Meny

Skottland - Herre i høylandet

Cawdor-godset ligger ikke langt unna stedet hvor serien Kar for sin kilt ble spilt inn. Foto: Shenshu.Hor /Flickr.

Langt fra byens trengsel byr Cawdor-godset ved Inverness på en fenomenal introduksjon til det klassiske, skotske høylandet.

Nyttige tips:

Turistinformasjon

www.cawdorcastle.com , www.visitscotland.com

Komme seg dit

Fly til Inverness eller Aberdeen (ca. tre timer unna med bil). Widerøe (fra Bergen og Stavanger), SAS (fra Stavanger), Eastern Airways (fra Stavanger) og British Midland (fra Oslo) har direkteflyvninger til Aberdeen.

www.ba.com , www.airfrance.com . www.wideroe.no , www.sas.no , www.bmiregional.com

Cawdor

Per dags dato, er dette priser og begrensninger:

Drynachan Lodge krever minimum åtte personer, maksimum 20. For syv netter, åtte personer er prisen ca. 70 000 kroner. Ekstra gjester koster ca. 1000 kroner per person per natt. Prisen inkluderer alle måltider (inkl. piknik) med egne kokker, husholdersker etc.

Det er ellers ulike muligheter for opphold, leie og måltider.

Prisen for hyttene starter på 2950 kroner for tre netter.

Muligheter for fiske, jakt, golf etc. Sykkelturer innover er blitt veldig populært.

www.cawdor.com

Spis godt

Hyttene har fullt kjøkken med utstyr, men restaurantene i området er vel verdt å undersøke. Boath House i Nain er en eldre georgiansk herregård med ypperlig femretters meny. Husk å bestille i god tid.

Nairn har for øvrig ypperlige strender vel verdt et besøk.

Kimberly Inn i Findhorn er et uformelt vertshus ved havet med ypperlig sjømat. Cawdor Tavern i Cawdor er landsbyens eneste pub og har en ganske omfattende meny.

www.boath-house.com , www.kimberleyinn.com . www.cawdortavern.co.uk

SKOTTLAND (ABC Nyheter): Når du tar av fra hovedveien mellom Inverness og Aberdeen endrer landskapet seg dramatisk. Veiene blir svingete, smale - og eimen av landbruk påtrengende. Du girer automatisk ned, også mentalt.

Regnet bøtter ned denne kvelden, men jeg finner både hytta og nøkkelen som avtalt henlagt under en stein like ved inngangsdøra. På enga overfor beiter en klynge med kyr, som nysgjerrig kikker opp når jeg åpner porten med et knirk inn til den lille, men velstelte hagen rundt hytta. De er tydeligvis ikke vant til besøk, men vender fort tilbake til sitt forehavende.

Regnet er redusert til lett yr når høstmørket hyller meg inn i ensomheten. Bare lyden av iherdig gressing og langtrukne hyl fra en musvåk forstyrrer stillheten …

Nytt liv på godset

Cawdor-godset ligger ikke langt unna området der den populære engelske tv-serien ”Kar for sin kilt” ble spilt inn, og jeg utelukker ikke at man har hentet mye inspirasjon til intrigene fra disse omgivelsene. Cawdor-familiens historie ligger også mistenkelig tett opptil dramaet som utspiller seg på Glenbogle.

Men den fiktive Glenbogles 16 000 mål blir smått sammenlignet med lord og lady Cawdors 250 000.

Da Hugh Cawdor, den tidligere lorden på godset – 6. jarl og 24. Thane* av Cawdor – døde i 1993 bare 60 år gammel, måtte sønnen Colin (den gang knapt 30 år) overta. Det var lenge før verken han eller den da 28 år gamle hustruen Isabella Stanhope hadde tenkt tanken om å overta. Som moteredaktør for magasinene Vogue og Elle var hun vant til et helt annet liv.

Sammen med ektemannen dro hun likevel – om enn litt motvillig – til det skotske høylandet og det 700 år gamle godset. Og det tok tid før hun ”landet”. Først da det andre barnet var på vei innså hun at hun måtte omfavne muligheten, ikke jobbe mot.

– Jeg visste jo at vi begge en dag skulle gjøre dette, men ikke at det skulle skje så raskt, har hun blant annet kommentert om skiftet av livsstil.

Sammen bygde ekteparet opp dagens virksomhet med utleiehytter og fritidsaktiviteter, og Cawdor drives nå som et lite konsern, med flere titalls ansatte som blant annet driver utleie av hus og hytter, jakt og fiske, for å nevne noe.

Les mer: Haggis kan være norsk

(Saken fortsetter under)

Når mørket senker seg over den lille stua vi har leid er stillheten på høydedragene rundt oss bare avbrutt av en og annen rovfugl i flukt.

