Reisegigant merker coranavirus-effekt: Varsler prisras på reiser

Reiselivsnæringen er en av bransjene som nå for alvor merker endringer blant forbrukerne på grunn av coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Reiselivsnæringen er en av bransjene som nå for alvor merker endringer blant forbrukerne på grunn av coronaviruset. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Virusfrykten kan være i ferd med lamme deler av turistnæringen. Velger du å reise mot strømmen, kan du gjøre kupp nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele næringen er påvirket. Dette er en klassisk tilbud- og etterspørselssituasjon, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24, som for få dager siden omtalte en plutselig svikt i etterspørselen til Thailand.

Mens coronasmitten sprer seg raskt fra kontinent til kontinent, fra land til land, fra person til person, blir stadig flere næringer rammet.

Børsene verden over er allerede i ubalanse, og usikkerheten blant investorene er stor. WHO har slått global krisealarm, og mange land setter nå i verk aggressive tiltak for å unngå at det utvikler seg til en pandemi.

Skremt av smitte og karantene

Reiselivsnæringen er en av bransjene som nå for alvor merker endringer blant forbrukerne. Reiser avbestilles, cruisebåter settes i karantene, flyselskapene dropper reisemål og hotellgjester nektes å forlate rommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om det foreløpig kun er et marginalt antall reisemål som er berørt, har frykten for lengst gitt seg utslag blant reisende i flere land. Planlagt reiser kanselleres, store arrangement avlyses og appetitten på eksotiske reiser er på retur.

Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan

Reiselivsnæringen i Norge er bekymret for konsekvensene av utbruddet av det nye koronaviruset og ber regjeringen om å lage en kriseplan for næringen.

Slik beskytter du deg mot koronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

– Vi forventer at regjeringen ikke vil sitte passive, men vil finne løsninger sammen med bransjen som gjør at virksomheter vil kunne vil klare seg gjennom ulike scenarioer, om koronaviruset spres ytterligere i Norge, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av aktører i norsk reiseliv har små marginer og er avhengig av gode sommermåneder. Dersom utbruddet av koronaviruset skulle treffe Norge i høysesongen vil det få fatale konsekvenser for reiselivsnæringen, mener Virke Reiseliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2.000 avbestillinger for Fjordline

Søndag kom meldingen om at 2.000 turister, flesteparten av dem fra Kina og Sør-Korea, har avbestilt reiser med Fjordline mellom Norge og Hirtshals i Danmark. Kanselleringene gjelder planlagte reiser de neste månedene.

Det eneste positive sett fra et forbrukerståsted er at prisene faller. Vil du tilbringe en uke eller to i varmere strøk, kan du nå få mye for pengene.

Fakta om covid-19 i Europa

13 europeiske land har bekreftet smittetilfeller av virussykdommen covid-19. Oversikten omfatter også friskmeldte pasienter.

* Italia: Over 323 smittet, 11 dødsfall

* Tyskland: 17 smittet

* Frankrike: 17 smittet, 2 dødsfall

* Storbritannia: 13 smittet

* Spania: 10 smittet

* Russland: 2 smittet

* Østerrike: 2 smittet

* Kroatia: 2 smittet

* Sverige: 1 smittet

* Finland: 1 smittet

* Belgia: 1 smittet

* Sveits: 1 smittet

* Hellas: 1 smittet

Kilde: AP

Nå selges charterreiser fra 2.000 kroner og oppover. Hvis du bare skal fly tur-retur til typiske Syden-destinasjoner, kan du få billetter fra 300 kroner og oppover.

– Den siste uken har det vært helt stopp, og vi har hatt en nedgang på 50 prosent, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til TV 2.

– Det kommer tilbud på alt fremover

I Finn har de allerede merket at salget av reiser så å si har stoppet helt opp etter det massive medietrykket og stadig nye meldinger om spredningen verden over de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

– Det kommer tilbud på alt; fly, hotell og leiebil fremover, forventer kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge.

Reiseoperatøren Ving vil ikke uten videre tilskrive prisreduksjonen utbredelsen av coronaviruset, men at det også handler om naturlige sesongvariasjoner.

– Dette gjør vi for å fylle opp flyene, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving, til Flysmart24.

VIDEO: Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus