Spår svak økonomisk vekst i 2020: Forbered deg på mindre gode tider

Har du for eksempel kredittkort liggende ubrukt, kan det være smart å kvitte seg med disse, er et av forbrukerøkonom-rådene for 2020.
Har du for eksempel kredittkort liggende ubrukt, kan det være smart å kvitte seg med disse, er et av forbrukerøkonom-rådene for 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har høy gjeld, og økonomien vokser ikke like mye lenger. Her er ekspertenes tips til hvordan du skal passe på pengene dine neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slutt på den fantastiske veksten i norsk økonomi. Snart skal vi alle begynne med økonomisk motbakkeløp, ifølge økonomiske rapporter som ble lagt fram før jul.

Året vi er i ferd med å forlate, er så langt det med svakest vekst siden oljekrisen for fem år siden. Det er spådd enda svakere vekst neste år.

Det betyr at vi som innbyggere, som arbeidstagere og som forbrukere må følge nøye med på det som skjer rundt oss. Så er vi på nippet av en krise? ABC Nyheter har spurt et knippe eksperter, og så har vi bedt dem gi oss noen tips.

– Norsk økonomi kommer til å bremse forsiktig opp. Samtidig har det vært bekymringer for handelsnæringen som har vært under stadig større press fra netthandelen, og den stadig eldre befolkningen som endrer forbruksmønstre, sier sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan se for oss flere konkurser for handels- og småbedrifter. Det kan bidra til litt økt arbeidsledighet, legger hun til.

– Betal ned gjeld

Med mindre aktivitet på kysten knyttet til oljeindustrien, vil vi få de første tegnene på omslagene i den økonomiske veksten, mener hun.

Samtidig er mange ansatt i den skjermede sektoren, altså de som jobber i det offentlige og de som leverer til denne. Der ser man ikke de samme signalene. Derfor tror hun det tar lang tid før man merker at veksten bremser.

– Så lenge renten er lav, kronekursen er svak og boligprisene stiger, føler nok de fleste det som uproblematisk. Vi ser det også er god etterspørsel etter arbeidskraft, og i enkelte bransjer har de problemer med å få folk, sier hun og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Elisabeth Holvik er sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen.
Elisabeth Holvik er sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen.

– Jeg tror neste år blir oppfattet som godt år, men at vi vil merke en oppbremsing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holviks tips:

* Brukt tiden med lave renter med å betale ned på gjeld. Forberede seg på litt mindre gode tider i norsk økonomi.

* Oppdatere deg på teknologi og data - bruk som mulighet med tanke på karrière - tenke videreutdanning.

Lavere vekst enn ventet

I første halvdel av desember leverte Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) en rapport som fortalte at veksten i norsk fastlandsøkonomi vil avta de neste årene. Dette har også Statistisk Sentralbyrå (SSB) sagt i sine prognoser, skriver E24. Men OECD tror veksten vil flate ut fortere enn SSB. OECDs prognose lyder på 2 prosent vekst neste år, og 1,7 prosent vekst året etter. SSB venter til sammenligning henholdsvis 2,4 prosent vekst og 1,9 prosent.

Uken etter kom Regionalt nettverk-rapporten. Den forteller at oppbremsingen i norsk økonomi kommer raskere enn hva Norges Bank ventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En klart skuffende rapport, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management til Dagens Næringsliv.

Samtidig slår flere økonomer fast at med rapporten røk også et eventuelt rentehopp i mars.

Det er lett å se dystert på fremtiden, men helsvart er det ikke.

Toppen er nådd: Avtagende vekst i norsk økonomi

Les også: Flere bedrifter går konkurs, men færre blir tvangsavviklet

Flere jobber

Én måned før jul presenterte NAV deres prognose for de neste to årene. Etter å ha notert tre år med nedgang i ledigheten, venter NAV at andelen av arbeidsstyrken vil holde seg stabil i 2020 og et lavt nivå i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de to årene henholdsvis venter NAV i snitt 63.000 og 64.000 helt ledige, hvilket tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken begge årene.

NAV-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Eivind Skifjeld/NAV
NAV-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Eivind Skifjeld/NAV

NAV venter at sysselsettingen skal øke i årene fremover, om enn sakte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er fortsatt inne i en moderat oppgangskonjunktur, men vi forventer at veksten i norsk økonomi avtar i løpet av de neste to årene. Dette vil innebære at veksten i sysselsettingen avtar, og at antall helt ledige øker svakt fram til 2021, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Men ikke ta opp lån av den grunn.

Sjekk økonomien

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret sa til ABC Nyheter tidligere i høst at det er ingen grunn til å frykte boligkrasj neste år, men at det handler om å følge med på rentemøtene for å sørge for oversikt på renta, samt å teste økonomien for hva den tåler av renteøkninger.

