Kollaps for Varner-brødrene – milliarder blåst bort

Petter og Marius Varner. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Petter og Marius Varner. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cubus og Dressmann sliter big time, og lønnsomheten i Varner-imperiet stuper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen ) Norges desidert mest suksessrike kleshandlere er i krise. Fra å ha tjent nær 1,6 milliarder kroner i 2015 hersker det nå usikkerhet om det blir overskudd i det hele tatt i 2017, skriver Finansavisen.

Allerede i fjor møtte Varner motgang. Svak norsk og svensk krone sendte varekostnadene i været og fortjenesten i bøtta. I tillegg kom stadig hardere konkurranser blant annet fra nettaktører der Varner forsøkte å møte konkurransen.

Selv om ikke offisielle regnskapstall er tilgjengelig ennå, kan man lese noe av salgsstatistikken fra Hovedorganisasjonen Virke. Mens Varner-gutta klarte å øke omsetningen i 2016, men ble rammet hardt av svak krone, klarte de på ingen måte å holde omsetningen i fjor. Ifølge Finansavisen viser Virke-tallene et omsetningsfall på 5,5 prosent for Dressmann og 5,7 prosent for Cubus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kjendisene hiver penger etter Maaseides nye bank

En god pekepinn på hvor mye Varner-brødrene har tapt i verdi de seneste årene er kursutviklingen på Hennes & Mauritz. H&M-aksjen toppet ut på 320 kroner aksjen i 2015 – akkurat da Varner-brødrene tjente som aller mest på drift. Nå handles H&M på 135 kroner – ned nesten 60 prosent fra 2015. Finansavisen kan fortelle at deres overskudd «bare» har gått ned fra 21 til 16 milliarder fra 2015 til 2017. For Varner er svekkelsen langt verre.

Les også: Selger «plankeskur» for 17 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bladet Kapital bemerket fallende lønnsomhet da de verdsatte Varner-brødrene i fjor høst, men opprettholdt verdien fra både 2016 og 2015 på syv milliarder på dem hver, eller totalt 21 milliarder. Men stuper resultatene ytterligere, så raser også verdiene. Hvis Varner-verdien «bare» har falt like mye som H&M, er det ikke mer enn åtte milliarder igjen av de 20 milliardene slik at hver av gutta har tapt fire milliarder på tre år.

Her finner du Kapitals liste over Norges 400 rikeste

Petter Varner besvarte hverken Finansavisens telefon- eller SMS-henvendelse. Marius Varner leste Finansavisens SMS, men besvarte den ikke.

Saken er først publisert på Hegnar.no