Klesbransjen blør i Norge – har tapt milliarder under pandemien

Den samlede nedgangen i fjoråret er beregnet til om lag tre milliarder kroner for klesbransjen i Norge. Dressmann, som eies av Varner, omsatte varer for under milliarden i fjor. Det er første gang siden 2008. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Den samlede nedgangen i fjoråret er beregnet til om lag tre milliarder kroner for klesbransjen i Norge. Dressmann, som eies av Varner, omsatte varer for under milliarden i fjor. Det er første gang siden 2008. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strenge restriksjoner, mindre mobilitet, stengte kjøpesentre og mer netthandel har vært katastrofalt for mange klesbutikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge omsetningstall fra Hovedorganisasjonen Virke har nedgangen i klesbransjen vært på 10,2 prosent i 2020 målt opp mot 2019.

Dette er fjerde året på rad med omsetningsnedgang. Nedgangen fortsetter også inn i 2021.

Viruspandemien har forsterket de allerede negative trendene for klesbransjen. Endrede kjøpevaner og en kraftig dreining mot mer netthandel har gitt et betydelig fall i omsetning.

– Det har vært forferdelig for mange

Den samlede nedgangen i fjoråret er beregnet til om lag tre milliarder kroner. Dressmann har ikke omsatt varer for under milliarden på 12 år.

– Det har vært forferdelig for mange, sier Bror Stende, bransjedirektør for faghandel i Virke, til E24.

Når store deler av Norge har stoppet opp, og store sosiale sammenkomster blir avlyst eller satt på vent, så rammer det klesbransjen med full tyngde.

Blant kjedene som har opplevd de største tapene, er Varner, som eier butikker som Cubus, Dressmann og Bik Bok. Under normale omstendigheter har disse butikkene svært høy omsetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må bli et dårlig år

Men under pandemien er alt snudd på hodet, og inntektene har falt betydelig.

– Næringen sitter jo i spenning hver gang det kommer noe nytt fra regjeringen, og er livredde for å få nye begrensninger som gjør at man må stenge. Det må bli et dårlig år, sier Virkes bransjedirektør til E24.

Ved inngangen til mars måtte alle butikker og serveringssteder i Oslo stenge på grunn av økt smitte og strengere restriksjoner. Det har resultert i en rekke permitteringer for ansatte i de store kjedene i hovedstaden.

– Dette er hard kost for oss

H & M Group har midlertidig stengt 14 butikker i Oslo, i tillegg til selskapets butikker på kjøpesentre som allerede er stengt.

Nille har stengt 13 butikker pluss utsalgssteder på kjøpesentre. Jernia har stengt 21 butikker og har permittert 196 ansatte.

– Dette er hard kost for oss, men vi får bare håpe at dette gjøres ut fra en helhetsvurdering , sier Nille-sjef Kjersti Hobøl til Nettavisen.