I desember meldte Finanstilsynet sine bekymringer knyttet til høy husholdningsgjeld og høye eiendomspriser. Disse, mener tilsynet, utgjør en betydelig sårbarhet for den økonomiske stabiliteten i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange husholdninger har meget høy gjeldsbelastning og begrensede finansielle buffere. Høy gjeld innebærer at selv moderat renteoppgang vil gi betydelig høyere rentebelastning. Rentebelastningen vil øke raskt fordi det meste av gjelden har flytende rente, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Tilsynet slår også fast at mislighold og tap på forbrukslån øker. Noe som kan føre til stor personlig belastning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen umiddelbar krise

I NHO mener sjeføkonom Øystein Dørum at det er ingen umiddelbar krise å spore. For selv under den internasjonale finanskrisen, satt vi i Norge og var «tørrskodd». 2019 blir toppåret for denne oppturen, mener Dørum. Fremover må vi regne med at veksten blir langt lavere. Så hva betyr det for husholdningene?

Les også : Utsiktene i norsk økonomi: Ekspertene mener nordmenn må stramme inn

– Har du jobb? Ja, for vi venter at ledigheten holder seg lav. Hva med lånekostnadene? De forventer holder seg på et lavt nivå. Vi tror og håper på produktivitetsvekst i årene som kommer, de påvirker over tid også lønnsveksten. Krona kommer til å styrke seg litt, dermed blir det også litt billigere å dra på ferie i utlandet neste år, forteller Dørum til ABC Nyheter litt etter at han har presentert hovedorganisasjonens utsikter for 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Øystein Dørum presenterer NHOs rapport om økonomiske utsikter for 2020 Foto: Martin Huseby Jensen
Øystein Dørum presenterer NHOs rapport om økonomiske utsikter for 2020 Foto: Martin Huseby Jensen

Selv om finanskrisen rammet Norge,, må vi 30 år tilbake i tid for å finne landets største økonomiske krise i nyere tid. Da falt oljeprisen, renta økte og det ble gjort innstramninger i økonomien. Det førte til svakere økonomi og lavere sysselsetting. Den gangen var gjelden høy og forbruket i kraftig fremvekst.

– Nå har vi mer gjeld enn noensinne, boligprisene er høyere enn noensinne – en vei inn i en krise er et rentesjokk. Men det er innmari vanskelig å skape et rentesjokk på plausible vilkår nå. Hvorfor skulle Norges Bank ville sette opp renta med 5-6 prosent nå? spør Dørum retorisk og avfeier det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til oljeprisen. Det er andre konstruksjoner nå enn for 30 år siden. Dermed vil ikke oljeprisen heller trekke landet inn i en umiddelbar krise.

Lave forventninger: NHO venter økonomisk motvind de neste årene

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må innrømme at jeg sliter med å se innganger på noen eventuelle store kriser.

Tips:

* Husk alltid å søke og beholde tilknytning til arbeidsmarkedet: En halvdårlig jobb er alltid bedre enn ingen jobb når du er på jakt etter neste.

* Denne henger sammen med den over: Sørg alltid for å ha kompetanse som er relevant for arbeidsmarkedet. Uten det blir det vanskelig.

Altså bør vi være forsiktig for ikke å få lommebok-albue, men skuldrene kan likevel senkes en hel del.

Kan eksplodere: Norsk økonomi – En tidsbombe kan være detonert

Tid for sparing

– 2020 kan være en god timing for førstegangskjøpere i boligmarkedet, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til ABC Nyheter.

Hun viser til at Norges Bank etter alle solemerker vil holde styringsrenten uendret. At boliglånsforskriften beholdes og at markedet har stabilisert seg, men: – Terskelen for å komme seg inn på boligmarkedet er fortsatt høy, men det er likevel mange måter å realisere boligdrømmen på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonomen forventer at det neste år også vil komme lønnsvekst, på grunn av den høye sysselsettingen. Men ikke for pensjonistene, tror hun. De vil trolig ha en vekst på 0,9 prosent som ikke er en realvekst. Snarere innebærer det at kjøpekraften deres svekkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det mener jeg er svært uheldig, sier hun.

Processed with VSCO with ke1 preset
Processed with VSCO with ke1 preset

Samtidig forventer hun at enda flere kvinner vil sette penger i aksjer og i fond.

Men hva med det hverdagslige, hvordan å knipe på pengeforbruket for å være skodd for en fremtid som kan bli langt vanskeligere enn vi har sett de siste årene?

– Vi kan kaste mindre mat, vurdere gjenbruk, unngå impulsiv shopping og spare mer, sier hun og viser til rn ny undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO som viser at Norge skiller seg ut ved å ha et høyt forbruk sammenlignet med andre land. I tillegg til at pengene synes å sitte løsere her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bruker ressurser vi egentlig ikke har, og om hele verden skulle hatt Norges forbruk trenger vi 2,7 jordkloder.

Tips:

* Har du for eksempel kredittkort liggende ubrukt, kan det være smart å kvitte seg med disse. De påvirker lånerammen din.

* Nå som renten er lav, er det lurt å benytte disse lavrentetidene til å få ned gjeldsgraden og spare opp en buffer.