Fotostjerner

Før du kommer opp på heiene stykker de mange steingjerdene opp landskapet på typisk skotsk vis. Flere farmere forpakter deler av Cawdor-familiens enorme landområde, men når du stiger litt opp i høyden vider landskapet seg ut i vakre heier, og det er her mye av godsets sjel ligger.

Min guide Hilly er ikke stor av vekst, men håndterer Land Roveren som om den har fulgt henne hele livet. Den digre, firehjulsdrevne bilen er i sitt rette element i dette området. Veiene ender ofte i små, hullete krøtterstier som etter mange dagers regn nå er omdannet til brede gjørmerenner.

– Du ser flere slike biler her enn noe annet sted på De britiske øyer, mener Hilly idet vi krysser elven Findhorn. Før vi gjør det har vi passert jakt- og fiskeslottet Drynachan Lodge, som kryper noe anonymt ned ved elvebredden.

Drynachan er en vakker elvedal omkranset av heier der lyngen er i full flor denne vårdagen, og rapphøns skvetter opp over alt.

For et av godsets viktigste fritidssysler er jakt, enten det er på fasan, hare eller de nevnte rapphønsene. Spesielt ettertraktet er jakten på sistnevnte, og utføres på typisk engelsk vis med innleid hjelp som jager fuglene mot skytterne. Ingen utpreget vanskelig affære, men typisk for den engelske overklassen.

Rapphønsen fores opp i egne områder, og for godset er det om å gjøre at dyrene holder seg innenfor eiendomsgrensene.

Les også: Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

(Saken fortsetter under)

Strendene i Nairn er velkjente, og lady Cawdor, som er en ivrig rytterske, er blant dem som besøker dem regelmessig. Foto: Bjørn Moholdt

– Vi forer dem ikke opp for at de skal skifte beitemark når de er store nok til å jaktes på, understreker Hilly idet vi nærmer oss en av fjelltoppene og har Drynachan-dalen under oss.

Selve jakthytten har, sitt noe beskjedne ytre til tross, 20 sengeplasser, og det umiskjennelige engelske interiøret med de skotskrutete teppene henleder tankene til engelske kostymedramaer. De mange jakttrofeene på veggene understreker hyttens opprinnelige formål, men den benyttes ofte til helt andre ting. Ikke minst er den et yndet reisemål for motefotografer (stjernefotografene Annie Leibowitz og Mario Testino har vært der), som bruker området som location.

(Saken fortsetter under)

Etterlatenskaper fra fordums kulturer er det flere av i det skotske høylandet. Kjører du noen mil lengre sør kommer du til øya Arran, der du finner disse mystiske søylene.

Les også: Viser frem Svalbard for verden

Ørreten biter

Som stadig flere godseiere i Norge også gjør er det nå vanlig (og som regel økonomisk nødvendig) å omdanne de skotske praktslottene og de tilhørende landområdene til eksklusive reisemål. Cawdor er et av de bedre og mer veldrevne, og Larnachan Lodge er det i dag mulig å leie komplett, med kokker, husholdersker samt jakt- og fiskerettigheter. Prisen er selvsagt drøy, men det mangler ikke på leietakere.

– Etterspørselen er stor, i sesongen er det mer eller mindre fullbooket, understreker Hilly, som har ansvaret for denne delen av virksomheten.

Drynachan er som nevnt bare for en jakthytte å regne. Selve juvelen i godskronen er Cawdor slott, som ligger like ved den vernede landsbyen Cawdor. Deler av slottet er i dag åpnet for besøkende, som ikke minst kommer hit fordi familien er direkte etterkommere etter mannen Shakespeare baserte sitt teaterstykke Macbeth på.

Det er i tillegg overdådig utstyrt, med detaljer helt ned til de mest fascinerende små hjelpemidlene på det enorme kjøkkenet i kjelleren.

For egen del fant jeg meg bedre til rette senere på ettermiddagen, i en båt midt ute på en av godsets små innsjøer. Loch of Boath er kanskje ikke av de største vannene jeg har fisket i, men den er full av stor og fet ørret, som biter villig. Når jeg skubber den lille robåten ut på vannet har det sluttet å regne, solen bryter skrått igjennom og insektene suser yre over vannoverflaten.

Fisken begynner å sprette, jeg knytter en mer fargesprakende flue på snøret for å få større oppmerksomhet fra fisken – og vips – så sitter det en halvkilos ørret på kroken. Det har knapt gått et kvarter.

Samtidig hyler musvåken igjen, muligens av glede fordi den også har vært heldig med jakten. Ingenting smaker nemlig bedre enn selvfanget mat.

* Baron i det føydale Skottland, eller forpakter for den skotske kronen, et verv som går i arv

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:05 Båt kjørte på land i Vestfold – to kom uskadd fra hendelsen06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll
Siste nytt
06:05NorgeBåt kjørte på land i Vestfold – to kom uskadd fra hendelsen06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54NorgePolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12NorgeNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51NorgeSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus