Lite sannsynlig med negativ rente i Norge

<p>Torsdag satte sentralbanksjef Øystein Olsen ned styringsrenten til 0 prosent for første gang i historien.</p>
Torsdag satte sentralbanksjef Øystein Olsen ned styringsrenten til 0 prosent for første gang i historien. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Om det mot formodning blir negativ rente, er det usannsynlig at du må betale banken for å sette inn penger, eller få betalt av banken for å ha lån hos dem, mener ekspert.

Forrige uke kuttet Norges Bank for første gang styringsrenten til historisk lave 0 prosent. Hvis norsk økonomi utvikler seg noenlunde slik Norges Bank tror, kommer styringsrenten til å ligge på 0 til og med 2023.

– De har også sett på noen alternativer. Et alternativ er at økonomien henter seg raskere inn enn de tror, og når raskere opp til produksjonsnivåer man hadde tidligere. Da kan renten bli satt opp igjen når vi nærmer oss 2023, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til ABC Nyheter.

Å ha negativ styringsrente under null, er imidlertid ikke et alternativ i noen av scenariene Norges Bank ser for seg.

– I et scenario hvor det går mye dårligere med økonomien enn forventet, vil Norges Bank fremdeles holde renten på null. Det kan ses på som et uttrykk for at de ikke er så villige til å gå for negative renter. I den nærmeste tiden er nok sannsynligheten for negativ rente ganske liten.

Fakta om negativ rente:

* Negativ styrings rente vil si at en av sentralbankens viktigste rentesatser settes under null.

* Dette kan gjøre det ulønnsomt for bankene å plassere penger i sentralbanken, siden de må betale for å ha dem stående der.

* Til gjengjeld kan negativ rente gjøre det lukrativt for bankene å ta opp lån i sentralbanken.

* Hensikten med en slik rente er at bankene skal sette pengene de låner i omløp. Slik blir det større økonomisk aktivitet.

* Dette kalles en ekspansiv pengepolitikk.

* En lignende effekt kan oppnås ved at sentralbanken kjøper tilbake statsobligasjoner i markedet. (©NTB)

– Svenskene går ikke under null igjen

Sverige, Danmark, Japan, Sveits og Den europeiske sentralbanken (ESB) har hatt negativ styringsrente i flere år. De har blandede erfaringer med dette.

– Flere mener de har hatt positive erfaringer med å ha renten negativ. Men etter at svenskene fikk renten litt opp, valgte de ikke å sette den ned igjen. Nå som krisen er her, har de ikke satt renten under null igjen. Det tyder på at det ikke har hatt særlig positiv effekt med negativ rente, mener Aamdal.

Hensikten med å ha negativ rente er at bankene skal sette pengene de låner i omløp, slik at det blir større økonomisk aktivitet. Dersom banker skal sette penger i sentralbanken, må de betale for å ha dem der.

Det betyr imidlertid ikke automatisk at du og jeg må betale for å ha pengene våre i banken, istedenfor å få penger for å ha dem der.

Bankene tar et påslag oppå styringsrenten. Derfor kan renten i banken for eksempel være på 2 prosent, selv om styringsrenten til sentralbanken er på 0 prosent.

Les også: Sjeføkonom i DNB om reviderttallene: – Dystert, men kunne vært verre

Artikkelen fortsetter under.

Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets, med særlig interesse for norsk og svensk økonomi, samt renteendringer. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Kyrre Aamdal er seniorøkonom i DNB Markets, med særlig interesse for norsk og svensk økonomi, samt renteendringer. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Banken kan ta betalt for innskudd

Det har likevel skjedd at noen banker i land med negativ styringsrente har begynt å ta betalt for innskudd i banken.

– Vi har sett noen steder at det har vært negative innskuddsrenter, slik at man må betale banken for å ha pengene sine der. Det vi typisk har sett da, er at husholdninger med store innskudd har fått negativ rente i noen danske banker. Vanlige småsparere har ikke fått lavere enn nullrente.

Det forskjell på å gi negativ innskuddsrente til bedrifter og husholdninger.

– Hvis husholdninger får negative renter på innskudd, vil de velge å ta ut pengene fra banken i kontanter og legge dem i en safe eller lignende. Det kan vanskeliggjøre finansieringen til bankene hvis det skjer i stort monn, sier Aamdal i DNB Markets.

Bedrifter kan tåle litt negativ innskuddsrente.

– Hvis alternativet er kontanter, eller at bedriftene må ta risiko med pengene sine, så tåler de litt negative renter før de går over til kontanter.

Kan du få betalt for lånet ditt?

Fordelen med negativ styringsrente fra sentralbanken, er at utlånsrentene blir veldig lave, slik at du og jeg får gode renter på boliglånet vårt, og vår personlige økonomi forbedres.

Selv om negativ innskuddsrente i bankene har forekommet, har det foreløpig ikke skjedd noe sted at bankene har gitt negativ lånerente – altså at banken betaler deg penger for å ha et lån hos dem.

– Hvis styringsrenten blir negativ nok, så kunne man kanskje ha tenkt seg at det kunne skje. Men da spørs det egentlig om banken er villig til å låne ut noe særlig penger. Det er åpenbart en forretningmodell som ikke virker så godt. Det har vi sett tendenser til i landene med negativ rente: Bankene låner generelt ut mindre penger.

Aamdal mener Norge er langt unna negativ styringsrente, og enda lenger unna negative innskuddsrenter og lånerenter i bankene.

– Usikkerheten rundt negative renter er såpass stor at Norges Bank ikke vil ta sjansen.

Pengene man har stående på konto taper imidlertid verdi når innskuddsrenten er lav. Så lenge inflasjonen er høyere enn renten man får i banken, blir pengene mindre verdt etter hvert som årene går.

Se video: – Dette er en økonomisk krise uten sidestykke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært