Dansk familie kjøpte for 12.500 – solgte for én million

Denne spisestuen ble solgt for over en million på auksjon. Salgsprisen i 1969 var på 12.500 kroner. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner
Denne spisestuen ble solgt for over en million på auksjon. Salgsprisen i 1969 var på 12.500 kroner. Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Den gamle spisestuen skulle vise seg å være gull verdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske møbelarkitekten Finn Juhl (1912-1989) skulle få enorm betydning for skandinavisk møbeldesign, og hans elegante møbler er i dag svært etterspurt på bruktmarkedet. Dette fikk en dansk familie erfare da et «Judasbord» og tolv «Egypterstoler» gikk under hammeren hos Bruun Rasmussen.

De tolv stolene og bordet ble formgitt på slutten av 1940-tallet hos snekkermester Niels Vodde, og Juhl skal ha vært inspirert av gravkammeret til den egyptiske farao Tutankhamon.

I en pressemelding skriver auksjonshuset Bruun Rasmussen at den danske familien betalte 12.500 danske kroner for spisestuen da den ble kjøpt som ny i møbelbutikken i 1969.

Spisestuen ble auksjonert separat og det kom bud inn fra hele verden. Da runden var over, var den samlede salgsprisen landet på over én million – bordet gikk for 250.000 danske kroner, mens sluttsummen for de tolv stolene endte på 770.000.

– Et hammerslag på over en million kroner for en spisestue må sies å være et godt kjøp - i hvert fall for familien som leverte inn Finn Juhls «Egypterstoler» og «Judasbord». I 1969 kjøpte de møblene for 12.500 kroner, så mon tro om ikke dagens resultat har vekket begeistring, skriver Peter Kjegaard, leder for Bruun Rasmussens designavdeling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært