Ting du ikke bør gå glipp av i Guangzhou

LANDSFADEREN: Sun Yat-sen anses som det moderne Kinas landsfader, og statuen av ham har fått en sentral plassering i sentrum av Guangzhou.
LANDSFADEREN: Sun Yat-sen anses som det moderne Kinas landsfader, og statuen av ham har fått en sentral plassering i sentrum av Guangzhou.

Reisejournalist Bjørn Moholdt har vært i Guangzhou. Her er hans beste tips.

Storbyen Guangzhou lar deg oppleve moderne Kina på sitt beste og verste. Lot du deg inspirere av reisereportasjen Kinas økonomiske hurtigtog og planlegger tur hit bør du få med deg dette:

 • Pearl River – Perleelven, selve hjertet i Guangzhou – er best å oppleve på kvelden, når neonlysene spiller opp i det jadegrønne elvevannet, og cruiseselskapene for en billig penge kjører deg opp og ned elven mellom Guangzhou-bruen og Shamian-øya.
 • Quingping-markedet er kanskje det mest kjente markedet i Kina når det gjelder levende dyr. Å vandre rundt i de labyrintiske sidegatene er en opplevelse både for øye, nese og mage. Her finner du alt fra kinesisk medisin til slanger, skilpadder og ulovlige tigerpoter
 • Shamian-øya er et tidligere britisk og fransk område, der du fremdeles kan oppleve den tidligere koloniarkitekturen. Broen ut til den fire kvadratmeterstore øya ble i sin tid stengt hver kveld kl. 22, og øyas innbyggere ble blant annet forbudt å studere kinesisk.
 • Chenjia Si er familien Chens tempel bygget under Quing-dynastiet, som blant annet huser omfattende freskoarbeider, mosaikk og keramikk, i tillegg til en kunstskole og et militærakademi. Her kan du også få kjøpt ofte utsøkt kinesisk billedkunst.
 • Shopping er noe Guangzhou satser mye på, både i form av piratkopier av klokker (det gedigne Hunnan-markedet) og fine kinesiske og internasjonale varer i Shang Xia Jiu-, Beijing- og Tai Bai-gaten. Sjekk også elektronikkmarkedet, der du kan forhandle deg frem til svært gode tilbud.
 • Kong Nanyues gravkammer er for øvrig vel verdt å få med seg, et unikt stykke historisk dokument som ble funnet ved en tilfeldighet i 1983. De 2200 år gamle etterlatenskapene fra Han-dynastiet er et av svært få betydningsfulle arkeologiske funn i dette området av Kina.
 • Besøk også tehusene, for eksempel Guo Xiang Teahouse i Orchid Park eller Liuhua Tea Art House i Liuhua Lake Park. De gir gjerne en introduksjon til kinesisk tebrygging, samt tilbyr keramikk laget av anerkjente håndverkere.
 • Hong Kong ligger bare et par timer med tog unna Guangzhou.
 • Godt for magen
 • Guangzhou – tidligere Kanton – er kjent for sitt kjøkken, og at man her spiser det meste som rører på seg. Et besøk på Quingping-markedet bekrefter i grunnen det. Men her får du også den kanskje mest kjente, kulinariske eksportvaren fra Kina, nemlig dim sum; ulike, velsmakende småretter.
 • Dong Jiang Seafood Restaurant like ved cruisebåtene på Perleelven gir en fantastisk introduksjon til det kantonesiske kjøkken. I første etasje kan du plukke ut råvarene, om det er levende krokodiller eller hummer, for deretter å innta den ferdig tilberedte maten i etasjen over.
 • SuperStar Seafood Restaurant ved Shamian-øya er også et godt valg om du ønsker en omfattende introduksjon til det typisk kantonesiske. Peach Blossom Chinese Restaurant på Garden Hotel er for øvrig sterkt å anbefale om du ønsker dim sum. Tao Tao Jo Cantonese Restaurant er også et godt sted å utforske det kantonesiske kjøkkenet.
 • For øvrig kryr det av hurtigmatsteder i byen, og det er ingen som ser skjevt på deg om du inntar maten på fortauet. Det er noe de aller fleste kineserne selv gjør.
 • Steder å sove: Garden Hotel Guangzhou et av de største og mest kjente forretningshotellene i Guangzhou. Et annet alternativ er Grand Palace Hotel.

Les også:

Reisespesialist: Sør-Australia er en fantastisk destinasjon

Følg lystene i Amsterdam

Tips til å spare penger på reise - fra en som har besøkt alle verdens land

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden