Høsten er høytid for hytteskader: – Du bør sette i gang nå

Plutselige værskifter, ekstremvær og store nedbørsmengder. Er hytta di klar til å takle et stadig mer krevende klima? Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix
Plutselige værskifter, ekstremvær og store nedbørsmengder. Er hytta di klar til å takle et stadig mer krevende klima? Foto: Berit Keilen/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det tid for å gjøre hytta klar for kaldere tider og ustabilt vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når høststormene kommer feiende inn over landet for alvor, tar det ikke lange tiden før skademeldinger fra fortvilte hytteeiere begynner å tikke inn hos forsikringsselskapene. 1 av 4 innmeldte hytteskader skyldes storm, men også vannskader og skader som følge av store snømengder på hyttetak er faste gjengangere.

– Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser. Men du bør sette i gang nå, sier Øystein Øren, fagsjef i Frende Forsikring, i en pressemelding.

– Det er ingen grunn til å utsette klargjøringen av hytta til minusgradene står på dørstokken. Gjør jobben nå tidlig i oktober. Da kan du synke ned i godstolen med god samvittighet når høsten setter inn for alvor utenfor hytteveggen.

FAKTA: Topp fem hytteskader

  1. Storm (23 prosent)
  2. Utvendig rørbrudd (13 prosent)
  3. Relatert til rettshjelp (10 prosent)
  4. Snøpress (10 prosent)
  5. Utett bygg (5 prosent)

Kilde: Frende Forsikring

Millionene renner ut

I fjor betalte norske forsikringsselskap 905 millioner kroner i erstatning for skader på private bygninger og innbo. Det er 31 prosent høyere enn i 2017. Mye av dette skyldes frost og store snømengder de første månedene av 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En tørr sommer og våt høst gjorde også sitt til at erstatningssummene etter vann- og brannskader var store, sier Øren i pressemeldingen fra Frende Forsikring.

Vannskader kostet 346 millioner kroner – opp 21 prosent fra året før. Erstatning etter brann økte fra 286 til 346 millioner kroner.

– De typiske hytteskadene om høsten er taklekkasjer, kjellere fylt med vann og stormskader på hyttetak og bygningen. Veldig mange av disse oppstår om høsten, fortsetter han.

TIPS: Sjekklisten som redder hytta i høst

Rens takrennene
Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann som ender i renna får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.

Sjekk taket før snøen kommer
Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister. Se over hjørner og området rundt pipa. Finner du noe galt? Fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

Rydd uteområdet
Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.

Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig
Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.

Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder
Og ikke minst: fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.

Steng hovedkranen
Hvis du ikke skal på hytta i høst er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.

Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert

Ha litt varme på i hytta
Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.

Sjekk vinduer og dører
Sjekk at alle vinduer og dører er lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra og at kong vinter tar grep med sine kalde klør.

Tett sprekker og hull fra utsiden
Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.

Følg med gjennom vinteren
Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.

Sjekk brannslukningsutstyret
Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato.
Kilde: Frende Forsikring