain Causeway, USA

Lake Pontchartrain Causeway, USA Foto: glennaa/Flickr/CC

Verdens lengste bro over vann ligger i Louisiana. To parallelle broer krysser Lake Pontchartrain, og den lengste av dem er hele 38,4 kilometer lang.

Når du har kjørt 13 kilometer ut på broen, kan du ikke lenger se land. Det gjør at mange får panikk og stopper. Heldigvis blir de reddet av politiet som kan kjøre den resten av den lange strekningen.

Se video av Lake Pontchartrain Causeway:

Les også:

Turister i skrekkscenario – Glassbro slo sprekker

Ny London-skyskraper latterliggjøres for penisform

Lonely Planet: Disse stedene bør du besøke i 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:54 Varsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Märtha og kjæresten starter foredragsturné12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag05:40 Dette skjedde i natt04:44 På stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California
Siste nytt
14:54VerdenVarsel til Madonna og mulig straff til Island for Palestina-flagg14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgeMärtha og kjæresten starter foredragsturné12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeDette skjedde i natt04:44SportPå stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California
Populært